Básník, který přežil za komunismu ve vězení přes osm let, se rád účastnil projektu Člověka v tísni Příběhy bezpráví. Ten studentům základních a středních škol již osm let přibližuje osudy lidí, kteří se vzepřeli nacistické i komunistické totalitě.

„To víte, že nám tady chybí," povzdechl si letos začátkem listopadu při zahájení 8. ročníku projektu ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, dlouholetý předseda Mezinárodního helsinského výboru pro lidská práva, bývalý kancléř prezidenta Václava Havla a také kandidát na budoucího českého prezidenta.

„Měl jsem Martina hrozně rád. Byl to hrdina, veliký básník a naprosto upřímný člověk, což jsou strašně vzácné vlastnosti. Jeho smrt mě překvapila, věděl jsem, že je nemocný, ale doufal jsem, že to vydrží. Ivan Martin Jirous byl můj letitý přítel," svěřil se Deníku Karel Schwarzenberg, který podporoval Ivana Jirouse již za komunismu. „Poprvé jsem ho viděl v Jihlavě, když ho ještě za totality soudili. Jel jsem tam jako pozorovatel Helsinské federace pro lidská práva, abychom ho bránili. Stále vidím, jak ho tenkrát vedli přes dvůr," vzpomínal Karel Schwarzenberg, který si cenil i jeho básní.

„Překrásnou četbou, které jsem propadl, jsou jeho dopisy z vězení. Martina považuji za jednu z nejdůležitějších osob posledních 40 let u nás," dodal Karel Schwarzenberg, který se zúčastnil básníkova pohřbu. V novém dokumentárním filmu nazvaném 04826 Jirous zazní tak Schwarzenbergova slova, se kterými se rozloučil s dlouholetým přítelem v sobotu 19. listopadu v Kostelním Vydří na Jindřichohradecku. „Přeji nám, abychom měli to, co bylo dáno Martinovi. Abychom nebyli sebestřední ani lhostejní. Abychom byli studení nebo horcí, ale nikdy vlažní," zní ve filmu jeho slova z kostela u rakve s bílou labutí.

Již loni koncem roku vyšla kniha vzpomínek Magorových přátel Aby radost nezmizela, která se křtila právě v den smutečního průvodu Prahou se zesnulým prezidentem Václavem Havlem.

Hrdiny, kteří se vzepřeli totalitě, připomíná na školách filmový projekt Příběhy bezpráví. Zítra na ZŠ Dukelská v Č. Budějovicích je projekce filmu Nikomu jsem neublížil. Na diskusi s dětmi pozvali Martu Veselou Jirousovou, dceru Ivana Martina Jirouse.