Ve volbě v Ingolstadtu ji „porazila“ jen lokální matadorka a Miss Ingolstadt Sarah Zahnová (21). Konkurovalo si 19 účastnic, které se kvalifikovaly z regionálních kol. „Mám hroznou radost, a nejšťastnější je jistě můj dědeček,“ řekla vicemiss. Adi Grüner to totiž byl, kdo vnučce před dvěma roky vtiskl do ruky článek z lokálních novin o nadcházející volbě Miss rozhlasové stanice Bayernwelle a mínil, že to by bylo přece něco pro ni, popisuje list.

„Přihlásila jsem se bez nějakých velkých příprav,“ vzpomíná si Madeleine, která už tehdy pracovala pro módní agenturu v Pasově, aby si něco přivydělala pro studium učitelství. „Teď to ale byla jiná výzva – při volbě Miss prezentuji sebe sama, svou osobnost, a ne jen oděvy a módu,“ říká. Tehdy „na dědečkův příkaz“ skončila v Bayernwelle druhá a kvallfikovala se k volbě Miss Bayern 2016-17. I když nevyhrála, povzbudilo ji to, a loni v říjnu si v kvalifikaci o Miss Rottal zajistila účast v další zemské soutěži.

Také v Ingolstadtu udělala při defilé ve večerní róbě a v plavkách na 14člennou porotu dojem, stejně jako v obligátním kole otázek a odpovědí, což prý vždycky byla její „královská disciplína“. Myslí si, že zkušenosti z mola před publikem mohou být velkým přínosem pro její budoucí povolání učitelky základní školy: „Člověk tím získává mnohem víc jistoty a sebevědomí a lépe se vyrovnává s trémou, což není ke škodě, když pak stane před třídou a vyučuje,“ říká.

Absolventka reálky v Trostbergu, vyšší odborné školy v Traunsteinu, učitelské školy hlavního oboru umění a vedlejších matematiky, němčiny a sportu v Pasově se prý na své povolání těší. Nyní absolvuje ještě dodatkový seminář školní psychologie v Mnichově a pendluje mezi hlavním městem, Dolním Bavorskem a mateřským Trostbergem, kde tráví pravidelně víkendy. „Že má silnou vazbu na Pasov, vyplývá zaprvé z toho, že tu dělá své velké hobby, hip-hop tanec, ale především že tu má přítele s podobným během života jako ona - Marvin Herkenroth (26) z Burghausenu studuje učitelství tělesné výchovy, dělá model pro stejnou pasovskou agenturu a v listopadu byl třetí ve volbě Mr. Bayern 2018.“

Na snímku z Ingolstadtu je vlevo třetí Alexa Kolbingerová z Volkenschwandu, Miss Sarah Zahnová, Madeleine Hofbauerová a úřadující "Mister Bayern" Marcel Halder (22) z Buchloe.

Rodiny odhlašují předškoláky

Jak i náš web informoval, od 1. února musejí hornorakouské obce z nařízení zemské vlády zpoplatnit odpolední opatrování dětí ve školkách a v jeslích k tíži rodin – ty, jejichž měsíční hrubý příjem přesahuje 1400 eur, musejí za dítě platit tři procenta, nejméně 42, nejvýše (při příjmu od 3700 eur) 110 eur. Tarify musely obce stanovit do konce ledna. Pokud by určily méně, musely by částky doplatit ze svého rozpočtu – Linec by to mohlo stát asi tři miliony za rok.

Ve Welsu zase vyšli rodičům vstříc alespoň v tom, že pokud dítě setrvá ve školce po třinácté hodině jen maximálně celkem dvě a půl hodiny za týden, nemusejí platit nic. Přesto se v tomto městě už v důsledku zavedení této povinnosti odhlásilo 184 ze 629 dětí ve školkách, napsaly OÖN. Podle příslušné radní Margarete Josseck-Herdtové (FPÖ) je ale asi 30 procent těchto rozhodnutí „překotných“ a lze prý počítat s tím, že se děti vrátí. Jen desetina odhlášek je z důvodu, že si rodiče takový poplatek nemohou dovolit. Čtvrtina prý zase může „sáhnout“ po prarodičích, čtvrtina přestat odpoledne pracovat, míní radní.

U sousedů je „převlkováno“?

V Horních Rakousích byli v posledních dvou letech 33krát zpozorováni vlci ve volné přírodě, podle zemského rady pro zemědělství Maxe Hiegelsbergera výhradně v Mühlviertlu, píší OÖN. Padlo jim za oběť 29 užitkových zvířat sedmi chovatelů. Předloni vlci strhli dvanáct kusů dančí v Leopoldschlagu, tedy při české hranici, šest zvířat v Sandlu, čtyři v Rainbachu. Loni vlk zadávil v Kaltenbergu (okr. Freistadt) ovci a dvě jehňata, koncem roku vlk uprchlý z obory Národního parku Bavorský les usmrtil v Kirchbergu na Dunaji tři kamerunské ovce, pak v Bad Kreuzenu kohouta, a od té doby po něm není stopy. Letos 14. ledna potkal vlka na užitkové cestě kilometr od Liebenau (okr. Freistadt) v blízkosti jelení obory řidič auta. Celkové škody způsobené těmito šelmami byly odhadnuty na 9000 eur. Když myslivecký svaz odškodňování na podzim 2017 zastavil, začal je krýt zemský rozpočet.

Linecký list připomíná, že zemští agrární referenti zadali studii ke vlivu vlka na zemědělství a turistiku. „Vlk je celoevropsky chráněn a může být loven jen s výjimečným povolením země – ale jen, pokud je ohrožena bezpečnost lidí,“ cituje Hiegelsbergera. O tom zatím nejsou důkazy, proto platí devíza plašit místo lovit, třeba dělbuchy. To v Horních Rakousích převzala zásahová jednotka zemského pověřence pro otázky vlků Georga Rauera.

Podle experta Kurta Kotrschala nahlíží 70 procent Rakušanů na vlky pozitivně, což platí i v Německu – tam je asi 60 vlčích smeček, „a ještě nikdy se nic nestalo“. Vlk je podle Kotrschala „líný pes“, je jako zloděj, který si začne hledat něco jiného, když narazí na zámek. „Když je výběh zabezpečen elektrickým ohradníkem a ještě jsou tam psi, ani to nezkouší,“ míní znalec. Při potkání radí na vlka házet kamením…

Třetí nejteplejší za čtvrt tisíciletí

„Co už mnozí stejně cítili, je nyní oficiální – leden byl extrémně mírný,“ píše linecký Volkksblatt. „V nižších polohách byl o 3,8 stupně teplejší než v mnoholetém průměru. Patří mu třetí místo ve 251 letech sledování teplot po lednech 2007 a 1796, říká meteorolog Alexander Orlik.“

Počasí silně ovlivnily vlhké masy vzduchu od severního Atlantiku, které se zarážely o Alpy a zejména západní polovině Rakouska přinesly mnoho sněhu a deště. Ve Vorarlbersku a v severním Tyrolsku byl leden nejdeštivější od roku 1982. Některé stanice zaznamenaly rekordy – Nauders v Tyrolích měl se 163 milimetry historicky největší lednový „příděl“ vody, v Kremsmünsteru znamenalo 130 milimetrů druhou nejvyšší hodnotu. Celorakousky spadlo v lednu o 70 procent víc srážek než v dlouhodobém průměru.

Mariánský dóm čeká sanace

Impozantní symbol Lince, novogotický Mariánský dóm, co do plochy největší v Rakousku, musí v příštích letech projít rozsáhlou sanací, píše Volksblatt. Ukázaly to listopadové prohlídky. Akutní zákrok potřebuje především špice věže. Udržovací a restaurační práce v letech 2021-30 si vyžádají třináct milionů eur. „Lví část převezme církev, zbytek veřejné rozpočty,“ uvedl list. Jednání o rozložení vstupů teprve začnou.

K tomu přistoupila dárcovská iniciativa „Pro Mariendom“. „Chceme jí navázat na výstavbu dómu, která byla financována výlučně z darů,“ řekl zemský hejtman ve výslužbě Josef Pühringer, který předsedá poradnímu sboru iniciativy a očekává aktivity, které by měly vynést dva až tři miliony eur – benefiční koncerty od poloviny května, patronáty nad jednotlivými kusy stavebního kamene atd. Pro záštitu nad akcí byli získáni zemský hejtman Thomas Stelzer, biskup Manfred Scheuer a starosta Klaus Luger.

Práce mají začít už 2019-20 stavbou lešení, které bude i reklamní plochou. Kromě řady menších budou realizovány i dvě velké opravy – restaurování špice věže vysoké skoro 135 metrů, kterou podle Volksblattu vítr a holubí trus tak poznamenaly, že už musely být z bezpečnostních důvodů odstraněny některé prvky. Kameníka chrámu Gerharda Fraundorfera čeká restaurování až 250 kilogramů těžkých kvádrů. Náklady této části jsou odhadnuty na čtyři miliony eur.

Druhý obsáhlý projekt se vztahuje k historicky cenným oknům. Z více než sedmdesáti byla většina poškozena za druhé světové války. Podle mistra stavby Wolfganga Schaffera vykazuje polovina z nich stále stopy zásahů střepinami granátů. „Během restauračních prací nemají být prakticky vůbec omezeny návštěvy chrámu,“ dodává Volksblatt.

VW je největší

Toyota znovu přenechala korunu pro největšího výrobce aut na světě rivalovi VW, píše Volksblatt. Japonci loni zvýšili globální odbyt o 2,1 procenta na 10,38 milionu aut, ale firma z Wolfsburgu prodala 10,74 milionu vozidel, což je nový rekord. Meziročně zvýšila odbyt o 4,3 procenta. Ke koncernu Toyota patří i výrobce malých aut Daihatsu Motor a producent užitkových vozidel Hino Motors.

Steroidy pro amatéry

Loni byla v Rakousku zabavena asi tuna anabolických steroidů a podobných podpůrných prostředků, napsal Volksblatt. Podle ředitele Národní protidopingové agentury (NADA) Michaela Cepice je předpoklad, že je to jen malá část těchto přípravků, z čehož lze uzavřít, že většina anabolik jde do masového amatérského sportu. Proto NADA začala k utlumení jejich zneužívání udělovat první antidopingové pečeti fitnesscentrům. Tato střediska s více než 8000 trenéry mají až 750 000 členů. K získání pečeti musí například všichni spolupracovníci a trenéři fitka absolvovat protidopingový kurs, svěřencům center mají být nabízeny přednášky, informační materiály apod.

Zemědělci a důchody

Na sociálním pojištění zemědělců (SVB) jsou výrazně patrné demografické změny v rakouské společnosti, uvedly OÖN. „Sloužíme jako kukátko do budoucnosti,“ říká v listě Josef Striegl, ředitel regionální kanceláře SVB pro Horní Rakousy. V jejich působnosti převyšuje počet pojištěných důchodců výrazně počet současných plátců pojištění. Na 27 218 platících připadá už 35 076 penzistů. „Během třiceti až čtyřiceti let na tom budou podobně i další sociální pojišťovny,“ tvrdí Striegl.

U jeho pojišťovny je státní podpora proto zvlášť masivní. Na každé euro, které pojištěnec SVB zaplatí, přidá stát ještě 2,97 eura z daní (stav 2015). Že jsou nůžky mezi plátci a příjemci dávek tak široce rozevřeny právě u zemědělců, vysvětluje Striegl tím, že statků stále ubývá, řada podniků zaniká nebo se slučuje, mnoho mladých už má zemědělství jen jako vedlejší činnost – a na poolích a ve stájích už zbývají jen senioři…

Ačkoliv stát musí přispívat velkými částkami, jsou SVB nenahraditelné, tvrdí ředitel. Například pokud zemědělce vyřadí na delší dobu třeba pracovní úraz, organizuje SVB výpomoc jeho podniku. „Delší pracovní neschopnost může zemědělce existenčně ohrozit, sklizeň nebo krmení zvířat nemohou být jednoduše zastaveny,“ míní Striegl. SVB tak organizuje za rok více než 100 000 hodin práce pro zemědělce v tísni. Nejdůležitějším partnerem jsou jim strojní a mechanické stanice, rovněž podporované státem. SVB také pomáhá při rehabilitaci – při přestavbě traktorů pro invalidy nebo zjednodušení stájových prací pojízdným jeřábem. SVB přispívá na takové úpravy a poskytuje bezúročné půjčky.

Honička za humny

Německá policie zastavila a zatkla v pondělí ráno na Waidhausu krátce před českou hranicí důvodně podezřelého zloděje aut, napsala PNP.

Pátrači stavěli na A8 směrem do Čech ke kontrole 34letého řidiče stříbrného Mercedesu GLE. Ten ale po signálu stop zrychlil a hlídce ujel. Předjel rychlostí přes 200 km/h řadu dalších vozidel a opustil dálnici u Vohenstraussu, kde bezohledným způsobem jízdy pronásledovatelům ujel.

Zásahová centrála spustila rozsáhlou pátrací akci, do níž se zapojil i vrtulník, a přes společné centrum ve Schwandorfu byla vyrozuměna i česká policie. Kolem 10.15 zjistili pátrači z Waidhausu hledaný mercedes na bývalé B14 ve směru k bývalému hraničnímu přechodu. Když podezřelý zjistil, že byl odhalen, nepřiměřenou rychlostí projel Waidhausem k hranici, kde už čekala spolková policie s potřebnými technickými prostředky. Pronásledovaný se ještě pokusil uniknout, ale najel do svodidel a asi deset metrů od české hranice byl zatčen.

Polský občan odcizil auto se zabezpečovací technikou Keyless-Go v hodnotě asi 80 000 eur majiteli z Bádenska-Würtemberska v noci na pondělí. Když byl vlastník kontaktován policií, ještě o zmizení vozu nevěděl, pokračuje PNP.

Urny: dva roky stačí?

Jak dlouho musejí být urny uloženy na hřbitově, to řešil 31. ledna Bavorský správní soud. Občanka z Olchingu (okr. Fürstenfeldbruck), sama právnička, žalovala, že dva roky, které určuje předpis v městečku, jsou příliš krátké a porušuje to ochranu posmrtné důstojnosti člověka. Zpopelněné ostatky mají stejný nárok na pietní zacházení a ochranu klidu mrtvých jako pochovaní do země, pro které platí hřitovní klid po dvanáct let. Paní požadovala, aby soud přezkoumal příslušný předpis Olchingu.

Soudci ale konstatovali, že podle rozhodnutí Bavorského Nejvyššího správního soudu platí pro uložení uren dvouletá doba klidu, píše PNP. Hřbitovní řád Olchingu je tedy platný. Soud námitkám žalobkyně nepřitakal. Pietně provedené přeložení urny z individuálního hrobu do anynomního hromadného úložiště neporušuje nárok na posmrtnou důstojnost, protože nepředstavuje žádné ponížení osobnosti. Ani klid mrtvých není tímto rušen – při přemístění urny není zasahováno bezprostředně do popele, který se v ní nachází. To je zásadní rozdíl od pohřbů do země, při kterých by případné přeložení mohlo zasáhnout do neukončeného rozpadu ostatků.

Bavorský správní soud ve věci vzhledem k jejímu zásadnímu významu výslovně připustil možnost dovolání ke Spolkovému správnímu soudu v Lipsku.