S nápadem prosadit se na vlastních nohou přišel před patnácti lety jeho otec Václav Jungvirt, který pracoval dlouhá léta jako mechanizátor v zemědělském družstvu v Předslavicích na Strakonicku a zemědělská technika byla vždycky zároveň jeho koníčkem.


„Otec nás s bratrem přesvědčil, že zemědělská technika má budoucnost a má smysl v tomto oboru podnikat. Zemědělské stroje začala naše rodinná firma prodávat před čtrnácti lety a já se do ní přidal o rok později, rovnou po maturitě na českobudějovické zemědělské škole,“ uvedl Libor Jungvirt.


Jako nová posila začínal v rodinném firemním týmu v servisu. Tehdy, zhruba v polovině devadesátých let minulého století, působila společnost Liva pouze ve svém nejbližším okolí – na Strakonicku, Prachaticku a Klatovsku. Postupem času nabírala další spolupracovníky, a tak mohla zároveň rozšiřovat své obchodní teritorium. V současné době zaměstnává předslavická firma čtyřiadvacet pracovníků a obsluhuje oblast jihozápadních Čech od Jindřichova Hradce až po Cheb a začíná být aktivní i v severních Čechách.


Cílem manažerů je přiblížit komplexní služby od poradenství přes prodej až po servis co nejblíž zákazníkům, a proto v polovině srpna otevřeli své druhé prodejní a servisní středisko v Nepomuku u Plzně. Zároveň firma zakládá svou druhou společnost na Chebsku, která bude mít na starosti západní Čechy.
Z letošního agrosalonu Země živitelka si firma Liva odváží Zlatý klas pro řezačku, která je vybavena speciálním bubnem na zpracování hmoty pro výrobu bioplynu. Tento buben si vynutila stále narůstající obliba bioplynových stanic v Česku, respektive potřeba nezávislosti uživatelů na klasických zdrojích energie. Kukuřice nebo seno musí být nařezány pokud možno co nejkratčeji, a právě k tomu slouží nový buben, který je u této řezačky použitý ve světové premiéře.


Přitom pro firmu už je to třetí ocenění za špičkový stroj na agrosalonu v její historii – první Zlatý klas dostala za zařízení, které slouží k přesné aplikaci dusíkatých hnojiv. A bramborový kombajn s jedinečným systémem otrhávání bramborové natě sklidil od odborníků dokonce Zlatý klas s kytičkou, jenž si může vysloužit jen výrobek vysoce šetrný k životnímu prostředí.


Pro rodinnou firmu, která začínala před lety podnikat v malé vesnici od nuly, je ocenění odborníků příznivým stimulem do další práce.
„Naší filozofií je nedělat tisíc věcí napůl, ale dělat několik věcí a dělat je pořádně, být stoprocentními odborníky. Chceme, aby zákazník byl s našimi službami spokojen i po nákupu. Aby od nás dostával rychle náhradní díly i kvalitní servis za přijatelnou cenu. Zkrátka, když si stroj koupí, aby ho po celou dobu jeho životnosti mohl stoprocentně využívat,“ říká ředitel rodinné firmy Libor Jungvirt.