Zatímco štěně nabízí 25 litrů pěnivého moku, nový sud z Budějovického Budvaru, n. p., má objem 20 litrů.

Zákazníci si mohli nové sudy objednat poprvé ke včerejšímu dni. Plní se do nich světlý a tmavý ležák značky Budweiser Budvar.
„Sudy o objemu dvacet litrů se dosud v Budějovickém Budvaru používaly pouze pro dodávky nealkoholického piva,“ uvedl tiskový mluvčí pivovaru Petr Samec.

„Tento krok uvítají především majitelé restaurací, které se potýkají s dlouhodobým poklesem spotřeby čepovaného piva. Menší sudy jim pomohou v tom, aby mohli podávat skutečně čerstvé pivo v nejvyšší kvalitě,“ řekl k novince Martin Horejš, vedoucí oddělení tuzemského prodeje Budvaru. V České republice totiž již řadu let pokračuje pokles průměrné výtoče piva v restauracích. V roce 2005 se v průměrné české provozovně prodalo za měsíc 22,6 hektolitru čepovaného piva, loni to ale bylo jen 18,8 hektolitru.

I nadále bude Budvar dodávat pivo i v tradičních sudech o objemech 50 a 30 litrů. Menší sudy by měly být podle pivovaru zajímavé i pro restaurace nebo kavárny, ve kterých se až dosud prodávalo pivo pouze v lahvích.