V chladicích pultech obchodů už si mohou zákazníci vybírat masné výrobky bez dusitanů či konzervačních látek, ale také se sníženým obsahem tuku či naopak s přídavkem vápníku nebo bylin.


Například společnost Maso Planá se specializuje na Wellnes výrobky, mezi něž spadají zejména přírodní produkty či výrobky s dodatečným zdravotním přínosem, tak zvané funkční potraviny. Pomáhají snižovat příjem energie, zejména díky nižšímu obsahu tuků a cukrů, aniž by postrádaly kvalitní bílkoviny, minerály, vitaminy nebo antioxidanty.


Donedávna do této kategorie spadala především zelenina a ovoce, pečivo a mléčné výrobky. Dnes se podobná kritéria uplatňují i u masa a masných výrobků. U nich se hlídá zejména obsah tuku a přídavné látky typu barviv a konzervantů, protože jsou určeny i dětem, těhotným ženám, sportovcům a lidem s nadváhou.


„Naší absolutní novinkou je výběrová šunka Wellnes. Tento typ šunky bez konzervace nedělá v Česku žádný jiný výrobce, v Evropě je to ojedinělé. Kromě šunky vyrábíme i dětské párky Wellness s přídavkem vápníku a klobásu s medvědím česnekem. Tato bylina příznivě působí na snižování krevního tlaku,“ uvedl výkonný ředitel společnosti Maso Planá Emil Kasper.


Přitom u dětských párků vlastní společnost zajímavý patent – po sloupnutí ze střeva zůstanou na párku vždycky vyražené číslice, což je nejen zábava pro malé konzumenty, ale zároveň ochrana před tím, aby nepoctivý obchodník nepodstrčil kupujícímu jiný výrobek.


Společnost ZŘUD – Masokombinát Písek má podmínky i pro výrobu biopotravin, které připravovala na objednávku pro obchodní řetězec Carrefour. V současnosti se v Česku na výrobu masa specializují hlavně farmáři, kteří chovají dobytek celoročně na pastvě.


„Po odchodu řetězce Carrefour jsme s výrobou biomasa skončili. Děláme však Wellness výrobky, jako například Fit klobásu se sýrem, která je složená z vepřové kýty, drůbežích prsou a sýra. Proto má nízký obsah tuku a cholesterolu. Se sníženým obsahem tuku vyrábíme i dušenou vepřovou či drůbeží šunku, drůbeží dueto ze dvou druhů kuřecího masa a moravské uzené,“ vypočítal generální manažer obchodu masokombinátu ZŘUD Jaromír Kloud.
Masných výrobků se dnes nemusejí vzdávat ani lidé, kteří musí dodržovat bezlepkovou dietu. O tom, že výrobek neobsahuje lepky, se dočtou zákazníci na etiketě – ZŘUD například dodává pro tyto účely píseckou klobásu, písecký gothajský salám, jazykovou mozaiku a tři fermentované výrobky – Dračí klobásu a salámy Tauro a Orlík.


Jako vhodné pro bezlepkovou dietu nabízí téměř veškeré své uzeniny, například všechny párky, šunky a klobásy pod značkou Vodňanské kuře, i společnost Jihočeská drůbež Vodňany, která patří do divize holdingu Agropolu. „Kuřecí šunka Natural a kuřecí párky Natural dodáváme na trh bez chemických látek. Mezi funkční potraviny patří i Selské kuře, které se liší od běžných kuřat žlutou barvou masa – v řetězcích ho lze najít také pod názvy Sedlákovo kuře, Extra kuře a Farmářské kuře,“ řekl specialista marketingu holdingu David Malúš. Upřesnil, že vysoká kvalita masa Selského kuřete je ovlivněna přirozeným způsobem chovu a kvalitním krmivem s velkým podílem kukuřice a pšenice.