Připomeňte začátky vašeho úspěšného podnikání na jihu Čech.

KUHN-MT jakou součást firemní skupiny KUHN vznikla v Českých Budějovicích v létě roku 1995. Po nutných stavebních úpravách pronajatých prostor v areálu závodu České pošty jsme již na podzim téhož roku začali s prvními servisními a montážními pracemi. Ještě v roce 1995 jsme stačili na český trh dodat a zčásti i namontovat 80 nakládacích jeřábů Palfinger a Epsilon. O dva roky později se portfolio manipulační techniky rozšířilo o hákové nosiče kontejnerů Palift, nakládací čela a manipulační plošiny. I tyto produkty si našly záhy své místo na českém trhu.

Společnost Kuhn-MT se zabývá montáží i servisem manipulační techniky. Za dobu své existence dodala firma na český trh téměř šest tisíc nakládacích jeřábů, nosičů kontejnerů a manipulačních plošin.

V současné době už sídlíte ve vlastních prostorách. Kdy se firma stěhovala do nového?

Díky vysoce pozitivnímu vývoji trhu v České republice v oblasti manipulační techniky dosáhly původní firemní prostory své hranice, a proto v roce 2005 rozhodlo vedení koncernu o výstavbě nového firemního ústředí v Českých Budějovicích. Počátkem roku 2008 byla stavba dokončena a v polovině února jsme se stěhovali do nového působiště.

Umožnil tento krok další rozvoj firmy?

Po vybudování firemního ústředí v Českých Budějovicích se výrazně zlepšily technické možnosti a pracovní postupy montáží. Rozšířením servisních možností se podstatně snížily reakční doby v zákaznickém servisu. Pro potřeby montáží a servisu využívají naši pracovníci 2800 čtverečních metrů ploch. Pro spokojeného zákazníka je stejně důležitý promptně reagující sklad náhradních dílů. Vloni jsme ze skladu pro oblast servisu vydali 6702 položek, z toho plných 6453 položek bylo okamžitě k dispozici. Zbylou část jsme dodali nejpozději do 48 hodin.

Zhodnoťte dvacet let působení firmy v číslech.

Za dobu dvacetileté existence dodala firma KUHN- MT na český trh téměř šest tisíc kusů nakládacích jeřábů Palfinger, Epsilon, nosičů kontejnerů Palift a manipulačních plošin. V oblasti nakládacích jeřábů má dnes firma KUHN-MT v České republice celkový podíl na trhu 66 procent, z toho v oblasti nakládacích jeřábů pro manipulaci se dřevem a kovovým odpadem dosahuje její podíl na trhu 90 procent. Tento obchodní úspěch umožnila důvěra zákazníků k našim vysoce kvalitním produktům a službám, jakož i kvalitní práci našich zaměstnanců ve všech pobočkách. Jméno KUHN zaručuje spolehlivého partnera pro stavební, transportní a logistické odvětví národního hospodářství.

Kolika lidem dáváte práci?

Firma KUHN-MT zaměstnává v současné době 50 pracovníků převážně v sídle firmy v Českých Budějovicích. Další zaměstnanci pracují v našich pobočkách v Brně, Plzni a Opavě. I do oblasti manipulační techniky vstupují stále složitější technologie, a proto je velmi důležitá pravidelná péče o rozvoj všech pracovníků. Nejen nejvyšší kvalita značek u všech produktů, nýbrž především kompetentní poradenství, zaručená dostupnost náhradních dílů, prvotřídní péče před i po prodeji a konečně i odborně špičkově proškolení zaměstnanci jsou základem dnešního i budoucího významného postavení firmu KUHN-MT na trhu.

Jaké bonusy nabízíte svým zaměstnancům?

Kromě pravidelných školení je to i výše platu, k němuž náleží další benefity, například stravenky. Kdo nezanedbává pracovní směny, dostává další benefity. Zaměstnancům také zapůjčujeme služební vozidla pro soukromé účely.

Část zisku společnost věnuje na dobročinné účely. Koho touto formou podporujete?

Už několik let podporujeme občanské sdružení Proutek. U příležitosti 20 let firmy jsme se rozhodli náš pravidelný příspěvek zvýšit o jednorázový finanční dar ve výši 20 tisíc korun. Dále podporujeme motoristický sport.

Jaká je další vize rozvoje firmy?

Podle firemní filozofie bude firma KUHN i v budoucnosti dále investovat do servisních a montážních kapacit, aby tak lepšími výkony a ještě lepší péčí o zákazníky znatelněji vynikala nad konkurencí.

Pro letošní a následující roky jsou plánovány nové stavby v Brně a Praze. Celková hodnota investic pro nové firemní působiště činí osm milionů eur. S mezinárodními špičkovými značkovými produkty, perfektním servisem a rychlou dostupností náhradních dílů chceme dnes i v budoucnu garantovat nejvyšší rentabilitu investic našich zákazníků.

K tomu vždy směřovaly všechny naše aktivity a v budoucnu půjdeme stejnou cestou.