Prezident festivalu Jaromír Boháč vysvětluje: „První večer se na letní jízdárně zámecké zahrady odehraje Festival Overture, který má za cíl představit festival, jaký letos bude. Naše pozvání přijali i ti, kteří letos na festivalu vystoupí se samostatnými koncerty.“ Představí se třeba violoncellista Jiří Bárta, američtí zpěváci Christiane Noll a Hugh Panaro či Jan Smigmator.

Tradiční galakoncert s hlavními hvězdami bude na programu až následující den. V Pivovarské zahradě vystoupí tenorista Piotr Beczala a sopranistka Sondra Radvanovsky.

Festival neopomene výročí sto let republiky. „Bude se konat československý národní večer, na kterém vystoupí zástupci české a slovenské kultury,“ vysvětluje Boháč. Za Česko přijede kapela Čechomor, ze Slovenska zase proslulý soubor Lúčnica.

Zastoupena bude i Morava, a to Vojenskou hudbou Olomouc, jediným profesionálním armádním hudebním tělesem, na promenádním koncertě. „Vojáci jsou zvyklí pochodovat,“ vysvětluje prezident festivalu. Budou hrát a přitom vyjdou z náměstí Svornosti, projdou Latránem do Pivovarské zahrady. Barokní operu letos neuvidíte kvůli nedostatku financí.

Poprvé čeká festivalové návštěvníky letní kino. Bude se konat v Pivovarské zahradě a promítne hudební hity.

Festival začíná už tento pátek a potrvá do 11. srpna. Přinese rozmanité hudební večery s českými i zahraničními interprety na krásných místech Českého Krumlova. Místní mají na vybrané koncerty slevu 50 procent.