Ocenění získal ležák v silné konkurenci, kdy porotci ochutnávali v deseti kategoriích 175 piv ze 36 pivovarů.


„Druhého místa v rámci Žatecké Dočesné 2007 si velmi vážíme. Je pro nás dalším potvrzením chuti a kvality našeho tmavého ležáku, které tentokrát přišlo od české odborné veřejnosti. Soutěž se navíc konala přímo v geografickém centru oblasti, odkud pochází jedna ze základních ingrediencí tohoto piva – tedy žatecký chmel,“ komentoval ocenění mluvčí Budějovického Budvaru Petr Samec.


Tmavý ležák Budweiser Budvar má obsah alkoholu 4,7 procenta. Je vyroben stejným postupem jako světlý ležák, za použití hlávkového žateckého chmele a vody ze tři sta metrů hlubokých artéských studní. Rozdílem je použití celkem čtyř druhů ječných sladů: českého, mnichovského, karamelového a praženého. Na rozdíl od většiny ostatních tmavých piv na českém trhu v jeho chuti nepřevažuje sladkost – chuť je jemně hořká a karamelová. Na pohled má výrazně tmavou barvu, velmi hustou a trvanlivou pěnu.


Tmavý ležák je v nabídce Budvaru od roku 2004. Jeho prodej stále roste. Vloni činil výstav tmavého ležáku Budweiser Budvar téměř 20 tisíc hektolitrů, což bylo meziroční zvýšení o 56 procent. Asi polovina produkce byla exportována do třinácti států.


„Dynamické zvyšování prodeje tmavého ležáku pokračuje i letos – za prvních devět měsíců je meziroční zvýšení asi o polovinu. Největší objem tmavého ležáku směřuje do Německa, Velké Británie, Ruska, Slovenska a Finska. Tmavý ležák má překvapivě veliký úspěch v Chorvatsku,“ podotkl Samec.
Tmavý ležák získal během krátké doby několik ocenění. Mezi nimi například stříbrnou medaili ve světové soutěži kvality výrobků pořádané belgickým International Institute for Quality Selections. Nedávno dostal prestižní titul Nejlepší ležák světa v soutěži pořádané britským časopisem Beers of the World.