Ředitel festivalu, Gerfried Stocker, přibližuje v rozhovoru několik pohledů na toto téma a vrcholné zážitky festivalu.

Při slově „Error“ se každému v průběhu jedné sekundy vybaví v hlavě nejrůznější asociace. Samotné položení otázky je také mnohostranné. Jak se dá Ars Electronica přiblížit?
Ars Electronica Festival.Zdroj: Tom MesicBudeme mít tři vyprávěcí linie: první je odvozená od toho, že mnoho lidí má ten pocit, že to s digitální revolucí jde trochu z kopce. Následně se budeme zabývat chybami v kultuře coby pramenu inovací. A nakonec, za třetí, půjde o normovanou společnost. „Error“ neznamená jen chybu, ale také odchylku od normy. Z těchto tří rovin vzniká pěkná vyprávěcí sekvence: od bodu, kdy cítíme nespokojenost až k alternativám, které se nabízejí skrze kreativitu a inovativní řešení. Chtěli bychom tímto festivalem pomoci najít cestu k akceptovatelné podobě digitální revoluce. K tomu potřebujeme toleranci pro nový vývoj, neboť Error je vlastně bratrem tolerance.

Jaké zážitky by si návštěvníci rozhodně neměli nechat ujít?
Já osobně jsem nadšený z místa u pošty. Stejně jako v uplynulých letech se v původních prostorech třídícího centra nabízí nespočet možností. Právě zde se bude prezentovat velké množství umělců, univerzit, firem a start-upů. Jednotlivé místnosti perfektně propojí svou atmosférou témata umění, technologie a společnost dohromady. Ale samozřejmě i ostatní partneři a místa pomáhají utvářet tento festival zcela jedinečným. Obzvlášť srdečně bych chtěl pozvat na Velkou koncertní noc…bude to překrásná inscenace s Brucknerovým orchestrem. Tanečníci, muzikanti a roboti…všichni ti se při inscenaci společně propojí.

www.aec.at/error

Po stopách  Antona Brucknera při Brucknerfestu

Gergiev Münchner Philharmoniker.Zdroj: A.RöblZažít koncert tam, kde byl Anton Bruckner doma: při mezinárodním Brucknerfestu Linz 2018, od 4. září do 11. Října, je na programu více než 30 znamenitě obsazených koncertů. Mezi dnem narození Antona Brucknera a dnem jeho úmrtí se vydají mezinárodní, ale i národní umělci po stopách hornorakouského komponisty.

Pod mottem „Bruckner a tradice“ uslyší milovníci klasiků například Jevgenije Koroliova, Rudolfa Buchbindera nebo mnichovské filharmoniky. Jednotlivé koncerty se budou konat na rozličných místech, která jsou nějakým způsobem spjata s osobou Antona Brucknera, jako například v Brucknerhausu, v Bazilice sv. Floriána nebo ve farním kostele Ansfelden. Do středu zájmu se přitom posunou ta díla, která on sám zkomponoval, ale také ta, která jeho profesní dráhu výrazně ovlivnila.

Vstupenky a bližší informace: www.brucknerfest.at 

Hurá na linecký dort, hotovo, jde se!

Visitlinz App 2018Zdroj: Visitlinz App 2018Hrát si, sbírat body a užívat si mnohé přednosti města Lince: aplikace Visit-Linz-App nabízí přehled pozoruhodností, obchodů, restaurací a výstav a stala se nyní rozmanitou herní aplikací. Jako herní pole přitom slouží plán města a do něj jsou zaneseny nejrůznější úkoly – například lov lineckého koláče, kreativní úlohy při řízkovém honu, v krátkém kvízu si osvojíte znalosti o Linci a najdete tu i praktické uživatelské tipy. Při všech úkolech se sbírají body, díky kterým postupuje uživatel aplikace stále dál a postupně může své nasbírané body směňovat za kulturní zážitky a slevy v rámci města. Aplikace je k dispozici v němčině a v angličtině pro Android a iOS.

A teď už jen navštívit Linec a stáhnout si appku na: www.linztourismus.at/app