Hned začátkem roku jste byl po zranění ramene a žeber tři měsíce marod, pak vás zlobil triceps, teď pro změnu třísla… Neuvažoval jste, že už byste s vrcholovou kariérou seknul?
Do olympiády v Paříži tyhle myšlenky rozhodně nemám. Stárnutí člověk nezastaví a zranění občas přijdou, hlavně když už jste ve vyšším věku. Nicméně udělám maximum pro to, abych se olympiády zúčastnil a případně až tam třeba kariéru ukončím.

Do jakého věku se dá judo vůbec dělat?
Já už třeba patřím k těm starším, na mistrovství světa jsem byl druhý nejstarší, ale je to hodně individuální. Judisti většinou končí kolem třicítky, někteří pokračují i do šestatřiceti, a já se rozhodně budu snažit pokračovat, co nejdéle to půjde, ale na úkor zdraví to samozřejmě nejde. Jak už jsem řekl, pro mě je ta meta jasná, pak se uvidí.

Zdroj: Youtube

Už máte variantu, co byste chtěl dělat po skončení kariéry?
V září jsme spustili projekt Krpalek Academy, kde se budeme snažit předávat nabité zkušenosti dětem, které o to budou mít zájem. Už se v tom snažím být aktivní, nicméně pořád se tomu ještě nemůžu věnovat stoprocentně. Až jednou skončím, tak ale budu.

„Kniha Opouštím ostrov je pro lidi, pro člověka jako takového. A je asi druhotné, jestli je ve věku pubertálním, nebo už rekapituluje svou životní cestu,“ říká její autor Tomáš Zástěra.
Nejsem šedivý muž s flekem na poklopci, říká moderátor Tomáš Zástěra

Když máte zranění, jak u vás vypadá klidový režim? Jestli se tomu tak dá vůbec říkat…
Příprava u mě pořád pokračuje dál, jen bez juda. Když dělám systematické pohyby, je to v pohodě, ale když mám někde nějak zareagovat, je to špatný, to dělat nemůžu.

Před Vánoci jsem chodil na injekce, pokračujeme v tréninzích, mám za sebou nějaká vyšetření a snad to brzy bude v pohodě. Uvidíme, co přinesou následující měsíce. 

Co na vaše sportování, když jste zraněný, říká manželka?
Samozřejmě není úplně nadšená. Nemůžu dělat to, co mám, ale člověk s tím nic nenadělá. U toho sportu to tak je. Stará se o mě a naštěstí mi neříká, když jsem se do toho dostal, tak ať si to vyžeru. Když mě něco bolí, tak mě i masíruje. Nebo když mi naopak trochu otrne, říká, ať ještě neblbnu, snaží se o mě pečovat a stojí při mně.

Jak si představujete ideálně rok 2023?
Nejlepší varianta, která by mohla přijít, je, že bych zdárně absolvoval celou olympijskou kvalifikaci a v květnu nás čeká mistrovství světa. Tam bych se chtěl zase zpátky vrátit na medailové příčky, to je pro mě motivace na tento rok. Úspěšně absolvovat mistrovství světa a dostat se na olympiádu. Žádnou horší variantu si nepřipouštím. Nechci, aby přišla.