„Zázemí v prostorách celnice máme stále například v Českých Velenicích. Navíc nám starostové obcí, pokud to je možné, nabízejí bezplatně třeba alespoň jednu místnost," říká mluvčí jihočeské policie Jiří Matzner.

Své zázemí mají policisté třeba i v Dolním Dvořišti, kde mají budovu naproti bývalé celnici, v níž je už několik let zubní ordinace.

„Policejní hlídky jsou tady stále," potvrzuje starostka Dolního Dvořiště Helena Panská.

Například ve Slavonicích, v Nových Hradech nebo třeba v Halámkách ale už policie stálé prostory nemá a vyrostly tak tady na čas právě zmiňované buňky.

V místech, kde už nemá ministerstvo vnitra v bývalých celnicích žádnou místnost, vyrostly mobilní buňky nebo třeba i stany. V těch našli policisté při kontrolách hranic zázemí.

Žádné stálé zázemí nemá ministerstvo vnitra například ani na hraničním přechodě Studánky na Českokrumlovsku. A právě tam proto museli policisté před časem rozprostřít stan.

„Tam nezůstala ani jedna místnost pro potřeby ministerstva vnitra nebo celníků. Ten objekt je v soukromých rukou. Má to asijský majitel," říká Milan Zálešák, starosta Vyššího Brodu, pod který Studánky spadají. Dodává, že s tím už dnes nikdo nic neudělá. „On do toho investoval miliony, přestavěl to na Shopping centrum. To by mu stát musel platit velkou náhradu, kdyby to chtěl od něj zpátky koupit," říká Milan Zálešák.

V bývalé celnici si tak tedy mohou dnes zájemci nakoupit třeba oblečení nebo obuv a hlavně mezi rakouskými zákazníky je obchod oblíbený. Otázkou je, jak by policie právě třeba tady řešila, kdyby se na hranice někdy opravdu musely vrátit stálé kontroly.

„Věřím, že v tu chvíli by zvítězil zdravý rozum a dohodli bychom se s Rakouskem. Na rakouské straně totiž někdy v roce 2004 vznikl nový objekt. Už se to domlouvalo, že bychom ho používali společně, bylo nakresleno, které kanceláře budeme užívat. Pak to nějak ztroskotalo na penězích a tehdy se to kvůli Schengenskému prostoru přestalo řešit. Věřím ale, že kdyby nastala situace, že by to bylo potřeba, nějak by se ty dvě strany mezi sebou dohodly," vysvětluje Milan Zálešák s tím, že objekt je funkční a nevidí problém, kdyby tam sloužily české a rakouské hlídky pohromadě.