Unikátem bude betlém zhotovený z chlebového těsta, který ale vzhledem k použitému materiálu musí být pod střechou. Proto bude vystaven v Rytířském sále Prácheňského muzea od první adventní neděle.

Betlém zhotovili studenti oborů pekař a aranžér Střední školy obchodní a Vyšší odborné školy České Budějovice z 33 bochníků. Má rozměry 400 x 200 cm a jsou zde lidé, zvířata, stavby a stromy, celkově je to 558 objektů.

Unikátní pohyblivá socha, složená z dílů vytištěných na 3D tiskárnách, vzniká pod rukama týmu PETMAT podle návrhu autora Dominika Císaře.
Do Hradce přiletí plastový 3D anděl



Betlém s chlebovými prvky z 19. století má ve svém depozitáři také Prácheňské muzeum Písek. „Figurky jsou vyřezávané ze dřeva, jen hlavičky jsou z chlebového těsta. Byly už částečně poškozené, ale restaurátor Petr Náděje je dal opět do pořádku,“ připomíná etnograf Prácheňského muzea Jan Kouba.

Muzeum má ve sbírkách šest historických betlémů. Například orientální betlém píseckého řezbáře Aleše Patáka, mechanický betlém neznámého autora nebo dílo Josefa Kaplického. Několik betlémů věnoval muzeu řezbář Vladimír Müller z Písku. Některé budou v době adventu vystaveny v prostorách muzea.

Adventní trhy v Písku.
Písek bude plný unikátních betlémů