Sám se ale přesvědčil, že tomu tak vždy nemusí být. Pátečnímu požáru v horním patře paneláku v ulici Antala Staška totiž údajně přihlíželo dost lidí, uvězněnému muži však nikdo další nepomohl. „Seděli jsme doma na terase a koukali na panelák, zpoza kterého šel černý kouř. Nejdřív jsme žertovali, že asi někdo griluje 
na balkoně, ale najednou 
se ozvala strašná rána. Myslel jsem, že bouchlo nějaké auto," popisuje Richard Klečka.

V příštích chvílích se přišli s manželkou, nevlastní dcerou Adélou Korandovou  
a jejím přítelem podívat blíž. Na to, co spatřili, dlouho nezapomenou.

Jakmile přicházejí před panelák, vidí jen hustý černý dým valící se z horního patra. U oken stojí silně očouzený senior, sotva chraptí a zoufale prosí o pomoc. Sám se prý 
z bytu nemůže dostat, protože se horkem zkroutily vchodové dveře. Dramatický zápas 
o čas začíná.

Podle Richarda Klečky scéně přihlíží množství svědků, někteří se však starají jen 
o svůj majetek. I jemu se od jedné ženy dostane důrazného doporučení, aby do domu raději vůbec nechodil, protože tam každou chvílí může bouchnout plyn. „Bylo mi divné, že tam nikdo nejde, tak jsem vyběhl nahoru. Vzal jsem za kliku, ale ta byla vařící a nešlo otevřít. Dveře byly skutečně pokroucené a vzpříčené," vzpomíná zachránce.

Hned vzápětí si naštěstí všimne, že v dveře jsou v jednom horním rohu poškozené a začíná je postupně po kouskách odtrhávat. Mezitím na patře vypíná přívod plynu.

Má popálené ruce a klika už je natolik rozpálená, že ji při jednom z pokusů o otevření dveří vytrhne. V té chvíli je mu jasné, že tímto způsobem se dovnitř nedostane. Sejde tedy pár schodů, pak se rozběhne a vší silou do dveří kopne. A stane se zázrak.

Dveře povolí a za nimi stojí téměř úplně černý muž. Je na pokraji sil, naprosto dezorientovaný a pořád se chce pro něco vracet. Zachránce ho musí razantně popadnout za seškvařený oděv a vytáhnout ven. Pak jej předá do opatrování své manželce a za asistence jednoho souseda se pouští ho hašení hadicí z domácího hydrantu.

Současně hledá psa, který měl být v bytě se svým pánem. Když ho o chvilku později najde, má zvíře silně ohořelé chlupy a je téměř k nepoznání. „Než začala téct voda, trvalo to strašně dlouho, aspoň tři minuty. Mezitím už přijeli hasiči a z bytu mě vyhodili, abych jim nepřekážel. O pána se postarali záchranáři v sanitce a psa jsme po odchycení předali jeho ženě, která se mezitím odněkud vrátila," usmívá se Richard Klečka.

Jeho nevlastní dcera Adéla Korandová dodává, že přihlížející svědci se zřejmě skutečně obávali úniku plynu a následného výbuchu. Někteří se prý narychlo snažili přeparkovat svá auta, jiní vynášeli věci z bytů a snažili se zachránit je. „Když jsme vyběhli do posledního patra, zjistili jsme, že se nikdo ani nesnaží dveře otevřít. Vůbec nikdo tam nebyl. Ríša začal dveře okamžitě páčit. Když se mu konečně podařilo vykopnout je, stál za nimi ten starší pán, který měl na sobě jen pyžamo a župan. Byl celý černý a oblečení měl ohořelé," popisuje Adéla Korandová.

I přes prožité utrpení mužovo zranění není vážné. Jeho žena našemu Deníku v pondělí řekla, že manžel měl opálené ucho, jinak byl ale relativně v pořádku. To následně potvrdila i mluvčí jihočeské záchranné služby Petra Kafková. „Pánovým největším problémem bylo to, že se nadýchal kouřových zplodin. Jeho popáleniny naštěstí byly pouze lehké," uvedla.

Příčinou požáru se škodou za stovky tisíc korun je nejspíš technická závada. Manželka zraněného muže doma uměle sušila čerstvé houby. Pak na chvíli odešla s vnoučaty a když se vrátila, byt už hořel. Nejvíc poškozená je koupelna a kuchyně. Zničené je ale také vybavení předsíně 
i dalších místností.

Tlaková vlna po výbuchu byla natolik silná, že odnesla jednu záclonu až do koruny vzdáleného stromu. „Sušička asi měla zkrat a bouchlo to. Přišli jsme skoro o všechno. Je to neštěstí, ale naštěstí máme hodné děti, které nám to snad pomohou zvládnout," doufá.