"Pro mě je svým způsobem vítězství, že jsem ve druhém kole," uvedl pro Deník už před pátečním zahájením hlasování Miroslav Lorenc, který ve druhém kole senátních voleb v obvodu Český Krumlov stál proti Tomáši Jirsovi. V politice aktuálně působí Miroslav Lorenc jako místostarosta Prachatic čtyři roky. "Jasně, že při vší skromnosti mě lidé znají. Snad jsme tu práci tady na radnici čtyři roky nedělali špatně. Ale spíš táhne víc ta značka ANO," říká k tomu, že se probojoval do druhého kola. Za sebou nechal například ředitele prachatického hospicu Roberta Huneše. A také poukázal na to, že ANO je v opozici vůči vládním opatřením, i to mohlo podle jeho mínění přispět k postupu do druhého kola. "Čekal to málokdo. I z centrály hnutí ANO mi gratulovali, že jsem se dostal do 2. kola," doplnil Miroslav Lorenc.

"Jsem sportovec, nic nevzdávám dopředu. Rozhodnou voliči," uvedl Miroslav Lorenc před začátkem hlasování, připustil ale, že je Tomáš Jirsa v pozici favorita.

Obecně ke komunálním volbám doplnil, že je zklamán malou volební účastí v komunálních volbách v prvním kole. "Lidé, i když jsou nespokojení, nejdou ani volit. Nebylo ani 50 % v komunálu. Ale je demokracie, každý má právo na svoji volbu," zdůraznil Miroslav Lorenc.

Tomáš Jirsa.
Práce na radnici i v senátu si Tomáš Jirsa i po letech váží a má ji rád

Ve druhém kole senátních voleb ještě v týdnu před volbou rozvážel letáky se dvěma pomocníky. "Myslím, že jsme to nijak nepodcenili," říká k finále kampaně prachatický místostarosta a poděkoval všem, kteří mu v kampani pomáhali a všem voličům, kteří mu dali hlas, nečekal, že ve druhém kole jich dostane šest tisíc.

Sčítání hlasů ale jednoznačně vyznělo pro Tomáše Jirsu. Miroslav Lorenc však ocenil, že kampaň vedli s hlavním soupeřem ve férovém duchu. "Už jsem mu popřál. Každý má svoje priority. Ale i když jsem s ním byl v duelu v rozhlase bylo to férové," zdůraznil Miroslav Lorenc. "Je to sice prohra, jako po každém závodě. Někdo je první a ten druhý mu podá ruku," nastínil svůj pohled na politiku, jaká by měla být, Miroslav Lorenc, ale připojil, že bohužel se to ne vždy právě v politice dodržuje a vítězí zákulisní tahy nad čestným soubojem.