V pondělí ráno vyjely tři jednotky hasičů, a to profesionální ze stanice Prachatice a dobrovolné obcí Strunkovice nad Blanicí a Vlachovo Březí do Běleče k požáru rodinného domu. "Oheň zničil podkroví. Jednotky dostaly požár pod kontrolu po dvaceti minutách. Do 10. hodiny pak zabralo rozebírání střešní krytiny a dohašování ohnisek pod taškami. Vzniklá škoda činí 900 tisíc korun, příčina vzniku požáru je v šetření," uvedla mluvčí hasičů Vendula Matějů.

Také profesionální hasiči ze Strakonic a dobrovolné jednotky obcí Katovice, Strakonice a Střelské Hoštice v pondělí ráno zamířili k ohni. Byli vysláni do Nádražní ulice v Katovicích, kde v místní firmě hořely dřevěné stropy. "Hasiči požár mezi půdou a výrobní halou zlikvidovali během hodiny a půl," sdělila mluvčí. Vyšetřovatel stanovil výši vzniklé škody na 200 tisíc. Příčina vzniku požáru je v šetření.

Hořel "jen" klest

Doutnající klest zaměstnal v pondělí u obce Lipí profesionální hasiče ze stanic České Budějovice a Křemže. Svolána byla také jednotka SDH obce Dubné. Hasiči na místě průzkumem zjistili, že tu doutná klest. Požár rychle uhasili. Vzniklá škoda je nulová.

Požár ve sklepě

Výjezd v úterý k požáru měla i profesionální jednotka z Tábora. V ulici U Tratě totiž hořelo ve sklepě rodinného domu. "Průzkum na místě ukázal, že hoří hobliny a papír u kotle. Požár se snažil uhasit majitel domácím rozvodem vody. Hasiči požár lokalizovali a následně zlikvidovali vysokotlakým proudem. Hořlavý materiál následně vynesli ven na betonovou dlažbu a dohasili. Závěrečný průzkum táborská jednotka vedla termokamerou. Požár je beze škody," upřesnila Vendula Matějů.

Plameny na pile

Úterní požár na pile ve Velkém Pěčíně na Dačicku způsobil škodu ve výši 50 tisíc korun. Událost byla podle mluvčí hasičů na tísňovou linku ohlášena pět minut před 19. hodinou jako požár přístřešku, v jehož bezprostřední blízkosti je dřevo a kamion. Na místo vyjely osádky čtyř cisteren dačických profesionálních a dobrovolných hasičů.

Požár v Plasné na Jindřichohradecku způsobil škodu za nejméně 2,5 milionu korun.
V Plasné v noci hořel dům, škoda se odhaduje na 2,5 milionu

"Hořel dřevěný altán o půdorysu přibližně 3 x 2 metry. Hasiči dostali požár rychle pod kontrolu. Lokalizaci požáru velitel  zásahu nahlásil již po několika minutách. Úplná likvidace požáru nastala krátce před 20. hodinou s tím, že hasiči vyskladnili z návěsu kamionu piliny, aby mohli dohasit případná skrytá ohniska," doplnila Vendula Matějů s tím, že byl uchráněn majetek v hodnotě 1,2 milionu korun. Příčina vzniku požáru je v šetření.

V úterý osádka cisterny vodňanských profesionálních hasičů vyjela do Újezdu, kde byl ohlášen požár trávy. Doutnající trávu na ploše 20 x 3 metry hasiči prolili vodou z vysokotlakého proudu.

V Jiráskově ulici v Soběslavi v úterý ještě hořelo v dutině stromu.