Předchozí
1 z 23
Další

Kateřina Kněžíková a Adam Plachetka zazpívají v divadle

Kateřina Kněžíková a Adam Plachetka.Kateřina Kněžíková a Adam Plachetka.Zdroj: Marek Olbrzymek

Sopranistka Kateřina Kněžíková a basbarytonista Adam Plachetka zazpívají v pátek 13. května v táborském Divadle Oskara Nedbala. V podání špičkových operních pěvců uslyšíte ty nejslavnější díla Wolfganga Amadea Mozarta. Doprovodí je orchestr Epoque Symphony Orchestra. Taktovky se chopí Jan Kučera. Zaplatíte vstupné 590 až 790 Kč. Pro seniory nad 70 let platí vstupné 490 Kč. Děti do 15 let mají slevu 50 procent. Koncert začíná v 19 h.

Poznejte život Indiánů

Výstava Indiáni. llustrační fotoVýstava Indiáni. llustrační fotoZdroj: Deník/Jaroslav Sýbek
Jak žili původní indiánští obyvatelé Severní Ameriky až do své ztráty svobody se dozvíte v Prachatickém muzeum na výstavě Indiáni: Živá historie. Exponáty, které v muzeu uvidíte, vyráběli sami autoři výstavy metodou experimentální archeologie. Nahlédnete do zabydleného teepee, prohlédnete si válečné i lovecké zbraně, obřadní dýmky a další předměty jejich běžného života. Přijďte do 5. června.

Kódování s Leonardem

Jihočeské divadloJihočeské divadloZdroj: Lukáš Vojč a Samuel Fořt

Bojovku si zahrajete přímo v Jihočeském divadle. V neděli 15. května od 14, 16 a 18 h totiž můžete vyrazit na tzv. Kódování s Leonardem, při němž budete řešit rébusy, hádanky a šifry. Aktivita je vhodná pro skupiny o 3 až 6 lidech. Ti, kteří tuto sezonu stihnou nejrychleji vyluštit všechny Leonardovy úkoly, získají vstupenky na otáčivé hlediště na hru Leonardo.

Májový jarmark Plánská náplavka

Májový jarmark. Ilustrační fotoMájový jarmark. Ilustrační fotoZdroj: Deník/Zuzana Kyselová
Nenechte si ujít májový jarmark nazvaný Plánská náplavka. Ten navštívíte v sobotu 14. května mezi 9. a 14. h u řeky Lužnice v Plané nad Lužnicí. Zakoupíte tam koláče, škvarky, sýry, šperky, dekorace, macramé, šaty, svíčky, přírodní kosmetiku, keramiku, košíky, sadbu zeleniny a další. Chlapi si můžou dát pivo z blízkého minipivovaru Obora. Děti si nechají pomalovat obličej a zahrají si hry. Zahraje staropražská kapela Kontušovka.

Farmářské a řemeslné trhy

V Dačicích se koná farmářský trh.V Dačicích se koná farmářský trh.Zdroj: Deník/Lucie Váchová

Na jarní farmářské a řemeslné trhy zajdete v Dačicích v sobotu 14. května. Tradiční akce se koná v Dačicích už desátým rokem. Zahraje harmonikář František Dědina. Děti potěší minizoo s Jockey clubem Malý Pěčin. Na trzích od 8 do 17 h zakoupíte koření, amulety, bylinky, chilli produkty, háčkované zboží, dřevěné hračky, mýdla, oleje, pesta, trdelníky, šperky, zahradní keramiku aj.

Trh s pa-peerem

Akce Pa-peer pro milovníky papíru, lepítek a tvořeníAkce Pa-peer pro milovníky papíru, lepítek a tvořeníZdroj: Jarmila M. Ságová

Výrobky z papíru jako diáře, samolepky, zápisníky, hry pro děti, bločky, kabelky, květináče, skládačky a další od desítek prodejců zakoupíte na akci Budějcký Pa-peer v sobotu 14. května v Českých Budějovicích na adrese Riegrova 51. Na místě si můžete zakoupit také nějakou dobrotu, kávu či proseco nebo se zúčastnit workshopů. V nabídce bude falešná kaligrafie, křídový lettering, zdobené rámečky a technika brush lettering. Vstupné na akci pro dospělé činí 50 Kč, pro studenty 20 Kč a pro děti zdarma.

Dětský den, výstava nožů a spousta zábavy

Výstava nožů a chladných zbraní. Ilustrační fotoVýstava nožů a chladných zbraní. Ilustrační fotoZdroj: Deník/Radek Ctibor
Vítat léto budou v areálu Tomo Tank v sobotu od 9 do 17 h v Českých Budějovicích. V 10.30 h uvidíte ukázku bojových sportů a sportovního oddílu MMA Gladiators Gym. Na kouzelnickou show se mohou vaše děti těšit v 11 h. Vystoupení bude interaktivní a následovat bude tvarování balónků pro děti. Ty se pak mohou fotit s hadem, králíky a holubičkami, které jsou součástí show. S dravým ptactvem se seznámíte od 12 h. Kouzelník znovu vystoupí ve 13 h. Ve 14.30h můžete přihlížet ukázce bojových sportů tae-kwon-do. V 15.30 h začne pěnová show. Nebude chybět skákací hrad, dílničky, paintball, jízda na ponících či živá kapela. Součástí bude také motoshow a prodejní výstava nožů a chladných zbraní. Od 15 let se platí vstupné 100 Kč, děti mají vstup zdarma.

Zvelebování českobudějovického letňáku

Letní kino Háječek zvelebili i v minulých letech dobrovolníciLetní kino Háječek zvelebili i v minulých letech dobrovolníciZdroj: Archiv Asociace Jihočeských audiovizuálních tvůrců
Budějčáci mohou přiložit ruku k dílu a společně zvelebit před zahájením sezony českobudějovické Letní kino Háječek. Dobrovolnická akce připadá na sobotu 14. května a začíná v 9 h. Vítáni jsou ti, kteří se rádi chopí lopaty, barev, koštěte, šroubováků, hřebíků i zahradnického náčiní. Jako odměnu dostanou neomezený vstup pro dvě osoby na všechny filmové projekce v sezóně 2022.

Trh na kozí farmě

Trh na kozí farmě. Ilustrační fotoTrh na kozí farmě. Ilustrační fotoZdroj: Deník/Michaela Rozsypalová
Na trh můžete zavítat také na Kozí farmu Chýnov. V neděli od 14 h si tam užijete dobré jídlo a pití, lidové písně i hry pro celou rodinu. Ve 14.30 h uvidíte divadelní představení pohádku Vokoňovi. V 17 h v modlitebně Církve bratrské zahraje dětem i dospělým ženská kapela Malé zuby.

Farmářské trhy v Hradci

Ilustrační fotoIlustrační fotoZdroj: Deník/Jana Urbanová
První letošní farmářské trhy v Jindřichově Hradci se konají v pátek 13. května. Přijďte mezi 6. a 17. h do Husových sadů. V nabídce bude ovoce, zelenina, koření, sýry, farmářské dobroty a rukodělné výrobky nebo květiny.

Nahlédněte do zrekonstruovaného kulturního prostoru v Třeboni

V TřeboniV TřeboniZdroj: Deník/Jana Urbanová

Od pátku do neděle od 13. do 15. května se můžete podívat do nově otevřeného kulturního objektu Třeboň 105 na Masarykově náměstí v Třeboni, kdy se koná den otevřených dveří. Projděte si nově zrekonstruované prostory a od 10 do 17 h výstavu Claire v Galerii 105 a vychutnejte si program pod širým nebem. Biograf 105 nabízí v sobotu 14. května v 18 h projekci filmu Jiřího Hanzelky Vlastníci. V neděli 15. května od 14 h uvidíte v Divadle 105 loutkovou pohádku souboru FRAS Za dveřmi. Vstup je zdarma.

Májové vinobraní a řemeslný trh

Ilustrační fotoIlustrační fotoZdroj: Deník/Miroslav Rada
V Třeboni zažijete v sobotu 14. května májové vinobraní a řemeslné trhy. Na druhém ročníku akce se představí vinaři z Čech a Moravy z deseti vinařství. Kromě vína budou v nabídce i další druhy občerstvení a delikatesy vhodné k vínu. Zahraje kapela Beneton Rock. Vstup zdarma.

Šifrovačka s knihovnou vás provede městem

Ilustrační fotoIlustrační fotoZdroj: Deník/Jiří Sláma
Šifrovací hru pro dvou až čtyř členné týmy si zahrajete s táborskou Městskou knihovnou v sobotu 14. května. Účastníci mezi 14 a 99 lety se vypraví do ulic města zapnout mozek a rozhýbat tělo. Dostanou vždy šifru, která je zavede na další stanoviště. Při této aktivitě budou účastníci objevovat zajímavá místa Tábora. Registrace začíná v 8.15 h v Klubovce knihovny. Od 9 h soutěžící vyráží do ulic z náměstí T. G. Masaryka.

Pohádky trochu jinak

Ilustrační fotoIlustrační fotoZdroj: Deník/Josef Rod


Ryze pánský soubor Národní divadlo Čkyně zahraje v sobotu 14. května pohádky pro děti i dospělé. Ve Stožci ve 12.30 h v Restauraci U Pstruha představí soubor pohádku O Karkulce. Holčička, kterou zajímá jenom facebook, na své první výpravě lesem musí přelstít vlka. V Dobré v Penzionu a hospodě U Němečků ve 14.30 h zahrají pohádku o 12 měsíčkách o lásce Marušky a vietnamského chlapce Nguyena, jehož večerka Marušce umožní donést maceše a Holeně všechno, co si naporoučely. Soubor se zastaví také ve Strážném, kde v Penzionu a restaurantu U Sousedů od 17 h uvidíte opět pohádku o 12 měsíčkách.

Dobré jídlo i hudba

Ilustrační fotoIlustrační fotoZdroj: Deník/VLP Externista
Gastronomicko-kulturní akci Parkán společně navštívíte v sobotu 14. května od 10 h v Prachaticích na Parkáně. Budete moci ochutnat gruzínské chačapuri, rybí speciality domácí hot dogy či rolovanou zmrzlinu nebo rybí speciality. Těšte se na hudební program, na němž vystoupí kytarista Viktor Jech, Seniorský taneční klub country Sensen či kapela Mazanej Filip a další.

Country i místní témata

Ilustrační fotoIlustrační fotoZdroj: Deník/Michal Bílek
Country kapela Congrass vystoupí v pátek 13. května v píseckém kulturním domě. Kapela zařazuje vlastní skladby s romantickými texty ovlivněnými coutnry i westernem a písně týkající se Písku. Od 19 h skupina zahraje staré hity i úplně nové písně. Vstupné 150 Kč.

Ochutnáva sýrů z oblasti Alp

Ilustrační fotoIlustrační fotoZdroj: Deník/VLP Externista
Na komponovaném Alpském večeru budete v pátek 13. května ochutnávat horské sýry z Alp, a to francouzské, italské i rakouské, které představí Jiří Kopáček. Zapijete je také víny z těchto zemí. Přijďte v 19 h. Vstupné 450 Kč.

Zazpívá Helena Vondráčková

Helena VondráčkováHelena VondráčkováZdroj: Deník/Michal Bílek
V Kongresovém a kulturním centru Roháč v Třeboni vystoupí v pátek 13. května známá česká zpěvačka Helena Vondráčková, která vyrazila na jubilejní tour. Doprovodí ji Charlie Band & host. Vstupné od 590 Kč.

Den s 25. protiletadlovým raketovým plukem

Den s 25. protliletadlovým raketovým plukem.Den s 25. protliletadlovým raketovým plukem.Zdroj: Ivana Řandová
Zábavný a poučný den si s dětmi užijete v sobotu 14. května se strakonickými vojáky – 25. protiletadlovým raketovým plukem. Ten připravuje akci pro veřejnost s Aeroklubem Strakonice, složkami integrovaného záchranného systému a klubem vojenské historie Čeští lvi aj. Těšit se můžete na zajímavé letové ukázky, uvidíte bojové letouny a vrtulníky Armády České republiky. Veřejnost si poprvé oficiálně prohlédne novou techniku, kterou mají nyní strakoničtí vojáci ve výzbroji, a podíváte se tak na  protiletadlový raketový komplet RBS-70NG, vozidlo Toyota Hilux a vojenskou sanitu IVECO. Až si prohlédnete vojenskou techniku, můžete poznávat vybavení hasičů a policistů nebo týmu silniční bezpečnosti BESIP. Budete přihlížet ukázce práce vojenských kynologů se služebními psy. Nahlédnete do dobového vojenského táboru z 2. světové války. Vojáci předvedou také bojové umění MUSADO. Dorazí v historických vozech také zástupci strakonického Veteran clubu. Své umění předvedou i strakonické mažoretky Otavanky. K jídlu si můžete dát tradiční „rakeťácký“ guláš. Přijďte mezi 9. a 13. h na strakonické letiště.

Koncert k 240. letům ZUŠky

Přijďte 13. 5. na koncert Naše město žije uměním  k výročí ZUŠ Český KrumlovPřijďte 13. 5. na koncert Naše město žije uměním k výročí ZUŠ Český KrumlovZdroj: poskytla Dita Průchová
Českokrumlovská ZUŠka slaví jako nejstarší v republice 240 let a u příležitosti tohoto výročí pořádá slavnostní koncert Naše město žije uměním. Ten připadá na pátek 13. května. Přijďte v 18 h do Zámecké jízdárny, kde se sejdou žáci, rodiče, přátelé školy, hosté i veřejnost a kde bude pokřtěn 240 stránkový almanach z historie školy Půvab času.

Přehlídka kroužků, táborů a činností pro volný čas dětí

Festival BambifestFestival BambifestZdroj: Deník/Jana Štégnerová

Na pátek a sobotu 13. a 14. května připadá 22. ročník českobudějovického Bambifestu, přehlídky možností pro volný čas, nabídky kroužků, táborů, pódiových vystoupení a soutěží pro děti. Přijďte do areálu Sportovní haly. Ve 13 h se v pátek začíná a akce potrvá do 18 h, na druhý den můžete přijít mezi 9. a 17. h. Zajezdíte si na elektrokoloběžce nebo koloběžce, zkusíte si jízdu na vozíku a chodit o slepecké holi, pomazlíte se zvířátky, zúčastníte se překážkové dráhy a vyzkoušíte si sebeobranu. Uvidíte divadelní představení Pohádky z Popletené Lhoty Marešovy divadelní společnosti, podíváte se do indiánského teepee, potkáte maskota - čápa Klapíka, zkusíte si vyrobit indiánskou čelenku a střílet z luku, zahrajete si venkovní hru lasergame, dozvíte se více o recyklaci elektra, zúčastníte se výtvarných dílen, uvidíte ukázku práce psů ve vodě, prezentaci Městské policie a výstavu vojenské historie a mnoho dalšího.

Pečení, vaření a smažení v Pištíně

Ilustrační fotoIlustrační fotoZdroj: Deník/Zdeněk VAIZ

Péct, vařit a smažit se bude v sobotu 14. dubna v Pištíně. Poznáte tam regionální potraviny a produkty a jejich vznik. Zdeňka Chocholoušková bude přednášet o využití bylinek v kuchyni a jejich léčivých účincích. Kuchařskou show předvede šéfkuchař David Bartáček. Děti se mohou těšit na malování na obličej, skákací hrad, zdobení koláčků, zábavný dětský koutek, rybářské soutěže nebo střílení s myslivci ze vzduchovky. Ve 14 h zahraje Kapela z vršku, ve 20 h uslyšíte skupinu Parkán. Vstupenka bude i slosovatelným lístkem do tomboly.

Nedělní brunch v Žižkárně

Akce v ŽižkárněAkce v ŽižkárněZdroj: archiv Žižárny

Jarní trhy se konají také v neděli od 9 h v českobudějovické Žižkárně, kde zakoupíte sušené ovoce, paštiky, uzeniny, domácí těstoviny, přepuštěné máslo, ořechová másla, med aj. Můžete se tam sejít s přáteli na nedělní brunch, na kávu, čaj a dát si k tomu dobroty jako wafle, domácí zmrzlinu, placky či tacos.