Podle mluvčí jihočeských hasičů Venduly Matějů operační středisko obdrželo informaci o požáru v úterý v 17.55 hodin.

Operační důstojníci na místo vyslali profesionální hasiče ze stanice Jindřichův Hradec a jednotku bystřických dobrovolných hasičů.

"Ještě než přijeli hasiči, se požár pokusila hasit majitelka. Oheň se ale z hořícího stromečku rychle rozšířil na záclonu a lišty a plasty balkónových dveří. Požár byl však nad její síly, proto raději dům se svými dvěma dětmi opustila. Mezitím se domů vrátil manžel, který dohořelý stromek, záclonu i plasty balkónu dohasil. Doutnající zbytky stromečku pak vynesl ven na balkón," popsala Vendula Matějů.

Bystřická jednotka, která na místo přijela jako první, nezasahovala, pouze zkontrolovala řádné uhašení a zajistili odvětrání domu.

Jindřichohradečtí profesionální hasiči byli operačním střediskem vráceni na základnu v průběhu jízdy k zásahu.

"Při pokusu o hašení paní utrpěla popáleniny rukou a v obličeji a záchranka ji následně odvezla do nemocnice," doplnila Vendula Matějů.

Příčina vzniku požáru je předmětem dalšího šetření.

Před samotnými vánočními svátky hasiči v Jindřichově Hradci likvidovali dva požáry v bytech, jejichž příčinou byla zapálená svíčka na adventním věnci. Na Silvestra pak v Nítovicích vyhořela stodola kvůli odpálené rachejtli.