VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Výrobci masa na jihu Čech sledují trendy zdravé výživy

JIŽNÍ ČECHY - Novinkou v produkci jihočeských výrobců masa a masných výrobků jsou potraviny z kategorie zdravé výživy.

29.5.2007
SDÍLEJ:

I v nabídce masa a masných výrobků už si dnes mohou zákazníci vybírat kvalitní potraviny.Foto: Ladislav Schäfer

V chladicích pultech obchodů už si mohou zákazníci vybírat masné výrobky bez dusitanů či konzervačních látek, ale také se sníženým obsahem tuku či naopak s přídavkem vápníku nebo bylin.


Například společnost Maso Planá se specializuje na Wellnes výrobky, mezi něž spadají zejména přírodní produkty či výrobky s dodatečným zdravotním přínosem, tak zvané funkční potraviny. Pomáhají snižovat příjem energie, zejména díky nižšímu obsahu tuků a cukrů, aniž by postrádaly kvalitní bílkoviny, minerály, vitaminy nebo antioxidanty.


Donedávna do této kategorie spadala především zelenina a ovoce, pečivo a mléčné výrobky. Dnes se podobná kritéria uplatňují i u masa a masných výrobků. U nich se hlídá zejména obsah tuku a přídavné látky typu barviv a konzervantů, protože jsou určeny i dětem, těhotným ženám, sportovcům a lidem s nadváhou.


„Naší absolutní novinkou je výběrová šunka Wellnes. Tento typ šunky bez konzervace nedělá v Česku žádný jiný výrobce, v Evropě je to ojedinělé. Kromě šunky vyrábíme i dětské párky Wellness s přídavkem vápníku a klobásu s medvědím česnekem. Tato bylina příznivě působí na snižování krevního tlaku,“ uvedl výkonný ředitel společnosti Maso Planá Emil Kasper.


Přitom u dětských párků vlastní společnost zajímavý patent – po sloupnutí ze střeva zůstanou na párku vždycky vyražené číslice, což je nejen zábava pro malé konzumenty, ale zároveň ochrana před tím, aby nepoctivý obchodník nepodstrčil kupujícímu jiný výrobek.


Společnost ZŘUD – Masokombinát Písek má podmínky i pro výrobu biopotravin, které připravovala na objednávku pro obchodní řetězec Carrefour. V současnosti se v Česku na výrobu masa specializují hlavně farmáři, kteří chovají dobytek celoročně na pastvě.


„Po odchodu řetězce Carrefour jsme s výrobou biomasa skončili. Děláme však Wellness výrobky, jako například Fit klobásu se sýrem, která je složená z vepřové kýty, drůbežích prsou a sýra. Proto má nízký obsah tuku a cholesterolu. Se sníženým obsahem tuku vyrábíme i dušenou vepřovou či drůbeží šunku, drůbeží dueto ze dvou druhů kuřecího masa a moravské uzené,“ vypočítal generální manažer obchodu masokombinátu ZŘUD Jaromír Kloud.
Masných výrobků se dnes nemusejí vzdávat ani lidé, kteří musí dodržovat bezlepkovou dietu. O tom, že výrobek neobsahuje lepky, se dočtou zákazníci na etiketě – ZŘUD například dodává pro tyto účely píseckou klobásu, písecký gothajský salám, jazykovou mozaiku a tři fermentované výrobky – Dračí klobásu a salámy Tauro a Orlík.


Jako vhodné pro bezlepkovou dietu nabízí téměř veškeré své uzeniny, například všechny párky, šunky a klobásy pod značkou Vodňanské kuře, i společnost Jihočeská drůbež Vodňany, která patří do divize holdingu Agropolu. „Kuřecí šunka Natural a kuřecí párky Natural dodáváme na trh bez chemických látek. Mezi funkční potraviny patří i Selské kuře, které se liší od běžných kuřat žlutou barvou masa – v řetězcích ho lze najít také pod názvy Sedlákovo kuře, Extra kuře a Farmářské kuře,“ řekl specialista marketingu holdingu David Malúš. Upřesnil, že vysoká kvalita masa Selského kuřete je ovlivněna přirozeným způsobem chovu a kvalitním krmivem s velkým podílem kukuřice a pšenice.

29.5.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Gastronomie - Gastronomie Kuchař/pizzař 20 000 Kč Kuchaři (kromě šéfkuchařů), pomocní kuchaři KUCHAŘ/KA. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 20000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Restaurace Obec, tř. 5. května 139/156, Lišov , Požadavky: vyučen v oboru, praxe velkou výhodou., Mzda bude upřesněna při osobním pohovoru dle zkušeností a praxe.. Pracoviště: Tomáš jelínek - restaurace obec, třída 5. května, č.p. 139, 373 72 Lišov u Českých Budějovic. Informace: Martina Jelínková, +420 777 126 257. Doprava a logistika - Doprava a logistika Řidič nákladního automobilu 35 000 Kč Řidiči nákladních automobilů, tahačů a speciálních vozidel ŘIDIČ NÁKLADNÍ DOPRAVY SE SKLÁPĚCÍMI NÁVĚSY. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 35000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Požadavky: řidičský průkaz sk. C + E, profesní průkaz, karta řidiče do digitálního tachografu, praxe, platné psychotesty, zodpovědnost. , Kontakt na dispečera: 724 575 640. Pracoviště: Jafa zemědělské služby s.r.o. - jarošovice, Jarošovice, č.p. 281, 375 01 Týn nad Vltavou 1. Informace: František Janovský, +420 602 166 178. Doprava a logistika - Doprava a logistika Logistik 18 500 Kč Operátoři dopravy a přepravy, vozoví disponenti VŘ - DISPONENT/KA V ODDĚLENÍ VÝDEJE. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Nepřetržitý provoz, úvazek: . Mzda min. 18500 kč, mzda max. 20000 kč. Volných pracovních míst: 4. Poznámka: Požadavky: minimálně vyučen, základní znalost práce na PC (Excel, Word), znalost SAP výhodou (zaškolíme), Náplň práce: koordinace vyskladňování zboží ze SAP dle požadavku zákazníka,práce v nepřetržitém provozu (12-ti hodinové směny 6:00 - 18:00 a 18:00 - 6:00, krátký - dlouhý týden). Pracoviště: Lašek spol. s r.o., U Sirkárny, č.p. 658, 370 04 České Budějovice 4. Informace: Kateřina Klímová, +420 731 133 042. Gastronomie - Gastronomie Číšník, servírka 16 000 Kč Číšníci a servírky SAMOSTATNÝ ČÍŠNÍK/SERVÍRKA. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 16000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Požadujeme: vyučení v oboru - výhodou, praxi v oboru - výhodou, spolehlivost, samostatnost,obratnost, zdravotní průkaz, Náplň práce: servírování a podávání jídel a nápojů, inkasování plateb, příprava a aranžování slavnostních tabulí, Nabízíme: ohodnocení a benefity odpovídající dané pozici - bude předmětem osobního jednání s vhodnými, kandidáty, nástup do pracovního poměru: ihned nebo dohodou, nástupní plat: od 16 000,- Kč + benefity, podnikové stravování, Kontakt možný telefonicky, e-mailem nebo přímo v restauraci.. Pracoviště: Hopami s.r.o. - restaurace u kaštanu, tř. 5. května, č.p. 461, 373 82 Boršov nad Vltavou. Informace: Síbrt Jan, Schuster Miloš, +420 603 513 456,603 324 076.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Naši prvňáci. Ilustrační foto

Představujeme prvňáky ze ZŠ T. G. Masaryka České Budějovice

Ilustrační obrázek.

Poslední rozloučení v českobudějovickém krematoriu

Motor na ledě posledního Ústí s přehledem splnil roli vysokého favorita

Ústí nad Labem – Hokejisté ČEZ Motoru vyhráli ve 25. kole první Chance ligy na ledě posledního Ústí nad Labem s přehledem 4:0 a nadále vedou tabulku soutěže. Hned ve středu je čeká domácí zápas s Třebíčí (17.30).

Poslední Zelená středa bude o potřebě tmy

České Budějovice - Cyklus ekologických besed v Budějovicích čeká přestávka

Druhé místo pro Krále Šumavy

Písek, Vimperk - Již 4. ročník soutěžního festivalu Šumava Litera se uskutečnil v sobotu 17. listopadu ve Vimperku.

Po bitce ošetřili čtyři zraněné

České Budějovice – Desítky lidí se dostaly do konfliktu před jednou z restaurací i uvnitř na sídlišti Máj. Slovně se napadali a rvali.

DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT