Mluvčí Generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR Nicole Zaoralová uvedla, že nejčastější příčinou těchto požárů je nedbalost dospělých. „Většinou 
se jedná o špatnou manipulaci s otevřeným ohněm, kouření nebo zanedbání bezpečnostních předpisů," popsala mluvčí.

V souvislosti s vánočními požáry hasiči doporučují obezřetnost hlavně při používání zapálených svíček na adventních věncích. Ze statistik totiž vyplývá, že podobných výjezdů v posledních letech značně přibývá.

Lidé by si proto měli uvědomit všechna rizika spojená s otevřeným ohněm v domácnostech. „Domovy jsou dnes doslova přeplněny vysoce hořlavými materiály. Koberce, čalounění, záclony – to vše je vyrobeno z umělých vláken, která snadno hoří. Požáry v bytech se vlivem blízkosti hořlavých materiálů rychle šíří a mohou způsobit značné materiální škody," vysvětlila Nicole Zaoralová.

Pokud si nechcete zbytečně zkazit svátky, dodržujte základní pravidla bezpečnosti. Třeba svíčky lze umístit pouze na stabilní nehořlavé podložky. Není vhodné dávat je 
k oknům do průvanu, blízko záclon či do těsné blízkosti sedaček,  textilií, na poličky a podobně.

„Pamatujte, že adventní věnce se svíčkami, které nejsou opatřeny nehořlavou podložkou bránící kontaktu 
s věncem, jsou určeny jen k dekoraci, rozhodně bychom je neměli zapalovat. Riziko, že  věnec vzplane, je velké," nabádá mluvčí.

Když k požáru přece jen dojde, zachovejte klid a nepodléhejte panice. Nejdříve chraňte život a zdraví, až potom majetek.