Předchozí
1 z 14
Další

ANKETA: Komunální volby 2022

Co u vás rozhodne volby?Co u vás rozhodne volby?Zdroj: DeníkČesko čekají poslední zářijový víkend komunální volby. Lidé si své kandidáty do zastupitelstev měst a obcí zvolí v pátek 23. a v sobotu 24. září. Co podle vás může rozhodnout boje o radnici? Ptali jsme se občanů na Budějovicku. Podívejte se na jejich odpovědi v liště ve článku.

Aleš Trdla, podnikatel v kultuře, České Budějovice

Zdroj: Archiv A. Trdly

Nadcházející komunální volby ovlivní zcela jistě noho faktorů, určitě současná kauza v hnutí STAN, ale především i lokání zvládnutí uprchlické vlny, tedy příval lidí z Ukrajiny. Bojím se však, aby nebyli lidé natolik otráveni vůbec svojí rodinnou a společenskou situací, že k volbám nakonec ani nepůjdou. Ani bych se tomu nedivil. Skepse lidí nevěřit už nikomu a ničemu je již docela evidentní.

Petr Stupka, kuchařský čaroděj, České Budějovice

Zdroj: Deník/Klára Skálová

Vždycky jde o to, že vztah k politikovi bývá důležitý, to je v komunálních volbách rozdíl oproti parlamentním. Jedinečnost komunálních voleb je v tomhle. Kontaktnější kampaň je může ovlivnit více, než si možná politici myslí. Kdybych měl já kandidovat, na to bych sázel.

Věra Pázlerová, důchodkyně, České Budějovice

Zdroj: Deník/Edwin Otta

Poměrně důležitým problémem Českých Budějovic je doprava. Chybí severní spojka a okruh města, to je stejný problém, jako trápí Prahu, té chybí dodnes část okruhu a České Budějovice jsou na tom ještě hůře. Problémy dopravy souvisí s parkováním a MHD. Dopravní podnik si stěžuje, že nastal odliv zákazníků. Během prvního týdne po zdražení benzinu se zvýšil zájem o MHD, ale po týdnu se to vrátilo, lidé se vrátili k vlastním automobilům. Proč? Já, když mohu, jedu do města MHD. Než jet ke Sportovní hale, tam nenajít místo a vrátit se domů a pak jet stejně MHD. Dalším problémem města jsou byty, ale mě osobně se to netýká.

Stanislav Rataj, podnikatel, České Budějovice

Zdroj: Archiv Stanislava Rataje

Teď aktuálně myslím, že volby také může ovlivnit výrok, že by se měl prodat Budvar. A obecně doprava, tam je to jasné. Zbytečně čekáme na důležité stavby. Například, co se týká tunelu Pohůrka, říkal jsem, že je hloupost dávat dálnici pod Dobrovodský potok. Zdržení bude kvůli tomu o rok nebo dva. Jedna ze stran ale za posledních dvacet let dokázala věci nejvíce posunout, dlouhodobě se jí to daří. To by mohlo volby ovlivnit. A téma může být i kandidatura na titul Evropské hlavní město kultury roku 2028. Pokud už se město shodlo na tom, že chce kandidovat, tohle není legrace. Pokud chceme za šest let mít město kultury, musí se do toho dát peníze. Ale uváženě. Je zde příklad Sportovní haly. Nedávno bývalý náměstek primátora František Konečný říkal, že by tam neposlal děti. Sportovka se měla bourat. Teď se bude jen opravovat a bohatě to stačí. A když už stavět něco nového, tak pořádně. Podívejte se na zimák. Na jaké problémy se poukazuje a je to nová stavba. Pro rok 2028 musí být divadla, kina. Když už se to rozhodlo, ať se stanoví konkrétní kroky. Ať ukážeme Evropě, že České Budějovice, které jsou pořád ve stínu Krumlova a Hluboké, což je velký problém, mají co nabídnout.

Jana Tichá, ředitelka Hvězdárny a planetária České Budějovice, České Budějovice

Zdroj: Archiv Jany Tiché

Těžko dopředu úplně říci, co ovlivní volby. Význam bude mít to, jak ty strany vnímají, co veřejnost opravdu potřebuje, aby fungovala infrastruktura, MHD, aby občané měli kam dát děti do školek, do škol. Jestli se vize těch, kteří kandidují, ukázaly jako reálné. Bydlím na jednom z velkých sídlišť. Velká většina akcí se soustřeďuje do centra, občané ale žijí v celém městě. Je důležité, jestli politikům jde o efektní a zajímavé aktivity, nebo jim jde o občany celého města.

Vojtěch Stehel, rektor VŠTE, České Budějovice

Zdroj: Archiv VŠTE

Myslím si, že obecně doprava jako téma bude hrát velkou roli a vůbec další rozvoj města. Myslím si, že rozvoj města v poslední době úplně neprobíhal.

Svatava Kopečková, ředitelka multikina Cinestar, České Budějovice

Zdroj: Archiv Svatavy Kopečkové

Rozhodne selský rozum. Komplexní pohled na problémy a jejich řešení, to zajímá všechny. Jde o základní věci, čistota města, fungující služby. A slušní politici, kteří nekradou, jsou to normální lidé a umějí naslouchat lidem.

Lukáš Průdek, ředitel Jihočeského divadla, České Budějovice

Zdroj: Deník/Kamila Šmídová

Bylo uděláno hodně práce na kulturní strategii města. Z toho mám velkou radost. A budu sledovat, jestli strany budou reflektovat ve svých programech obsah strategie.

Petr Pavelec, ředitel Národního památkového ústavu České Budějovice, České Budějovice

Zdroj: Deník/VLP Externista

U mě rozhodují volební programy a témata, jací lidé za tím stojí a zda ta témata vůbec mohou uchopit. Mě mimořádně zajímá v Českých Budějovicích projekt Město a voda a rozvoj Senovážného náměstí, kde by měla vyrůst nová galerie v novém muzejně galerijním konceptu. Evergreenem voleb je v Českých Budějovicích situace v dopravě, ale jak to strany řeší, mě až tolik nezajímá. Musí to řešit v programu všechny, možná hůře, možná lépe. Ale ta dvě témata nemusí všechny řešit a já stojím o to, aby se realizovaly projekty, které mě zajímají.

Vladimír Vopalecký, důchodce, České Budějovice

Zdroj: Deník/Edwin Otta

Chtělo by to pohnout s cyklostezkami. Kdyby bylo možné jet podél Malše od Malého jezu až k Velkému jezu po cyklostezce a nemuselo se odbočovat na konci Budějovic na stezku podél silnice na Roudné, bylo by to mnohem příjemnější cestování. A bylo by dobře dovést skutečnou stezku až za Roudné třeba do Plavu. Bylo by to sice hodně práce, ale s velkým efektem. Doporučoval bych také větší zviditelnění města, najít nějaký motiv, který by pozitivně prezentoval Budějovice v České republice. Podobně jako mají v Liberci zoologickou zahradu s bílými tygry. Myslím si, že pro to dělají Budějovice málo. Osobně mám pak smutnou zkušenost s jednou městskou policistkou, ale u jiných jejích kolegů jsem se setkal několikrát se vstřícností a pochopením při vzpomínkových akcích na české piloty RAF.

Pavel Ždych, řidič, České Budějovice

Zdroj: Deník/Edwin Otta

Doprava, doprava, jasně doprava. Pořád se něco překopává, vymýšlejí se nesmysly. Na důležité stavby pořád čekáme a kamiony stále jezdí přes město. Preferenční pruhy pro MHD? Tam jezdí každý a nikdo to neřeší.

Daniela Procházková, referentka, České Budějovice

Zdroj: Deník/Edwin Otta

Mě nejvíc zaujme progresivní přístup a inovace, kterých bohužel v Budějovicích vidíme málo. Opravdu slabou stránkou města je doprava a když už se tak vlečou nebo úplně spí stěžejní dopravní stavby, jako třeba propojení Zanádražky a Mánesovky, určitě by plynulejší dopravě pomohlo chytré řízení semaforů napříč celým městem. Větší progres by si zasloužilo i životní prostředí a odpadové hospodářství. Proč třeba pořád nemáme slibovanou městskou kompostárnu?

Zapojte se také do ankety Deníku

Na sídlišti není kde zaparkovat. Chybějí zubaři. Ulice jsou plné děr. A zrovna ve vaší obci stále chybí kanalizace, ačkoliv ji zastupitelé slibují roky. Témata, která vás trápí. Co bude tím hlavním tématem zářijových komunálních voleb ve vašem bydlišti? Co u vás rozhodne volby? Dejte nám vědět ZDE. Deník tu žije s vámi!

Co u vás rozhodne volby?Co u vás rozhodne volby?Zdroj: Deník