Kdo je firma Groz-Beckert Czech?
Historie Groz-Beckert sahá zpět až do roku 1852. Základním kamenem pro dnešní Groz-Beckert KG se sídlem v Německu bylo sloučení dvou továren na jehly: Theodor Groz & Söhne a Ernst Beckert v roce 1937. Firma dnes po celém světě zaměstnává téměř osm tisíc spolupracovníků a se svými zastoupeními, výrobními a prodejními dceřinými společnostmi působí ve více než 150 zemích světa, mimo jiné také v České republice. V roce 1992 získala Groz-Beckert v Česku firmu AKRA, a. s., v Českých Budějovicích s výrobními závody v Českých Budějovicích, Lužicích a Valašských Kloboukách. Také firma AKRA, a. s., měla, stejně jako Groz-Beckert, dlouhou tradici ve výrobě jehel pro pletací stroje, všívací stroje, plstící stroje a šicí stroje. Většina obyvatel Českých Budějovic však zná AKRA ještě pod názvem IGLA, jejíž počátky sahají až do roku 1947.

Groz-Beckert Czech tedy vyrábí ve třech závodech?
Společnost Groz-Beckert Czech vyrábí jak v centrále, která se nachází v Českých Budějovicích, tak také v pobočkách v Lužicích a Valašských Kloboukách. V obou posledně jmenovaných pobočkách, které se nacházejí na Moravě, se vyrábí jehly pro pletací stroje resp. jehly do šicích strojů. Závod v Českých Budějovicích se specializuje na výrobu strojů, stavebních celků a nástrojů, které se používají při výrobě nejen v českých závodech, ale také v ostatních společnostech koncernu. Technologie strojů sahá od jednoduchých standardních strojů až po vysoce komplexní a technologicky náročné stroje. Kromě toho se v Českých Budějovicích vyrábí také produkty pro tkaní, jako jsou nitěnky, lamely, brzdové listy a osnovní zarážky. V této výrobní oblasti se zaměřujeme na jedné straně především na výrobu dílů nejvyšší kvality 
v malých počtech kusů a na druhé straně na výrobky jako například nitěnky a lamely, které se dle nejvyšších standardů vyrábějí ve velkých množstvích přesahujících miliony kusů. Oproti tomu se v oblasti výroby strojů vyrábí vysoce kvalitní stroje či díly ve velmi malých počtech.

Kde se dají vaše produkty koupit?
V Českých Budějovicích máme vlastní prodejní oddělení, které prodává naše výrobky, především jehly do pletacích a šicích strojů a také vpichovací a všívací jehly, na českých a slovenských trzích. Náš prodejní tým je schopen nabídnout zákazníkům kvalitní a velmi cenné technické poradenství, protože Groz-Beckert se vidí jako partner a poskytovatel systémových řešení pro zákazníky, kteří působí v textilní a automobilové oblasti a v oblasti životního prostředí.

Do čeho se v českobudějovické pobočce v posledních letech investovalo?
V posledních letech společnost provedla rozsáhlé investice do budov, strojů a výrobních zařízení, aby splňovala technické požadavky. Staré budovy byly zbourány a byly vyprojektovány a postaveny nové. Starší stroje buď prošly generálními opravami, nebo jsme je nahradili novými. Tyto investice představují jistotu pro pobočku v Českých Budějovicích.

Groz-Beckert Czech, s. r. o.Personální oddělení:
Mgr. Kateřina Šítalová
U Sirkárny 252/3
370 04 České Budějovice
tel. 387 016 347

e-mail: katerina.sitalova@groz-beckert.com

web: www.groz-beckert.com

Pro takovouto specializovanou výrobu potřebujete jistě také vysoce kvalifikované zaměstnance.
V závodu v Českých Budějovicích je v současnosti zaměstnáno více než 450 osob. Na základě naší různorodé výrobní struktury v této pobočce zaměstnáváme jak spolupracovníky s vysokou technickou kvalifikací, tak technicky šikovné spolupracovníky se zájmem o tuto práci. Zejména pro první skupinu budeme v příštích měsících hledat spolupracovníky, kteří se umí nadchnout pro technicky náročnou a samostatnou práci. Díky spolupráci se strojírensky zaměřenými odbornými učilišti v jižních Čechách můžeme žákům, kteří projeví zájem, nabídnout možnost absolvovat v našem podniku praktické vzdělání. Po ukončení vzdělání mají žáci šanci v naší firmě pracovat.

Jaké zvláštní výhody nabízí Groz-Beckert Czech svým zaměstnancům?
Jako jedna z mála firem 
v regionu poskytujeme našim zaměstnancům rozsáhlé a komplexní školicí programy 
s odpovídajícími semináři zaměřenými na zvyšování a prohlubování kvalifikace. Dále je našim zaměstnancům dvakrát ročně vyplácena mzda navíc a při pracovních výročích odměňujeme dlouholeté zaměstnance. Pokud zaměstnanec předloží návrh na zlepšení a dojde k jeho realizaci, obdrží tento zaměstnanec také prémii. Vedle finančních pobídek ukázala Groz-Beckert Czech, že jí velmi záleží na blahu jejích zaměstnanců, například výstavbou nové kantýny.

To poukazuje na opravdu perfektní pracovní podmínky.
V souvislosti s TQM (Total Quality Management) se snažíme nabídnout našim spolupracovníkům nejlepší pracovní podmínky, na jejichž základě jsme schopni ve výrobě splňovat nároky na velmi vysoký standard kvality. Velmi nás těší, že mnoho našich zaměstnanců pracuje ve firmě dlouhá léta, mnozí dokonce od školního vzdělání až do starobního důchodu. To je pro nás dobrá vizitka, na níž jsme hrdí.

A co dělá společnost Groz-Beckert Czech pro mladou generaci svých zaměstnanců?
Toto téma je pro nás velmi důležité, a proto se snažíme silně podporovat týmového ducha. Groz-Beckert Czech se například v tomto roce s mnoha zaměstnanci zúčastnila budějovického půlmaratonu. Vytvořily se různé skupiny, které se zúčastnily jak štafetových běhů, tak běhu jednotlivců. Účastníkům Groz-Beckert Czech navíc během závodu hlasitě fandili a podporovali je ostatní spolupracovníci. Po skončení závodu byli vítězové při společné oslavě odměněni putovními poháry.

Jaká je tedy firemní filozofie nebo firemní politika Groz-Beckert?
Cílem našeho jednání je nabízet našim zákazníkům a partnerům neustále optimální užitek. To stejné platí pro naše spolupracovníky, společnost a životní prostředí. Jednání Groz-Beckert je přitom vedeno hodnotami serióznosti, kvality, férovosti, partnerství a technického pokroku.