Ondřej Veselý, starosta Písku:
Osobně jsem přesvědčen, že jediným čistým východiskem ze současné politické krize by byly předčasné volby. Za situace, kdy nelze (ze všeobecně známých důvodů) nalézt dostatek poslanců pro rozpuštění sněmovny však považuji „úřednickou vládu" za lepší řešení než pokus o sestavování vlád na bázi současného složení Poslanecké sněmovny. Nejsem sice přesvědčen o tom, že by tento typ vlády v rámci sněmovny prosadil více, ale alespoň se odbourá politický marast na vládní úrovni a vláda bude čistě vládnout a neutápět se v politickým rozmíškách.

Jan Zahradník, prorektor Jihočeské univerzity:
Sestavování úřednické vlády sleduji v prázdninovém režimu, tedy jen občas večer ve zprávách. Za dobré považuji, že na postu minitra obrany bude generál Picek a ne někdo z klubu pana prezidenta, věřím, že i Dalibor Štys na ministerstvu školství bude mít pro Jihočechy pochopení. Podle mého by Rusnokova vláda měla zemi v klidu dovést k volbám. Pokud je její jmenování odložením stavu, kdy se ke slovu dostane hodně levicová vláda, je to jedině dobře.

Milan Zálešák, starosta Vyššího Brodu:
Čekám, že brzy připraví nové volby. Velké naděje bych do nové vlády nedával, poněvadž nemá mandát a tím pádem by neměli přijímat nějaká strategická rozhodnutí. Měli by udržet stav jednotlivých ministerstev tak, aby mohla poslanecká sněmovna v klidu připravit volby. Víme už, jak dopadla jedna úřednická vláda a ty následky toho vnímáme dodnes. Myslím tím fotovoltaiku.

Petr Kouba, podnikatel, Prachatice:
Tento kabinet je pravděpodobně menší zlo, než kdyby ve své práci pokračovala stávající koaliční vláda. Bohužel ale, co se týče výběru ministrů Rusnokovy vlády, je to krok přibližně o patnáct let dozadu. Raději bych samozřejmě byl, kdyby vzešla vláda z normálních voleb do poslanecké sněmovny.

Miroslav Vondřička, bývalý trenér, Strakonice:
Přál bych si, aby nová úřednická vláda premiéra Jiřího Rusnoka kladně ovlivnila nejen můj život, ale i veškerý život v celém českém státě. Mám však velké obavy, že se něco takového vůbec nestane. Bylo by lépe, kdybych se o takové věci vůbec nemusel zajímat.

Pavel Flosman, podnikatel, Mladá Vožice:
Myslím si, že tato vláda bude jen takovou pomlčkou, neboli jinými slovy přestávkou a nestane se v této zemi  vůbec nic. Jen někteří pánové v novém kabinetu budou moci splácet dluhy, protože najednou dostanou rychlé peníze. Vidím to tak, že pro nás, podnikatele tato nová vláda bude mít momentálně nulový význam, tedy ani záporný ani kladný.

Jiří Hrbek, obchodní zástupce, J. Hradec:
Podle mého byly v současné situaci nejlepším řešením politické krize předčasné volby, takže na současnou úřednickou vládu se koukám poměrně s velkým despektem. Navíc se ani nedá říct, že se jedná o vládu odborníků, těch je tam totiž opravdu poskrovnu. Politický kabinet, jež nemá žádný mandát od voličů, a který se nemůže opřít ani o podporu Poslanecké sněmovny, je odsouzen ke krachu.

Jana Holíková, zdravotní sestra, Č. Budějovice:
Naši politiku samozřejmě sleduji, ale abych řekla pravdu, tak  je mi z ní už docela špatně. Určitě není dobře, že se nyní sestavila úřednická vláda, ta by podle mého názoru neměla o ničem zásadním vůbec rozhodovat. Osobně bych byla raději, kdyby se politici dohodli na předčasných volbách.

Marek Anděl, podnikatel, Písek:
Složení současné vlády „odborníků" je bohužel jen naplněním ega ukřivděného muže z Vysočiny, který se rozhodl dát za vyučenou politickým špičkám v naší zemi. Politikům, kteří ve většině případů žijí řadu let odtrženi od reality normálního občana. Politikům,  kteří neumí nic jiného než jednat dokola o ničem. Většina z nich šla do politiky s vidinou pohodlného života jednacích sálů, rautů a kamarádíčků. Teď má podle našeho pana prezidenta přijít záchrana naší země, kdy jeho kouzelnický asistent pan Rusnok sáhl do klobouku a nevytáhl opět nikoho jiného než své kamarády a kamarády kamarádů, povětšinou ztroskotané politické existence. Vrcholem tohoto čísla bylo ze samého dna klobouku a s napětím sledované vytažení ministra financí. Tím se nestane nikdo jiný než muž, který neuměl naplánovat ani financování vlastní prezidentské kampaně tak, aby se nakonec nedostal do dluhů… Myslím, že naši politici by si každé ráno měli povinně pouštět písničku Tomáše Kluse „Pánu bohu do oken".

Adolf Petříček, důchodce, Tábor:
Od této takzvaně úřednické vlády neočekávám vůbec nic. Je to celkově taková nešťastná situace. Je možné, že by se Rusnokem vybraní ministři uplatnili, ale za úplně jiných okolností. Legalita vzniku této vlády je taková všelijaká, takže v tom žádnou budoucnost nebo nějaké převratné návrhy nevidím. 

Oldřich Petrášek, starosta, Netolice:
Myslím si, že v žádném případě se nejedná o avizovanou vládu odborníků. Nevím, jaké přesné odborné schopnosti navrhovaní členové mají, ale určitě nejsou nezávislí. Většinou se jedná o členy ČSSD, takže to není nestranické rozhodnutí. Neberu to prostě jako vládu úřednickou nebo vládu odborníků.

Karel Dvořák, starosta, Nová Včelnice:
Očekávám, že nový vládní kabinet premiéra Jiřího Rusnoka dá konečně do pořádku všechen ten nepořádek, který zde udělal v předchozích letech Nečasova vláda. Z mého hlediska se jedná o vládu naprosto legitimní a na rozdíl od té předchozí ji uznávám.