Alfons Zinnöcker, předseda sdružení zemědělců a předseda mysliveckého výboru ve Schwarzenbergu, hovoří o extrémní situaci – druhá seč luk začátkem srpna komplet vypadla, uvádí list. U Zinnöckera prý skupiny divočáků totálně rozválcovaly řadu hektarů. Že invaze přišla ze sousedních Čech, o tom prý žádný ze sedláků nepochybuje. „Dvacet kilometrů urazí v jediné noci, říčky a potoky přeplavou, od Schwarzenbergu přes Klaffer a Schönegg, všude ,přistěhovalci´ za sebou nechávají zničená pole kukuřice, akry brambor, louky…,“ líčí linecký deník.

Ředitel zemského svazu myslivců Christopher Böck říká, že obzvlášť postiženy jsou vedle Rohrbachu okresy Freistadt a Vöcklabruck. „Ve Freistadtu byla stejně jako v Riohrbachu rozhodujícím faktorem blízkost českých hranic, protože v Čechách se černá přikrmuje – je to forma péče o zvěř, která je u nás zakázaná. Pak se u sousedů kanci cítí jako v ráji a množí se. ,Doma dělané´ jsou naopak vysoké stavy v okresu Vöcklabruck, kde divočákům nabízejí skrýše husté lesy,“ citují OÖN Böcka.

Jak této zvěři mírné zimy a přemíra nabídek potravy svědčí, ukazují čísla. Od roku 1975 se odstřel černé zdesetinásobil. V roce 1990 jí bylo v celém Rakousku skoleno 13 000 kusů, v roce 2015 už 32 500, z toho 2500 v Horních Rakousích. Divočáci se objevují i v blízkosti měst – v Ebelsbergu pronikl kus až do SolarCity, atd.

Zákon o myslivosti v Horních Rakousích umožňuje celoroční lov černé, jen matky s čerstvými selaty jsou od 1. března do 15. června hájeny. Myslivci v dohodě se zemědělskou komorou navrhují šetřit celoročně kojící bachyně, ale uvolnit je k odstřelu, jakmile selata odstaví.

Z uniforem budou mošny

Mnoho uniforem bavorských policistů v barvách zelené a béžové bude přešito ve Straubingu na tašky, ruksaky, piknikové celty a podobně, napsala PNP. Od čtvrtka kolem 17. hodiny budou produkty zhotovené v dílnách obecně prospěšné pomoci Milosrdných bratří nabízeny ke koupi v Upcycling Uniform Shopu na internetu. Předměty vyrábí asi 60 postižených. Výsostné znaky z uniforem jsou před předěláním odstraněny, ale na produktu má být zjevné, že je z policejního mateirálu. Část výtěžku připadne bavorské policejní nadaci. Ministerstvo vnitra v projektu vsadilo na dárcovskou ochotu policistů, protože převážná část uniforem je jejich vlastnictvím. K Milosrdným bratřím zatím stále dochází další a další materiál k výrobě tašek. Podle jeho druhu a barvy navrhuje designérka Birgit Strasserová z Deggendorfu další produkty, pokračuje list.

Do poloviny příštího roku má všech zhruba 17 500 policistů v Bavorsku obdržet modré uniformy. Celkově bude třeba více než 600 000 stejnokrojových dílů. (Kontakt na prodejnu: http://110-shop.de)

Den v nemocnici – 632 eur

Bavorské nemocnice měly loni celkové náklady kolem 15,8 miliardy eur, o 4,1 procenta vyšší než.předloni. Personální náklady z toho činily v uplynulém roce na 9,6 miliardy. „Průměrně stál jeden případ nemoci 4560 eur, jeden den na lůžkovém oddělení asi 632 eur,“ uvedla PNP z údajů zemského úřadu pro statistiku.

PNP potřebným: už 20 milionů eur

Z oslav 50 let nadace PNP.Zdroj: Deník/repro PNP

Nadace vydavatelství Passauer Neuen Presse (PNP) poskytuje už 50 let pomoc potřebným – lidem, kteří se nezaviněně ocitli v nouzi, obětem povodní, těžce nemocným, postiženým, samoživitelkám, seniorům – podle sloganu Od člověka k člověku, zaznamenal deník PNP k jubileu nadace.

Vydavatel dr. Axel Diekmann jako předseda dozorčí rady nadace připomněl uplynulá léta. „Zakladatel PNP dr. Hans Kapfinger s vědomím sociální odpovědnosti podnikatele založil nadaci v roce 1967. Od té doby rozdělila v distribučním území tohoto deníku přes dvacet milionů eur. Největší část, téměř dvanáct milionů, darovali čtenáři na povodňovou pomoc po katastrofách 2002, 2013 a 2016 v prostoru Pasova, Deggendorfu a Rottalu-Inn,“ cituje deník. Bavorská ministryně práce a sociálních věcí, rodiny a integrace Emilia Müllerová označila nadaci za sociální instituci činnou v Pasově i daleko za jeho hranicemi.

Druhým těžištěm nadační práce je podpora kultury a vědy, především mladých hudebních talentů, školních divadel, lidových zvyků, institucí jako jsou Evropské týdny, Muzeum moderního umění, Univerzita Pasov. Třetím podporovaným okruhem je vzdělávání novinářů.

Při pondělní oslavě jubilea nadace převzal 5000 eur také vozíčkář Norbert Kappenberger z Deggendorfu, organizátor e-hokeje zdravotně postižených (foto).

Ubývá ptáků a hmyzu

Počet ptáků a polétavého hmyzu v Německu výrazně klesá. Tak mezi lety 1998 a 2009 ubylo na třináct milionů hnízdících párů, tedy patnáct procent stavu. Obzvlášť postiženi jsou kromě jiného vrabci domácí (-22 %) a špačci obecní (-42 %). Ve středu zveřejněná studie zdůrazňuje dále také značný úbytek hmyzu v Německu. „Přímá souvislost s vymíráním ptactva je velmi pravděpodobná, protože téměř všechny postižené druhy krmí své mladé hlavně hmyzem,“ říká v PNP expert Lars Lachmann ze svazu ochrany přírody.

V uplynulých 27 letech ztratila celková masa hmyzu více než 75 procent, potvrzují vědci v odborném magazínu Plos One.