„Kelti" do Benátek

Do Benátek vyrazí v pátek třináct kajakářů Unionu Blaunasen Mauthausen, aby v neděli absolvovali regatu Vogalonga. Popádlují  v plavidle vydlabaném z jediného kusu dřeva a v historických keltských kostýmech, píší OÖN. Regaty se podle deníku zúčastní na 2000 sportovců z celého světa, s tradičními gondolami, veslicemi z Nové Guineje, čínskými dračími loděmi atd. „Regata je vlastně protestem proti parníkům, které vjíždějí do laguny a vlnami a vibracemi ohrožují historické město," říká předseda mauthausenského klubu  Christian Wartner. V den regaty bude v laguně platit zákaz jízdy motorových člunů.

Účast na vogalonze je prý v první řadě dárkem klubu Heinzi Luftensteinerovi k padesátinám. Ten člun vlastnoručně v několika stech hodinách práce vydlabal pro keltský skanzen v jeho rodišti Mitterkirchenu a po účasti v benátské regatě dlouho toužil, dodává list. Teď pojede jako kormidelník.

Plavbyschopnost tohoto „dřeva" několikrát vyzkoušely jiné osádky při propagačních jízdách pro muzeum po Dunaji, ale sestava pro regatu má z člunu respekt – první zkouška na Traunsee prý byla docela horká,  chvilku to trvalo, než správně rozložili zatížení a srovnali rytmus pádlování. V podélné ose není kmen přece jen tak stabilní jako obvyklý kajak, dodávají OÖN.

Podpora hromadné dopravy

Hornorakouská vláda schválila zavedení „mládežnické karty", roční síťové jízdenky na všechny hromadné prostředky zemského svazu dopravy. Žáci a učni budou moci jezdit celý rok za 60 eur. Náklady, resp. minimální zisk, doplatí dopravcům spolková a zemská vláda v poměru 60:40 – Horní Rakousy to tedy bude stát kolem 5,5 milionu eur.

Sousedé alkoholici

Kolem jednoho milionu Rakušanů má problémy s nadměrným, případně chorobným, konzumem alkoholu.  Časově náročná péče o závislé nebo závislostí ohrožené je ale málo honorována, říká v deníku Volksblatt Michael Musalek, zakladatel iniciativy „Alkohol bez stínů". Podle něho je alkohol součástí společnosti a lidé se proto musí učit, jak s ním citlivě zacházet. To vyžaduje ovšem i sebeuvědomění a osvětu.

Do problému nadměrného konzumu vstupují děti už ve věku mezi jedenácti a třinácti roky. Čím dřív se jejich ohrožení rozpozná, tím lepší je prognóza uzdravení. Johannes Steinhart z Lékařské komory v té souvislosti zdůrazňuje, že objem finacování zdravotnictví celkově nesmí být závislý na konjunktuře. „Právě v časech krize, kdy se lidem daří obzvlášť zle, přibývá problémů s alkoholem," upozorňuje.

Bezpečný Mnichov

Bavorská velkoměsta patří k nejbezpečnějším v Německu. Se 7153 trestnými činy na 100 000 obyvatel je Mnichov dokonce pod celospolkovým průměrem 7327, který zahrnuje i „poklidné" venkovské regiony.  V Augsburgu je četnost trestných činů na sto tisíc obyvatel 8156, Norimberk je s 8626 v celé SRN pátý nejbezpečnější. V Bavorsku policie objasnila zhruba dvě třetiny činů, spolkový průměr je 54,4 procenta. Loni v této zemi došlo k 626 865 trestným činům, což je o 0,6 procenta víc než v roce 2011.