Za hodinu by mohla přepravit až 5500 pasažérů – bez vypouštění škodlivin a stání v kolonách. Gondoly by pluly ve výšce až 100 metrů rychlostí až 29 km/h, ze stanic na zem by cestující dopravovaly výtahy. Projekt podle starosty Klause Lugera a rady pro dopravu Markuse Heina není utopií, ale uskutečnitelnou realitou. Podle Heina by 140 milionů eur měl zaplatit stát a příslušné ministerstvo dopravy už prý vyslalo k projektu „pozitivní signály“, zbytek Horní Rakousy a město.

Vídeň bez fiakrů?

Okresní správa vídeňské City požaduje redukci stanovišť drožek v Prvním okrese – současných 116 je prý příliš. Myslitelné je také jejich úplné zrušení postupným dobíháním licencí. Peticí se musí zabývat radnice, napsaly OÖN.

Pisatelé si stěžují na finanční zatížení koňmi a vozidly. Podkovy prý ročně působí škody za 750 000 eur a i když část hradí město, pro rozpočet okresu je péče o vozovky pořád velkou zátěží. Správa chce, aby fiakrové firmy zkusily obouvat koňům gumové podkovy a podílely se na údržbě cest. Problémem jsou i exkrementy – obchod a gastronomie podél tras fiakrů trpí „tekutým a pevným“ vyměšováním koní. Ani po letech zavedení tzv. „pooh-bags“, záchytných pytlíků na trus, se situace nelepšila. Okres žádá, aby se firmy provozující tuto živnost samy staraly o čistění, případně samy nesly náklady služby. Image města trpí pokračujícími diskusemi o porušování ochrany zvířat.

Ti chrousti!

V Horních Rakousích se množí škody způsobené chrousty, resp. jejich larvami. „Mnoha zemědělcům není ani jasné, jaká pohroma se na ně přivalila,“ říká v OÖN zemský vedoucí pojišťovny proti krupobití Wolfgang Winkler. Uvádí příklad. Na silně napadených plochách napočítali zhruba 300 larev na čtvereční metr louky. Při průměrné váze 1,4 gramu to dělá na hektar 4200 kilogramů živé masy, která nepřetržitě žere kořínky trávy. V hospodaření „na zeleni“ se vychází z toho, že hektar louky může uživit dvě krávy. Ty spotřebují asi 1500 kilogramů trávy, tedy jen třetinu toho, co padne za oběť larvám… „Naše louky nemají prakticky žádnou šanci se zotavit,“ míní Winkler.

Momentálně se larvy stahují do hlubších vrstev půdy k přezimování. Na jaře zase začnou žrát – ke značné škodě zemědělců. „Už v první seči jsou výpadky 30 až 40 procent. Od července bude mnoho luk hynout…“ Za jedinou účinnou zbraň proti škůdci je pokládáno užití chemického přípravku Beauveria brongniartii s následným přeoráním plochy…

Rekord v zoo

Lineckou zoologickou zahradu na Pöstlingbergu letos navštívilo už 130 000 lidí, čímž už byl překonán loňský celoroční rekord, napsaly OÖN. Ještě jej jistě vylepší nadcházející dny. Otevřeno je denně od 8 do 18 hodin (východ do 19). S posunem času 28. října bude návštěvní doba denně od 10 do 16 hodin.

Zvěř hyne pod koly

Volksblatt zaznamenal, že v Rakousku se ročně stane více než 76 000 dopravních nehod se zvěří, statisticky viděno každých sedm minut jedna. Loni při takovýchto srážkách bylo zraněno 310 lidí. Tři čtvrtiny kolizí se zvířaty se škodou na zdraví lidí se staly na okresních silnicích, pětina na obecních. 46 % zraněných bylo ve věku 15 až 24 let.