V úterý krátce před druhou hodinou ranní přijali hasiči na tísňovou linku informaci o požáru stodoly v Čížové, části obce Topělec. Na místo vyjely osádky dvou cisteren a automobilového žebříku profesionálních hasičů ze stanice Písek i jednotky SDH obcí Čížová a Písek. "Průzkum na místě požáru ukázal, že hoří samostatně stojící stodola, která je požárem zasažena v plném rozsahu. Další budovy stojící v blízkosti požárem nejsou nijak zasaženy ani ohroženy," řekla mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů.

Hasiči průzkumem zjistili, že uvnitř nikdo není a zahájili hasební práce. Čížovská jednotka zřídila na pokyn velitele zásahu čerpací stanoviště, vodu na požářiště dodávala kyvadlově cisternami. "V 2:14 hodin velitel zásahu nahlásil lokalizaci požáru, tedy že požár je pod kontrolou a dále se už nešíří. Okolo půl čtvrté ranní byl požár zlikvidován," dodala mluvčí Vendula Matějů. Hasiči krov prohlédli termokamerou, aby vyloučili možná skrytá ohniska. Po čtvrté hodině jednotky zásah ukončily a vrátily se na základny. Požár způsobil škodu za 300 000 a příčina jeho vzniku se zatím vyšetřuje.

Nelinka s maminkou Helenou.
První jihočeské miminko dělá rodičům radost, termín porodu prý neplánovali

K dalšímu požáru vyráželi hasiči na Písecku kolem čtvrt na šest ráno. Tentokrát hořela truhlárna v obci Zhoř. "K požáru vyjeli profesionální hasiči ze stanice Milevsko, poplach byl vyhlášen pro jednotky SDH obcí Chyšky, Milevsko, Hrejkovice, Květuš, Sepekov a Přeborov. Ze stanice profesionálních hasičů Tábor byl vyslán automobilový žebřík," upřesnila výčet jednotek mluvčí hasičů Vendula Matějů.

Vzhledem k rozsahu události a počtu vyslaných jednotek byl vyhlášen druhý stupeň požárního poplachu. V době příjezdu hasičů byla střecha truhlárny kompletně v plamenech. "Hasební práce se zaměřily především na střechu truhlárny. Zásah hasiči vedli jak vnitřkem budovy, tak z vnějšku z automobilového žebříku. Podařilo se uchránit stroje uvnitř truhlárny. Požár jednotky dostaly pod kontrolu krátce po půl sedmé ranní," uvedla Vendula Matějů. Uvnitř naštěstí nikdo nebyl.

Dohašování nejen krovu bude pokračovat v následujících hodinách. Z písecké stanice byla na požářiště dovezena termokamera pro dohledání všech ohnisek. Jednotky jsou stále na místě. Vyšetřovatel HZS stanovil výši škody předběžně na 800 000 korun. Proč začalo hořet, zatím není jasné.