Fakt, že ze své  funkce ve středu náhle zmizel policejní prezident Petr Lessy,  jihočeské policisty ani tak nepřekvapil. Ohromilo je ale, jak bleskově byl odvolán, vyhozen a nahrazen.

„S kolegy nás překvapila rychlost, s jakou mu byl ukončen služební poměr," přiznává Vítězslav Lád, předseda Krajské rady odborové organizace Policie ČR na jihu Čech. „Ukončení služebního poměru i postavení mimo službu se musí důkladně připravit, a není to otázka jedné chvíle."

Jihočeský policejní ředitel Radomír Heřman se hned v den rošády na postu policejního prezidenta setkal s novým mužem ve funkci. „Jako ostatní krajští policejní ředitelé jsem se ve středu zúčastnil mimořádné porady svolané policejním prezidentem plukovníkem Martinem Červíčkem," uvedl Radomír Heřman. „Porada byla ryze pracovní. Policejní prezident nás seznámil se svou vizí fungování policie a s úkoly, které je potřeba plnit bez ohledu na změny ve vedení bezpečnostního sboru. Služby, které policie veřejnosti poskytuje, musí být nadále zajištěny v plném rozsahu," doplnil  Heřman.

S tím souhlasí i Vítězslav Lád, předseda Krajské rady odborové organizace Policie  ČR na jihu Čech. „Plníme stále zákon o službě, ať je v prezidentském křesle Petr nebo Pavel. Každý policejní prezident má vizi, která se promítne do další činnosti policie.  Ta ale stále pracuje na sto procent," ubezpečuje veřejnost osmatřicetiletý Vítězslav Lád, který je zároveň vedoucím oddělení hlídkové služby.

„Jestli bude mít současná změna nějaký dopad na jihočeskou policii, to zatím nevíme," pokračuje Vítězslav Lád. Případné změny se mohou týkat například stabilizace policie a také stavu její ekonomiky.

Policejní odbory věděly o dlouhodobých neshodách mezi ministrem vnitra Janem Kubicem a policejním prezidentem Petrem Lessym, který se do funkce dostal, když byl ministrem vnitra Radek John,  a proto je odchod jednoho z nich nepřekvapil.

„Nezávislý odborový svaz Police ČR je již v minulosti vyzval, aby se konečně domluvili a shodli na systemizaci policie pro rok 2013, a pokud se nedohodnou, ať dají svoje funkce k dispozici," prozrazuje  předseda odborové organizace Vítězslav Lád.  Proto očekávali odchod obou mužů,  nebo alespoň jednoho z dvojice osob, které se na svých postech nedokázaly nebo nechtěly shodnout, a mohly proto ohrozit stabilitu policejních sborů.

Zaskočen je středeční událostí bývalý jihočeský policejní ředitel Bohumil Bezemek. „Středeční krok ministra Kubiceho mě do značné míry překvapil. Boj Petra Lessyho a Jana Kubiceho pozoruji už dlouho a předpokládal jsem, že oba na profesionální úrovni uzavřou smír. Způsob, jakým byl Lessy odvolán, ale musí na všechny působit jako účelové jednání, že se jej zkrátka bylo potřeba zbavit. Podle mého měl ministr vnitra určité politické zadání a to splnil. Bez ohledu na to, že důvody Lessyho trestního stíhání se mohou ukázat jako liché. Personální rozhodnutí je až překvapivě překotné, za divné a nešťastné považuji také okamžité jmenování nového policejního prezidenta. Kubice mohl Martina Červíčka do vysvětlení záležitosti funkcí pouze pověřit," myslí si Bohumil Bezemek.

Změna na postu policejního prezidenta podle něj může vést dokonce k částečné destabilizaci a jistě nenapomůže důvěryhodnosti policie. „Pro veřejnost to není žádný dobrý signál. Petra Lessyho jako policejního prezidenta většina policistů i veřejnosti přijala. Policejní sbor potřebuje ke své práci pocit, že ministr se jeho práce je schopen zastat, ale taková důvěra nyní klesla na bod nula," je Bezemek přesvědčen.

Naopak s hlasy, které se obávají, že po změně na postu policejního prezidenta opět upadnou v zapomnění například některé korupční kauzy, Bezemek nesouhlasí. „Podle mého fakt, že policie v poslední době začala řešit případy, o nichž se v poslední době mluví v médiích, není tak zcela dáno jen Lessyho osobou na postu prezidenta, ale i změnou politických podmínek. Už bylo nutné, aby se s tím stavem něco začalo dělat."

Kritický je k dění na nejvyšším policejním postu i kandidát na prezidenta ČR Miloš Zeman: „Vzniká podezření, že když policie začala v některých případech konat, tak odvolání policejního prezidenta je pomsta a podle mého názoru i možná snaha dalšímu konání zabránit. Je zajímavé, že po Jiřím Pospíšilovi jde o dalšího člověka, který měl sympatie veřejnosti," podotkl Miloš Zeman.

A jak reagují jihočeští politici na změnu  policejního prezidenta?

Starosta Hluboké nad Vltavou a zároveň senátor Tomáš Jirsa vnímá odvolání Lessyho především jako věc, která byla  v pravomoci ministra vnitra. „Žijeme v demokratickém systému, kde já respektuji pravomoci jiných. V pravomoci ministra vnitra prostě je odvolat policejního prezidenta," uvedl Tomáš Jirsa, který je i lídrem ODS pro krajské volby.

K dění ve vrcholných patrech policie připojil, že vnímal již delší dobu rozpory, kdy na jedné straně stáli ministr vnitra a premiér a na straně druhé policejní prezident. „Do sporu ale nevidím, " dodal Jirsa.

Obecně k odvolání policejního prezidenta připomněl události staré jen několik týdnů.  „Doporučil bych přenést se o měsíc zpátky, kdy se tvrdilo, že ministr Jiří Pospíšil byl odvolán proto, aby nebyla jmenována Lenka Bradáčová vrchní státní zástupkyní. Za čtrnáct dní byla Lenka Bradáčová jmenována a ukázalo se, že ten hlavní skandál kolem odvolání ministra Pospíšila byl neplatný," řekl Deníku Tomáš Jirsa.
Nemyslí si ani, že by policii měla postihnout nějaká dramatická úsporná opatření, o čemž se v souvislosti s odvoláním Lessyho také spekuluje. „Jsem v nepravidelném kontaktu s krajským policejním ředitelem, služebně i společensky, a myslím si, že policie v jižních Čechách je stabilizovaná. Odvolání policejního prezidenta s tím nespojuji. S prací policie jsem spokojený. Policie činí, co má," zdůraznil Tomáš Jirsa.

Jihočeský hejtman a lídr ČSSD pro krajské volby Jiří Zimola oficiálnímu zdůvodnění odvolání policejního prezidenta nevěří. Kdyby podle Zimoly měla být pravým důvodem odvolání policejního prezidenta rozpočtová nezodpovědnost, tak by premiér Petr Nečas musel podle Zimoly odvolat všechny ministry. „Já si spíše kladu otázku, poté, co jsem slyšel zdůvodnění odvolání, jestli vyšetřování vedené proti policejnímu prezidentovi bylo nezávislé, objektivní a nikým nedirigované," zdůraznil Zimola. Jihočeský hejtman doplnil, že je známo, že měl Petr Lessy vyhrocený spor s řadou politiků. „Musím se ptát, jestli to nebyla odveta," nastínil svůj pohled na celé dění kolem odvolání Zimola.

Hejtman zdůraznil, že nepochybuje, že u policie pracují profesionálové, ale obává se, že současné dění v policii by mohlo vést k demoralizaci a destabilizaci u policie.