QUEENSTOWN
Teda lidičky, to je nářez. Všude se píše, že Jižní ostrov je divočejší a je o přírodě. Ovšem vidět vše na vlastní oči a být u toho, to je fakticky bomba. Ale od začátku.

Z Wellingtonu odlétáme na čas. Ráno v dvě hodin. Letištní hala je “vyzdobena“ dvěma orly z Pána prstenů. Nedaleko letiště jsou totiž ateliéry, kde se natáčelo.

Přílet do Queenstownu je zážitek už v letadle. Zrovna vychází slunce a my máme okolní hory jako “na dlani“. Je to Remarkable Mountains, které obklopuje město a vytváří nádhernou okolní kulisu.

QUEENSTOWN se rozkládá podél zátoky ledovcového jezera Wakatipu. Se svými 80 kilometry délky je nejdelším jezerem Nového Zélandu. O Queenstownu se říká, že je nejdražším městem Nového Zélandu. To nám potvrzují, nezávisle na sobě, i dva Češi, se kterými se setkáváme. Oba zde žijí už 6 let.

S prvním se potkáváme dost komicky. Vyjeli jsme visutou lanovou dráhou na kopec nad městem. Máme nádherný výhled. Slunce svítí a můžete si odtud zaplatit tandemový seskok. Díváme se, jak se skokani krouživým letem snášejí k zemi. Tam instruktoři sbalí padáky, dají do batohů na záda, vynesou k lanovce a opět vyjedou na kopec.

Milena a Josef Andrle navštívili Wellington, hlavní město Nového Zélandu.
Cesta po jižní polokouli (28): Nový Zéland, Severní ostrov 4



No a já se pokouším jeden takový “padákový batoh“ nadzvednout. Nejde to. Říkám Pepovi: “Teda to je tíha, já s tím vůbec nehnu. Kolik to asi tak váží?“ A najednou se ozve hlas. “Zhruba 20 kilo.“ A on to český instruktor. Povídáme si s ním o životě na Zélandu. S druhým se potkáváme večer, v recepci hostelu, kde bydlíme. Sedíme u počítače, stahujeme na flashku video, které Pepa točí, a bavíme se u toho. A najednou k nám přijde mladý muž a říká: “Zdravim Čechy“. Pracuje jako údržbář a přijel sem cosi opravit.

Oba nám vlastně shodně řekli, že “backpackers“ (volný překlad baťůžkáři) v našem věku, ještě nepotkali. Ten instruktor říkal, že si nedovede představit své rodiče, jak jedou sami někam do ciziny. Jsme na sebe pyšní.

Queenstown je centrum cestovního ruchu. Můžete si tady zkusit různé druhy extrémních sportů. Kvůli tomu město nazývají “dobrodružné hlavní město světa”. Ročně sem přijede přes milion návštěvníků. Stálých obyvatel má kolem 46 000, ale v sezóně se počet zvýší až na 90 000.

My jsme zde mimo sezónu, tak při procházce vidíme spoustu zazimovaných domů. Je tady krásně. Výhled na jezero z Queenstown Hill je naprosto úžasný. Obzvláště, když svítí slunce. A nám svítilo. Paráda.

Tři dny v Queenstownu končí. Jedeme dál. Do města TE ANAU. K národnímu parku FIORDLAND.

Ono to vlastně je městečko. TE ANAU. Má necelých dva tisíce obyvatel. Je to výchozí bod k, asi nejnavštěvovanějšímu místu Jižního ostrova, MILFORD SOUNDU (maorsky PIOPIOTAHI). Nachází se v jihozápadní části Jižního ostrova. Je součástí národního parku Fiordland. I my tam jedeme.

Nejdříve dvě hodiny autobusem přes Jižní Alpy. No a potom 2 hodiny lodí po fjordu. Je to krása. Dokonce se na nás “ přijeli “ podívat i delfíni. Je slunce, ale “frišno“. Loď nás dovezla až k otevřenému oceánu. Cestou obdivujeme vodopády, ve výšce jsou vidět vrcholky pokryté sněhem a ledem. Zalesněné kopce dodávají všemu barevný kolorit kolem nás. Fotíme a točíme, co se do nás vejde. Jo a ještě také se do nás vejde “fish & chips“, které máme v ceně výletu. Přišlo to k chuti. Byl to moc pěkný den.

Pokračujeme do dalšího města BALCLUTHA. To ale příště.

Milena Andrle