V současné době technické obory v Jihočeském kraji studuje téměř sedm tisíc lidí. To je 35 procent z celkového počtu středoškoláků. „Věříme, že se nám podaří tento poměr ještě navýšit nebo alespoň zachovat. Ve srovnání s ostatními kraji na tom nejsme špatně, ale přesto firmám stále chybí absolventi," připomněla Hana Šímová, vedoucí odboru školství krajského úřadu.

Její slova potvrzuje ředitel Jihočeské hospodářské komory Luděk Keist. Ten podle svých slov při setkání s podnikateli vždy narazí na dvě témata – dopravní infrastrukturu a právě lidské zdroje. „Firmy se na nás obracejí s tím, že jim chybí obsluhy CNC strojů, truhláři, elektrikáři, řidiči, vedoucí výroby. Problémem je, jak přesvědčit rodiče žáků, že maturita neznamená automaticky dobrou budoucnost, ale že třeba kvalitní nástrojař má zajištěnou práci na celý život," komentoval.

Firmy se proto snaží spolupracovat se školami, vznikla 
i Sektorová rada pro strojírenství. Její předsedkyní je Věra Vrchotová, která zároveň působí ve společnosti Motor Jikov Group. „Před třemi lety jsme se s ostatními zaměstnavateli dohodli, že se pokusíme ovlivnit veřejnost a zvýšit zájem. Unikátní je, že jsme vlastně na trhu práce konkurenti, ale podařilo se nám sjednotit 
s tím, že naším cílem je dostat děti na technické obory," uvedla. Jihočeský model převzal už také Královéhradecký kraj.

Zájem o technické obory se snaží zvýšit také Jihočeská společnost pro rozvoj lidských zdrojů. Nahrává jí to, že rok 2015 byl vyhlášen rokem průmyslu a technického vzdělávání. „Chceme propagovat tyto obory v médiích i na třídních schůzkách na základních školách. Rádi bychom uspořádali regionální zábavné technické soutěže, budeme podporovat kroužky pro děti, připravovat besedy," uvedla ředitelka Dana Feferlová.

V nadcházejícím roce by se měl také ve spolupráci s Jihočeskou hospodářskou komorou uskutečnit technický zážitkový den, který přiblíží práci jihočeských podniků. Zároveň Dana Feferlová zdůrazňuje, že je důležité vzbuzovat zájem o techniku už u dětí v mateřských školách. „Proto bychom rádi do školek nakoupili stavebnice nebo podporovali příměstské tábory," dodala.

Také výstava Vzdělání a řemeslo, která se koná v říjnu v Českých Budějovicích, se příští rok zaměří na technické obory.