Arabská škola nebude?

Vídeňská školní rada pozastavila s koncem tohoto školního roku výuku na privátní "Saudi School Vienna" s odůvodněním, že přes opakované výzvy nepředložila seznam učitelů a neuvedla vedení školy, píše deník OÖN.  Dodává, že škola je prověřována ještě v jiné záležitosti – v jedné z učebnic dějepisu, podle kterých se v ní učí, měly být obsaženy „spiklenecké teorie" a šířena protižidovská nenávist.  „Toto řízení ale ještě běží, do konce roku musí škola předložit úředně ověřený překlad učebních materiálů," uvádí list.

Vysvětluje, že „Saudi School Vienna" není náboženské zařízení, v němž by učitele platil rakouský stát, ale byla založena státem Saúdská Arábie. Vyučuje se na ní arabsky a ne podle rakouského učebního plánu, ale podle saúdského. Škola nicméně musí dodržet s rakouským ministerstvem dohodnuté standardy, jako to platí třeba i pro montessorské školy. Dosud požívá veřejnoprávního statutu – školáci dostávají platná vysvědčení a mohou vzdělání absolvovat, aniž by museli každoročně skládat externí zkoušky.

Češi kradli kola?

„Dva podezřelí z krádeží jízdních kol unikli po pozoruhodné honičce rakouské policii do Čech," píší OÖN. Hlídka chtěla v pondělí ráno zastavit a zkontrolovat malý bílý transportér  s českou poznávací značkou na B310 v Rainbachu. Řidič ale šlápl na plyn a ujížděl směrem na Německý Heršlák. „Vezl spolujezdce a více odcizených kol," uvádí deník.  Policie jej začala stíhat, ale nemohla jej předjet, protože řidič jel středem vozovky a kličkoval po ní. Nezastavila ho ani boční kolize s protijedoucím poštovním autem. To bylo silně poškozeno, ale řidič zůstal nezraněn.

„V blízkosti Rybníku u Dolního Dvořiště nakonec policisté vozidlo předjeli a zastavili. Oba mladí muži utekli do blízkého lesa a zmizeli. V transportéru našli několik hodnotných kol. Česká policie převzala další vyšetřování případu a zajistila vozidlo i náklad," pokračuje linecký deník. Policie v Leopoldschlagu nyní vyzývá možné majitele odcizených kol, mimo jiné MTB Dinotti XC 4013A  a Focus Cypress, aby se jí přihlásili.

Připraveni pro tíseň

Také o Vánocích bude u sousedů fungovat telefonní linka důvěry. na čísle 142, které je zdarma, je služba celých 365 dnů v roce nepřetržitě. Střídá se u ní sedmdesát dobrovolníků, kteří absolvovali půldruhaletou odbornou kvalifikaci. Ročně se na ni obrací se svými starostmi kolem 20 000 zoufajících si lidí.

Od roku 2012 je součástí linky i „rodičovský telefon", který bývá vytížen zejména kolem Vánoc, kdy volají například děti z rozvedených rodin. Na linku se ale obracejí i lidé, kteří jsou o Vánocích sami. Sebevražedné myšlenky ale mají  lidé zpravidla až v lednu, říká v OÖN  vedoucí hornorakouské telefonní útěchy Silvia Breitwieserová. Středisko provozované katolickou a evangelickou církví pracuje už 48 let.

Sheeran koncertoval na Zugspitze.Zpíval na Zugspitze

Britský zpěvák Ed Sheeran (23) koncertoval v pondělí před 350 fanoušky v restauraci na nejvyšší německé hoře Zugspitze (2962 m). Jeho vystoupení bylo přenášeno po internetu. Fandové byli vyzváni, aby při jeho hitu „Thinking Out Loud" popsali své zážitky z koncertu přes istagram. Z obsahu má vzniknout interaktivní  video. Sheeran před svým raketovým vzestupem v roce 2011 zpíval jen v klubech a pubech. Od té doby prodal kolem deseti milionů nosičů, připomíná PNP.

Chtějí sloužit u policie

Na každé nabízené volné místo u bavorské policie je sedm zájemců, sdělilo zemské ministerstvo vnitra. Vzhledem k nadcházející personální obměně bude v příštích deseti letech třeba více než 10 000 nových policistek a policistů.

Podepsali partnerskou dohodu.Partnerství škol

Přímo na hraničním přechodu Wullowitz, v přítomnosti hejtmanů Josefa Pühringera a Jiřího Zimoly, hornorakouské vlády a dalších hostů podepsali ředitel Biskupského gymnázia v Č. Budějovicích Zdeněk Dvořák (třetí zprava) a ředitel vyššího čtyřletého reálného gymnázia BORG Bad Leonfelden Franz Bauer dohodu o partnerské spolupráci. Při navazující oslavě v Bad Leonfeldenu zazpíval smíšený sbor obou škol pod vedením Josefa Lischky evropskou hymnu, píše linecký deník OÖN.

Šetřílkové

Jen každý třetí Němec něco dává na dobročinné účely, zjistila agentura výzkumu veřejného mínění GfK. Nejčastěji přispívají ženy a starší lidé. 37,5 procenta dotazovaných přispívá nepravidelně. Každý osmý tak činí o Vánocích, každý desátý, jen pokud je na konkrétní dobročinnou akci upozorněn v médiích. „Šetřílkové" prohlašují, že buď nemají peníze, nebo nevěří, že peníze vskutku skončí u potřebných, píše PNP.

Vánoční milost

Rakouský prezident Heinz Fischer udělil vánoční milost 30 vězňům. Domů půjdou už ve středu. Jde o pachatele menších deliktů – krádeží, podvodů, ublížení na zdraví z nedbalosti, zanedbání povinné výživy apod., odsouzené na méně než pět let. Vyloučeno bylo amnestování odsouzených za sexuální zločiny, úmyslná těžká ublížení na zdraví, drogovou trestnou činnost či nedbalostní usmrcení při dopravní  nehodě s neposkytnutím pomoci.  Možné tipy vyhledala správa věznic, ministerstvo spravedlnosti je prošetřilo a prezident rozhodl.

Vánoční milosti mají v Rakousku dlouhou tradici, připomíná deník OÖN. Hromadně byly uplatňovány už v 19. století. V letech 1938-45 byl tento institut zrušen. První milosti pak byly uděleny v roce 1946. Loni je k Vánocům dostalo 18 osob, předloni 34, když od roku 2003 je milost udělována během celého roku. V dřívějších letech bývalo o Vánocích amnestováno až 600 lidí.

Sleva na kulturu

Permanentka na kulturní akce v Linci, Linz Kulturcard 365, se po celý prosinec prodává za mimořádnou cenu 30 eur místo běžných 45 eur.  Majitelé mohou od data, které si sami vyplní, navštěvovat po celý rok zdarma muzea Lentos, Nordico, Ars Electronica Center, Zámecké muzeum, Zemskou galerii v Linci a OK Offenes KulturhausOÖ. Slevu dostávají při prohlídkáchměsta, na Segway-City-Tour, při návštěvě kláštera St. Florian apod. Kulturcard prodávají zúčastněné instituty a Tourist Information ve Staré radnici.

Vydíral Hoenesse

51letý muž, který vydíral bývalého prezidenta FC Bayern Uliho Hoenesse před nástupem do vězení za krácení daně (v dopisu od něho požadoval 215 000 eur a hrozil,  že jinak průběh výkonu jeho trestu „bude neklidný"), dostal tři roky a devět měsíců. Podle soudu se rozhodl využít Hoenessových obav z věznění. Obhájce obviněného argumentoval tíživou finanční situací svého mandanta, který má přes 300 000 eur dluhů a trpí cukrovkou.  Obžalovaný exprezidenta požádal v dopise o odpuštění a omluvil se mu i u soudu.