Ve Francku rostou lanýže i v přírodě, ale mnoho druhů je ovšem chráněno, uvádí deník. Pokud by hlízy byly pěstovány, mohly by se sklízet. Poznamenává, že lanýže jsou nejdražší jedlou houbou na světě – kilo bílé odrůdy Alba stojí 10 000 až 12 000 eur, v aukcích ale bylo za zvlášť krásné hlízy zaplaceno i několikrát víc.

Byl to teplý rok

V Rakousku byl končící rok podle předběžné bilance s prognózou zbývajících dnů jedenáctý nejteplejší za 246 let měření. Jak připomíná klimatolog Alexander Orlik, mezi 25 nejteplejších let v historii patří sedmnáct po roce 1989, píše deník OÖN. Zaznamenána byla i rekordní teplota – 8. srpna naměřili v Bad Deutsch-Altenburgu 40,5 stupně, v Neusiedlu am See 40,3 a v Güssingu 40 stupňů. Teplotní rekordy zaznamenalo osm z devíti spolkových zemí.

Nezabloudí?

Egon Hauber (82) z domova seniorů v Linci vyhrál 25 000 eur v lottu a den po vyzvednutí výhry domov opustil se všemi věcmi neznámo kam. Po zveřejnění informace se ozvali svědkové, kteří seniora viděli ve vlaku do Solné komory. Jedním byl Heinz Zauner, ředitel spolku pro bezdomovce v Linci, který s ním udržoval dlouhodobý kontakt. Ve vlaku mu Hauber vyprávěl o své výhře a prohlásil, že si chce především koupit něco pěkného na sebe. Byl prý v pořádku a v dobré náladě.

Nová hymna pro Bavorsko?

Skladatel Franz Hummel z Riedenburgu v dolnobavorském okrese Kelheim zkomponoval během jednoho odpoledne dvouapůlminutové dílko s názvem „Země krásy – Hymna pro Bavorsko" a nechal je nahrát mnichovským Brass Ensemble s barytonistou Thomasem E. Bauerem. „Osobně údajně nepotřebuje vůbec žádnou hymnu, ale čas prý dozrál pro méně patriotickou bavorskou píseň," napsal deník PNP. Bavorsko prý je samozřejmě překrásné, ale pojmy domov, země, vlast už nejsou aktuální. Proto prý Bavorsko „zabalil" do „méně nabubřelé" verze. Text údajně našel v poznámkách „Pohádkového krále" Ludvíka II.

Autor s úsměvem dodává, že od bavorské vlády dostal dopis, že žádná další bavorská hymna být nesmí, protože titul je chráněn, ale další hymny o Bavorsku prý nejsou problém. Tak píseň věnoval „svému milovanému Bavorsku a jeho sympatickým občanům". Má být další možností „k uctění Bavorska zpěvem při slavnostních příležitostech". Chce se postarat o její přístupnost v jakémkoliv nástrojovém obsazení.

Tichá noc jedničkou

Reprezentativní průzkum rádia Bayern 1 hledal nejkrásnější klasickou vánoční píseň našich sousedů. Drtivě – 52 procenty hlasů – vyhrála Tichá noc rakouského venkovského učitele a varhaníka Franze Xavera Grubera. Daleko za ní skončila „O du fröhliche" s osmi procenty hlasů.

Vánoce oslaví doma

Štědrý večer stráví 86 procent Bavorů v rodinném kruhu. Jen tři procenta budou s přáteli, čtyři procenta samy. Dárky k Vánocům prý nejsou pro 56 procent dotazovaných důležité, ale 85 procent je chce přesto dávat. Stromek bude mít 69 procent. Štědrovečerní večeře má místní odlišnosti – ve 26 procentech budou například na stole klobásy, píše PNP.

Jaký je průměrný soused

Průměrný Dolnobavor je katolík, ženatý a má německé občanství, píše PNP z poslední statistické ročenky za rok 2011. Dolní Bavorsko má 1 172 834 obyvatel, tedy 114 na kilometr čtvereční. Nejmenší hustota je v okrese Freyung-Grafenau a Regen – 79, v Pasově žije naopak 699 lidí na čtvereční kilometr. V regionu připadá na 100 žen 97,1 muže (v Pasově jen 89). 77 procent se hlásí ke katolické církvi, 8,4 procenta k evangelické. Cizinců je 4,4 procenta.

Nejvíc osamělých mužů a žen žije v Pasově (36,8 procenta). Velmi věrní jsou lidé v okrese Straubing – 61,1 procenta žijí v manželstvích,  jen 5,5 procenta je rozvedených.

Oslaví rok pod stromečkem

První narozeniny oslaví na Štědrý den v Bavorsku 202 děti. 24. prosince 2012 se v zemi narodili 102 chlapci a 100 děvčat (za celý rok 107 039). „Dětí od Ježíška" je tak od roku 1990 už 5599. A jak to bylo loni v dalších dnech? Na první svátek vánoční přišlo v Bavorsku na svět 203 děti, na Štěpána 232, na Silvestra 228.

Ti se najezdí!

V Horních Rakousích dojíždí za prací mimo bydliště 443 376 lidí. Z příhraničního okresu Rohrbach je to 21 238 osob, z Freistadtu 23 837, z Lince 25 570 (ale 107 672 sem naopak dojíždí, což je dvakrát víc než před 40 lety). V Hörschingu pracuje 89,8 procenta přespolních, z Überackenu naopak odjíždí 89,7 procenta lidí. Osm z deseti cestuje do zaměstnání osobními auty.