Program byl spuštěn jako zamýšlený štít proti ekonomickým dopadům, které mají na podnikatele omezení zavedená vládou proti šíření nákazy novým koronavirem.

On-line reportáž ke koronaviru najdete ZDE

„Zájem o program je enormní,“ uvedl Havlíček na twitteru. „Obratem jsem rozhodnul o navýšení na pět miliard, odpoledne jsme opět rozjeli příjem žádostí a posilujeme počet pracovníků ČMZRB," doplnil.

Žádosti bude ČMZRB vyhodnocovat v následujících deseti pracovních dnech. Druhé kolo programu má začít 20. dubna.

Nanoroušky od firmy Spur
Svaz: Firmy mají nedostatek ochranných pomůcek pro běžnou činnost

Program COVID II je financován ze strukturálních fondů EU, v prvním kole proto nemohly žádat pražské firmy. Podle vicepremiéra a ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) budou mít však podnikatelé z Prahy šanci získat bezúročný úvěr v některém z dalších kol výzvy, do kterých budou alokovány finance z jiných zdrojů, uvedl.

O podpoře pražských podnikatelů jedná ČMZRB s ministerstvem průmyslu a obchodu i hlavním městem Prahou. Podle Jiráska jim ČMZRB nabídla své služby a nyní je na nich, aby se rozhodli, řekl dále v ČT.

Ministryně financí Alena Schillerová
Příspěvek pro OSVČ asi čeká úprava. Schillerová: Systém musí být spravedlivý

ČMZRB do první vlny programu COVID přijala přes 3200 žádostí přesahujících deset miliard korun. Do týdne od pozastavení přijímání žádostí schválila první úvěry, podnikatelům vyplatila přes 100 milionů korun.

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník