Je totiž profesionálním „luxury influencerem“ (člověkem, který se vyzná v luxusu a dokáže mít vliv i na ostatní lidi, kteří sledují jeho Instagram).

Minulý týden navštívila jih Čech a prý se doslova zamilovala do Frymburka a Lipna. O tom, co všechno musí ovládat, aby se mohla na Instagramu živit, a jak se jí podařilo v tomto byznysu prosadit, hovořila v rozhovoru s redaktorkou Deníku.

Jak jste se dozvěděla o tom, že je to na Lipně hezké?
Loni jsem spolupracovala s Jihočeskou centrálou cestovního ruchu. Lipno bylo částí kampaně. A líbilo se mi tu. Byla jsem tu jeden den a jednu noc, proto jsem přijela ještě jednou. Letos tu trávím více času, celkem tři dny.

Slyšela jsem, že si tu dokonce vybíráte domek…
Ano. Je to tu opravdu klidné a připomíná mi to Hallstatt. Líbí se mi také, jaké tu máte počasí. Nemám ráda horko. Chtěla bych mít domek u přehrady nebo ve Frymburku, protože je to tu opravdu malebné.

Jak jste se k této profesi dostala?
Už během studia na univerzitě jsem ráda fotila. Zároveň jsem vždycky měla ráda luxusní interiéry, hotely, to je moje vášeň. Když jsem byla na dovolené, fotila jsem si je a dávala na Instagram a psala jsem, jaké to ve kterém hotelu bylo. Po nějaké době, i když jsem nevěděla přesně proč, si mě začali vyhledávat lidé a začali mě zvát, abych k nim přijela a fotila a psala o jejich hotelích.

Neplánovala jsem to, ale stalo se to. A pak se začaly ozývat cestovatelské časopisy. Měla jsem velké štěstí. Ale i když to začalo nečekaně, musela jsem pro to i mnoho udělat a tvrdě pracovat. Kdo by si myslel, že stačí sem tam něco nafotit a sdílet to, ten by se mýlil. Hodně času musíte strávit komunikací s fanoušky a zlepšovat se ve focení.

Christine Tan jezdí po světě, fotí luxusní interiéry a krásné krajiny. Její instagram slouží jako marketingový nástroj, který pomáhá zvýšit turistický ruch.Zdroj: Deník / Radka Doležalová

Čím fotíte? Stále mobilem?
Ne, brzy jsem si pořídila profesionální zrcadlovku.

Kolik domů jste už koupila? Jak často se vám někde líbí tak jako ve Frymburku?
Ne, vůbec to není obvyklé, že by se mi někde tak líbilo, že bych zvažovala koupi domu. Jsem spíš městský typ, ale ráda vyrážím na venkov, do hor a do přírody. Tady ve Frymburku je doopravdy klid. Když jsem dnes ráno čekala na východ slunce, vypadalo to tu skutečně snově, jako kdybych byla v pohádce. Člověk tu dobije energii.

Jak jste se od interiérů a módy dostala k tomu, že tak výborně fotíte krajinu?
Inspiroval mě Instagram. Když jsem začínala, sledovala jsem jiné fotografy a pokoušela jsem se fotit tak krásně jako oni. Tenkrát jsem ještě tolik necestovala, protože moje děti byly malé. Ale jela jsem na Bali a tam jsem pořád fotila. A v Jakartě je také fotografická komunita. Neučila jsem se fotit ve škole.

Jaký je váš původní obor?
Studovala jsem v USA módu. Jsem tedy zvyklá koukat na krásné věci a myslím, že pro ně mám oko. A právě dobré oko je pro focení to hlavní.

Christine Tan jezdí po světě, fotí luxusní interiéry a krásné krajiny. Její instagram slouží jako marketingový nástroj, který pomáhá zvýšit turistický ruch.Zdroj: Deník / Radka Doležalová

Říkala jste, že máte děti. Jaký je váš rodinný život?
To je těžké. Když mají děti prázdniny nebo o Vánocích, jezdí se mnou. Po zbytek roku musí chodit do školy.

Už mají vaše děti Instagram?
Moje dcera byla ta, kdo mi založil instagramový účet. Když jsem začala být úspěšná, nesnášela mě za to, že se mi daří mít více sledujících, než měla ona. Ale už je to dobré, teď je na mě hrdá.

Jací jsou vaši fanoušci?
Muži i ženy, mladí i staří. Často se mě ptají, jak začít, když se chtějí stát influencerem. Vidí, že je tak možné cestovat po světě, být nezávislý. Takový je dneska trend.

A jaký je skutečný život při takové práci?
Když se tím má člověk živit, je to těžké. Často cestuji sama. Proto s sebou ráda beru svoji sestru. Musím někam přijet, vyfotit, natočit video, stáhnout do počítače, umístit na Instagram. Je kolem toho hodně administrace, nestačí vyfotit pěkné fotky. Je důležité pracovat na své značce. Někdy dostávám nabídku, která je lukrativní, ale šla bych v ní pod svoji úroveň. To si jako luxury influencer nemůžu dovolit. Také potřebuji mít fyzičku, protože pořád někam chodím – k jezeru, na hrad. Je potřeba maximálně využít čas, počasí, světlo. Občas dobíhám vlak nebo letadlo.