Archeologům pracujícím kolem Ayn Bani Sa’dah v ománské poušti se podařilo najít kamennou deskovou hru v usedlosti z doby bronzové, jejíž stáří odhadují na cca dva tisíce let před naším letopočtem. Hra byla zahrabaná v pozůstalé starověké místnosti, její herní plán obsahuje nejméně třináct označených čtverců, z nichž každý má středový zářez.

„Podobné objevy jsou vzácné, ale známe již případy z nalezišť v Indii, Mezopotámii nebo východním Středomoří,” píše v publikované zprávě o výzkumu vedoucí archeologického týmu, profesor Piotr Bieliński. Dále dodal, že nejznámějším nálezem je podobná desková hra z Ur ze starověké Mezopotámie.

Představa Vikinga s rohatou helmou.
Rohatí Vikingové jsou mýtus. Helmy spojované se seveřany mají kořeny jinde

Vědci se domnívají, že pokud by se desková hra z Ayn Bani Sa’dah hrála jako Královská hra Ur, tak by jejím nejbližším ekvivalentem byly moderní vrhcáby.

Dva hráči by se pomocí hodů kostek snažili přesunout své hrací figurky pryč z hrací plochy dříve než soupeř. Stejně jako při vrhcábech by ale mohli zmařit soupeřův postup tím, že mu zajmou figurky a vrátí je na startovní pozice. Jde ale o pouhé domněnky vědců.

Oblast bohatá na významné nálezy

Kromě pozůstatku starověké společenské hry se týmu vědců z Varšavské univerzity podařilo objevit čtyři věže. Tři jsou oválného půdorysu a jedna je hranatá. Jedna z oválných věží dokonce nebyla viditelná z povrchu, i přesto, že má dvacet metrů v průměru. „K čemu lidé žijící v této oblasti věže využívali, je dosud záhadou, a žádá si to delší výzkum", sdělila analytička týmu Agnieszka Pieńkowská.

Pozůstatky starověkých izraelských toalet, ilustrační foto
Děsivé tajemství starověké toalety: Bohatí měli střeva plná parazitů

Významným nálezem byl také důkaz o práci s mědí. V pozůstatcích jedné z budov se našly také měděné předměty. „To ukazuje, že se osada účastnila lukrativního obchodu s mědí, kterým byl Omán v té době proslulý, jak je zmíněno v klínopisných textech z Metopotámie,” vysvětluje profesor Bieliński.

Archeologové plánují pokračovat ve vykopávkách v údolí Qumayrah koncem tohoto roku. Chtějí provést další průzkumy kolem Ayn Bani Sa’dah, ale také kolem Biltu, kde je více pokladů starověké kultury Umm an-Nar.