Tři jména lídrů už známe pro podzimní komunální volby v Českých Budějovicích. V případě hnutí ANO je sice třeba ještě potvrzení na celostátní úrovni, pokud se ale nic nečekaného nestane, tak ANO povede současný primátor Jiří Svoboda, hnutí Občané pro Budějovice nynější náměstek primátora Juraj Thoma a Piráty členka zastupitelstva Zuzana Kudláčková.

Vodojem Hosín čistí pracovníci vodohospodářské společnosti ČEVAK.
Podívejte se, jak se čistí vodojem. Jeden z největších na jihu Čech

Z uvedených kandidátů byl jako poslední vybrán Jiří Svoboda. Lídra pro podzimní komunální volby v Českých Budějovicích hnutí ANO vybíralo v pondělí 31. ledna 2022 na jednání místního sdružení a následně i na jednání oblastního sdružení. Volba byla jednomyslná. "Historicky je to pro mě nejsilnější mandát," uvedl k výběru lídra Jiří Svoboda. V minulosti, když byl vybírán jako lídr kandidátky, tak se třeba někdo zdržel. Zbytek kandidátky by měl být znám přibližně v květnu.

"Na nové záměry příliš nebudou peníze," konstatoval Jiří Svoboda k možným plánům na nadcházející volební období. Priority pro ANO ale vidí. "Pro nás je zásadní dostupná energie, teplo i elektřina pro město," uvedl Jiří Svoboda s tím, že tomu mají napomoci tepelný přivaděč pro městskou teplárnu z Temelína, odklon od uhlí v teplárně a stavba ZEVO ve Vrátě, u kterého nyní probíhá EIA.

Opětovný lídr

Před necelými dvěma týdny určili lídra pro komunálky členové hnutí Občané pro Budějovice. Shromáždění členů politického hnutí 19. ledna 2022 potvrdilo vedení pro další dvouleté funkční období a lídra pro městské volby. Předsedou hnutí byl opět zvolen Ivo Moravec a volebním lídrem bude Juraj Thoma. Oba v současnosti působí jako náměstci primátora Českých Budějovic.

Primátor Jiří Svoboda.
Hnutí ANO povede do komunálních voleb v Českých Budějovicích současný primátor

Juraj Thoma povede kandidátku opětovně. „Podařilo se nám v tomto volebním období rozjet spoustu nových projektů, takže je na co navazovat,“ uvedl Juraj Thoma. Za největší úspěch končícího volebního období považuje pokrok v přestavbě kulturního domu Slavie, která začne v příštím roce, stejně jako rekonstrukce Domu umění.

Využít potenciál

První vybrali osobnost do čela kandidátky Piráti. Má je vést Zuzana Kudláčková, současná zastupitelka. Chce například město více otevřené v informacích směrem k obyvatelům. "Věřím, že v dalším volebním období budeme mít více prostoru pro naši pirátskou politiku a hodnoty založené na svobodě, informované společnosti, transparentnosti a slušnosti. České Budějovice jsou navíc město s obrovským potenciálem, který není plně využit, na to se chceme zaměřit,“ uvedla Zuzana Kudláčková.

Opoziční strana bude v jihočeské metropoli volit další kandidátky a kandidáty během následujících týdnů. Priority programu představí během jara.

Pětačtyřicet
Českobudějovické zastupitelstvo má 45 členů, aktuálně tvoří koalici, která vede město, ANO, OPB, Společně pro Budějovice a uskupení STAN a ČiB. V opozici jsou ODS, Piráti a KSČM.