V Číně společnost vyráběla především levnější produkty zejména pro asijský trh a také privátní značky pro hypermarkety. Stoupající mzdové požadavky společně se zpřísňující se evropskou legislativou a složitým logistickým plánováním však značně komplikovaly výrobu. Konečné rozhodnutí o odchodu z Číny padlo v důsledku propadu prodejů v Rusku, které patří mezi nejdůležitější exportní trhy.

„Přesun výroby zpět do České republiky znamená, že nezbytné propouštění se bude týkat pouze čínských pracovníků, se všemi našimi českými zaměstnanci počítáme i nadále. Zachování pracovních míst v České republice bylo hlavním důvodem zrušení výrobního závodu v Číně," vysvětluje Vlastislav Bříza, předseda správní rady Koh-i-noor holding a.s. „Z Číny se ale rozhodně nestahujeme, zůstane tam působit naše obchodní firma zajištující distribuci pro asijské trhy," dodává.

O práci tak přijde asi stovka lidí, převážně v dělnických profesích. Na čínském trhu má značka Koh-i-noor Hardtmuth silné postavení. Nejžádanější jsou zde umělecké a luxusní produkty vyráběné v České republice. Nejprodávanějším produktem v Číně jsou vodou rozmyvatelné pastelky řady Mondeluz (TM).

Koh-i-noor, jehož historie se píše už od roku 1790, každý rok vyrobí více než 250 milionů psacích potřeb. Jejich popularita a dobré jméno značky však přitahují plagiátory a na trhu se často objevují falzifikáty. V současnosti je společnost Koh-i-noor Hardtmuth vůbec největším výrobcem svého druhu ve střední a východní Evropě. Ochranná známka Koh-i-noor byla poprvé zaregistrována v roce 1894 a dnes je chráněna v 73 zemích světa. Společnost vyrábí a prodává více než 5000 různých produktů určených pro školní, kancelářské, technické a umělecké využití.