Předchozí
1 z 11
Další

Krýzovy jesličky v Jindřichově Hradci

Krýzovy jesličkyKrýzovy jesličkyZdroj: Ilustrační foto

Vyrazte se podívat v pátek 30. prosince na Krýzovy jesličky v muzeu v Jindřichově Hradci. Jedná se o velkolepý betlém, který jeho tvůrce, jindřichohradecký punčochářský mistr Tomáš Krýza, vytvářel více než šedesát let. Jesličky obsahují 1398 figurek lidí a zvířat, z nichž se 133 pohybuje. Je to největší lidový mechanický betlém na světě, který je zapsán dokonce i v Guinnessově knize rekordů. Dříve byl poháněn ručně, dnes původní mechanismus uvádí do chodu jediný elektromotor. V muzeu mají otevřeno od 8.30 do 12 a od 13 do 17 hodin. Vstupné je 80 Kč. Děti do šesti let mají vstup zdarma.

Sváteční čas v kovárně

Pohádková kovárnaPohádková kovárnaZdroj: Externí autor

Hastrmánky, čerty i ostatní pohádkové bytosti kovárny můžete vidět v Selibově u Protivína. Pokud vás zajímá, jaký stromeček si zdobí čerti, co mají hastrmani na stole při štědrovečerní večeři a jak se slavily Vánoce třeba v minulém století, můžete kovárnu navštívit. Pohádková kovárna je otevřená v pátek 30. prosince od 11 hodin do 16.30 hodin. Vstupné je 95 Kč.

Tradice v Jihočeském muzeu v Českých Budějovicích

Ilustrační fotoIlustrační fotoZdroj: Externí autor

Do dob našich předků se můžete přenést na výstavě v Jihočeském muzeum v Českých Budějovicích. Její téma je vánoční a navštívit ji můžete ještě v pátek 30. prosince, v sobotu 31. prosince a v neděli 1. ledna. Připomenete si, jak se vánoční svátky slavily hlavně na venkově. Výstava je otevřená od 9 do 17.30 hodin. Dozvíte se na ní spoustu zajímavostí o vánočním zvykosloví, tradičních adventních obchůzkách i o předmětech, které už většinou najdeme jen zapomenuté na starých půdách.

Silvestrovský ponor do Vltavy

Ilustrační fotoIlustrační fotoZdroj: Externí autor

Zúčastněte se silvestrovského Lannova ponoru Vltavského, který se koná v sobotu 31. prosince u kavárny Lanna v Českých Budějovicích. Přijďte si zaplavat nebo jen podpořit budějcké otužilce. Ve 14 hodin začínají na Zátkově nábřeží štafetové závody tříčlenných týmů plavců s platnou lékařskou prohlídkou a v 15 hodin na slepém rameni Malše Lannův ponor vltavský pro širokou otužileckou veřejnost.

Zoo v Hluboké nad Vltavou je stále nasvícená

Hluboká nad VltavouHluboká nad VltavouZdroj: Externí autor

Nasvícenou zoo si můžete prohlédnout v pátek 30. prosince, v sobotu 31. prosince a v neděli 1. ledna v Hluboké nad Vltavou, a to od 16 do 19 hodin. Zoo je nasvícená tisíci světýlky. Mimo živých zvířat budou k vidění i 3D světelná zvířata a mnoho dalších světelných prvků.

Třeboňské historické fotografie

Ilustrační fotoIlustrační fotoZdroj: Foto: se souhlasem Jakuba Švestky

Pokud vás zajímá, jak vypadala Třeboň kdysi, zajděte v pátek 30. prosince do Galerie 105 na třeboňském Masarykově náměstí. Uvidíte ty nejzajímavější historické fotografie a pohlednice ze sbírek Spolku přátel Třeboně, Státního oblastního archivu a sběratele Jana Fanty, které dokládají, jak Třeboň vypadala mezi lety 1800–1922. Vstupné je dobrovolné.

Zajděte si zabruslit na nádvoří

Kluziště na zámku v BlatnéKluziště na zámku v BlatnéZdroj: Externí autor

Vezměte si brusle a jděte si zabruslit v pátek 30. prosince na nádvoří zámku v Blatné, kde na vás čeká umělé kluziště. Otevřeno je od 10 hodin do 17 hodin. Užijte si v romantickém prostředí zámku Blatná den jako z pohádky. Kdo nemá brusle vlastní, může si je na místě zapůjčit.

Užijte si zábavu na kluzišti v Českých Budějovicích

Kluziště v Českých BudějovicíchKluziště v Českých BudějovicíchZdroj: Externí autor

Kluziště na náměstí Přemysla Otakara II. můžete v Českých Budějovicích navštívit i v pátek 30. prosince. Skvělou aktivitu nabízí ledová plocha kolem Samsonovy kašny, stačí si jen nazout brusle a užijete si nevšední zábavu. Kromě kluziště je součástí i vyhlídkové kolo, které nabízí výhled na krásně osvětlené náměstí s adventním městečkem.

Bohoslužba v Hluboké nad Vltavou

Ilustrační fotoIlustrační fotoZdroj: Externí autor

Vydejte se v sobotu 31. prosince na Andělskou Hlubokou. V 15 hodin se koná bohoslužba slova, jako poděkování za uplynulý rok. Odpoledne si může zpříjemnit procházkou nasvíceným městem.

Velkolepý ohňostroj v Protivíně

Ilustrační fotoIlustrační fotoZdroj: Externí autor

Nad Protivínem se rozzáří v neděli 1. ledna 2023 v podvečer velkolepý ohňostroj. Protivínská pyrotechnická supershow přivítá nový rok. Protivínský ohňostroj bude opět jedním z největších v České republice a jednoznačně největším na jihu Čech, užít si ho můžete i vy. Pyrotechnická show vypukne úderem 18. hodiny. Už v 16.45 hodin ale začne na náměstí koncert plzeňské kapely Kabát revival. Následovat bude krátké vystoupení Pozounového tria a novoroční projev starosty, pak už se dočkáte samotného ohňostroje. Potrvá přibližně deset minut a doprovodí ho skladby Sleeping Sun od Nightwish a Still Loving You od Scorpions.
Odhaduje se, že na akci dorazí až 25 tisíc diváků, což je zhruba pětinásobek obyvatel Protivína. „Nikdo v okolí letos velké ohňostroje nepořádá, takže se ve svých odhadech pravděpodobně moc mýlit nebudeme. Mezi návštěvníky jsou pravidelně lidé z celých jižních i středních Čech a například České dráhy k nám vypravují 1. ledna odpoledne z Českých Budějovic speciální soupravy,“ poznamenal starosta Protivína Jaromír Hlaváč. Řidiči, kteří do Protivína míří, by si měli dát pozor na dopravní omezení a vyrazit s dostatečným předstihem. Pořadatelé se obávají, že ten, kdo na místě nebude do 16. hodiny, se už do města nemusí dostat a zaparkovat. Jako parkoviště bude k dispozici dočasně zjednosměrněná silnice na Milenovice.