Podle Gerharda Schwaba, pověřence pro bobry ve svazu ochránců přírody Dolního Bavorska, jsou v Mongolsku problémy s čistotou vody v řekách kvůli množícím se škodlivinám, převážně zemědělským přípravkům, které jsou do toků splachovány.  „Výzkumný projekt s bobry má situaci vylepšit, protože jejich hráze fungují jako určitá čisticí zařízení,“ uvádí deník.

V polovině dubna mají být bobři transportováni letecky do nové vlasti vzdálené kolem 6400 kilometrů. Podle předpisů letecké společnosti  "International Air Transport Association" (IATA) musejí cestovat v bednách vybavených podestýlkou, vodou a potravou. 

Tvrdě proti automatům

Rakouská finanční policie pokračuje v zabavování nelegálních výherních automatů. Při další razii ve Steyru a v Pergu odhalila a zapečetila  v 19 lokálech 79 zakázaných přístrojů. „Podpořila tak kolegy z finančních úřadů, kteří se starají o výběr daní,“ píše linecký deník OÖN. „Neboť z každého legálního automatu provozovatel odvádí 50 procent výtěžku státu… A k tomu přibývají samozřejmě i vysoké pokuty provozovatelům nelegálních heren.“

List dodává, že na rozdíl od německých a italských finančníků ti rakouští zasahují beze zbraně, jen v choulostivých případech jsou doprovázeni republikovou policií.

Podle velitele Weldyho je nyní na řadě hlavní město. „Už tam vládne velká nervozita,“ říká šéf zemské finanční policie. 

Kola pro všechny

Hornorakouské městečko Ebensee znovu dalo veřejnosti k dispozici flotilu obecních kol. „Jsou ostře žlutá, čerstvě promazaná a zdarma je dala nabídla Občanská kandidátka,“ píší OÖN. Mluvčí iniciativy Josef Piontek uvedl, že kola mohou být užívána po celém území městečka. „Stačí je vzít a jet,“ říká v deníku. Jedinou podmínkou prý je, aby bicykly byly znovu odstaveny tak, aby je mohli užít zase další  zájemci.

Já pán, ty otrok…

Gastronom a hoteliér z Lince musí zaplatit 1500 eur odškodnění Afričanovi zaměstnanému při mytí nádobí a pomoci v kuchyni za to, že připustil jeho diskriminaci. „Dva a půl měsíce byl  kvůli barvě pleti a etnické příslušnosti urážen vrchním kuchařem,“ píší OÖN. „Ten sebe označoval jako pána a  pomocníka jako otroka. Ředitel hotelu zaměstnanci nepomohl, ten tedy věc oznámil policii. Za to dostal výpověď.“ 

Intervenci Zaměstnanecké komory o náhradu škody zaměstnavatel odmítl a komora podala žalobu. „Pracovní soud rozhodl podle zákona o rovném zacházení, podle něhož nikdo nesmí být diskriminován pro svou etnickou příslušnost,“ vysvětlují OÖN.  „Diskriminací je i to, když zaměstnavatel zanedbá povinnost takto poškozenému pomoci. Na stížnost pak nesmí reagovat propuštěním zaměstnance či jiným jeho znevýhodněním. Proto soud přiznal Afričanovi nárok na odškodnění a vystavil platební rozkaz na 1537,71 eura. Hoteliér odpor nepodal, ale přisouzená částka nakonec musela být dobyta exekucí.“

Drazí učitelé náboženství

Na interpelaci Zelených po výši personálních výdajů na učitele náboženství na středních školách uvedla rakouská ministryně školství Claudia Schmiedová, že v tomto školním roce jde zhruba o 82 milionů eur. Dalších 286,4 milionu představuje náhrada osobních nákladů na učitele privátních církevních škol. Doplnila,  že na spolkových školách je téměř 3500 učitelů náboženství. Z toho je 2300 katolických, 700 evangelických a asi 300 islámských. Data o základních školách nejsou sumarizována.

Výše náhrad vzrušila Niko Alma, který zastupuje všelidové hlasování proti církevním privilegiím. Zatím co celé Rakousko trpí pod balíčkem úsporných opatření, je sektor víry nadále enormně privilegován, řekl.

Noví bavorští zájemci o češtinu.Učí se česky  

Ve Freyungu chystají nový běh kursů češtiny a šéf pořádající organizace Katolického vzdělávání dospělých (KEB) Alois Seidl je nadšen ze zájmu.  „Sedmnáct zájemců o kurs začátečníků jsme tu ještě neměli,“ říká v deníku PNP (foto repro PNP). Na projektu participuje také místní lidová vysoká škola.

Regionální manažer Sebastian Gruber zdůrazňuje, že v tomto semestru se chtějí zaměřit zvlášť na nabídky výuky mimo učebny, například na téma „Česky cestou k pramenům Vltavy“ nebo „Nakupování počesku v teorii a praxi“.  „Dobrému sousedství“, které je cílem kursů, mají přispívat také různé akce jako bavorsko-český taneční večer, který je chystán na 2. srpen do skanzenu ve Finsterau.

Den kol u Dunaje

Cyklisté ovládnou silnice.Čtrnáctou kolařskou sezonu podél Dunaje odstartuje akční den Rad Total 15. dubna. Na trase 70 kilometrů mezi Pasovem a rakouským Wesenuferem budou od 9 do 18 hodin státní silnice uzavřeny pro motorovou dopravu a vyhrazeny cyklistům. Těch se tu očekává na 30 000. Obce a města na trase lákají kolaře k zastavení pestrým programem a gastronomickými nabídkami.

Thyrnau tak například chystá dovednostní soutěže, jízdy na člunech a soutěž v kreslení pro nejmenší,  Untergriesbach láká do svého „Domu u vody“ na líčení dětí a výstavu světa vodních zážitků, v Obernzellu provedou zájemce v 11 hodin knížecím zámkem a od 14 hodin rokokovým kostelem. K akci se připojilo i sedm rakouských podunajských obcí. Akční den koordinují společně město a okres Pasov a hornorakouská vláda.

Oficiální start obstarají v 10 hodin v Löwmühle v Thyrnau místní ostrostřelci.

Sportem ku pomoci

Horst Frickinger vlevo."Centrum Bavaria Bohemia" udělilo pasovskému sportovnímu funkcionáři Horstu Frickingerovi (na snímku vlevo) "Cenu stavitelů mostů za dobrovolné, sociální a přeshraniční angažmá“. Napsal to deník PNP.

Dodal, že  Frickinger organizoval tenisové V. I. P. turnaje s navazujícími společenskými večery, při nichž nashromáždil pro mladé sportovce a zdravotně postižené na čtvrt milionu eur. Od roku 1996 se těchto turnajů účastní osobnosti z Čech, Německa, Rakouska, Maďarska a Slovenska.

„Frickinger se s tímto vyznamenáním, které je udíleno každoročně, ocitl v dobré společnosti. Letos je obdrželi mimo jiné plzeňský biskup Fratišek Radkovský, ředitel Sudertoněmeckého hudebního institutu v Řezně Widmar Hader či vedoucí katedry dějin Západočeské univerzity  v Plzni prof. Tomáš Jílek,“ uvádí list. Cena je udílena za vzorné a příkladné prohlubování sousedských vztahů v bavorském a českém příhraničí.

Laureáty představily při slavnostním předávání krátké filmové šoty. Horsta Frickingera prezentuje jako muže, který už jako mladík podporoval sportovce před i za železnou oponou.  „Už v roce 1975 navázal první kontakty ke sportovcům v Československu,“ píše PNP. „Jako zakladatel Volejbalového klubu Pasov zval opakovaně české týmy k zápasům do Pasova. Od poloviny devadesátých let se s velkým nasazením věnuje mezinárodnímu tenisu. V roce 2004 bylo z jeho iniciativy vybudováno centrum pro tělesně postižené sportovce z Bavorska, Česka a Rakouska. Podařilo se mu a daří dál s velkou pomocí své manželky příkladnými neúnavnými přeshraničními aktivitami spojovat sportovními mosty sousední země Německo a Česko,“ uzavírá list.

Vysáli českou naftu

Neznámé pachatelé odcizili v noci na neděli řidiči českého náklaďáku s návěsem 900 litrů nafty. Napsal to deník PNP. 63letý řidič zaparkoval v motorestu Donautal-Ost a uložil se v kabině ke spánku, líčí list. Když se brzy ráno probudil, zpozoroval na ukazateli stavu paliva, že chybí asi 900 litrů nafty. „Dopravní policisté z Pasova zjistli, že zámek palivové nádrže byl rozlomen pravděpodobně šroubovákem. Poté zloděj musel naftu odčerpat nejspíš hadicí. Řidič spal tak tvrdě, že nic neslyšel. Podle policie činí škoda na 1600 eur,“ píše úterní  pasovský deník.