„Je velice náročný výrobek, ale je to obor, který má perspektivu a přinese do konzumace piva vyšší kvalitu,“ řekl Alois Srb z pořadatelské firmy Revel.
Do 11. ročníku soutěže se přihlásilo celkem 42 českých pivovarů a jeden slovenský. Zhruba 60 odborných degustátorů posoudilo během tří dnů přes 180 vzorků piva. Kvalita podle Srba stoupá. „České pivovarnictví je i ve světě na technologické špičce,“ dodal.


Mezi světlými výčepními pivy zvítězil desetistupňový Mušketýr z Královského pivovaru Krušovice, v kategorii tmavých výčepních získalo titul pivo Janáček tmavé z Uherského Brodu.


Prvenství za nejlepší světlý ležák si odvezl jedenáctistupňový Svijanský máz. Mezi tmavými speciálními pivy uspěl třináctistupňový Skalák z Rohozce.
V kategorii světlých ležáků Premium určila porota jako nejlepší Postřižinské pivo Francinův ležák, z tmavých ležáků vybrala Granát z Černé Hory. Jako nejlepší speciální pivo světlé určili odborníci pivo Svijanský kníže, novinářskou cenu získal Chodovar skalní ležák.


Letošní novinkou byla soutěž kvasnicových piv, v níž soutěžilo osm pivovarů a nejúspěšnějším z nich se stalo dvanáctistupňové pivo Bon. Degustátoři vybírali i nejlepší nealko pivo, kde zvítězilo Královské pivo Litovel FREE. Ocenění putovalo i Primátoru Diamant z Náchoda za nejlahodnější pivo se sníženým obsahem cukru.