Když pacientovi infekčního oddělení českobudějovické nemocnice sdělil minulé úterý lékař Aleš Chrdle s kolegy špatnou zprávu o jeho zdravotním stavu, pacient zachoval duchapřítomnost. Požádal, aby přímo na jednotce intenzivní péče mohl říci Ano své snoubence.

„Pacient nechtěl nechat některé věci ve svém životě nedokončené,“ vysvětluje lékař Aleš Chrdle. „Vše šlo velice rychle. V úterý jsme s ním začali mluvit o jeho vážné diagnóze, ve středu jsme na jeho žádost kontaktovali nemocničního kaplana s prosbou o zvládnutí těžké situace,“ popisuje. A byl to právě kaplan Ondřej Doskočil, kdo v sobotu odpoledne těžce nemocného muže ve stabilizovaném stavu a jeho dlouholetou družku oddal přímo na jednotce intenzivní péče českobudějovické nemocnice. Sňatek snoubencům odsvědčili ošetřující lékař a sestra ve službě.

Ilustrační foto.
Nejzelenějším městem kraje jsou Prachatice, nejméně Budějovice

Svatba se shodou náhod uskutečnila ve stejnou dobu, kdy se pozornost celého světa obracela ke královskému sňatku ve Windsoru. Mluvčí nemocnice Iva Nováková doplňuje, že obřad se odehrál bez účasti svatebčanů v době, kdy do nemocnice přicházely návštěvy za svými příbuznými.

„Šlo o krátký, ale velmi hezký a dojemný obřad. Nikdy bych nevěřila, že svatba v prostředí intenzivní péče může být tak dojemná a krásná,“ doplňuje sestra infekční JIP Ivana Junová, která novomanželům šla za svědka.

„Rád bych ocenil vstřícnost pracovníků Infekčního oddělení a jejich celostní přístup k pacientovi. Mile mě překvapila i rychlost, s jakou úřednice magistrátu zareagovaly na neobvyklou situaci a ihned připravily všechny potřebné dokumenty,“ dodává kaplan Ondřej Doskočil.