Dohady, co by v ní mohlo být, se pohybovaly od starých vín přes diplomy a mince, i s tím, že s otevřením se průzkumnikům možná „protáhnou obličeje“. Aktuální novinkou v PNP je, že od té doby není nic nového.

List cituje vedoucího vinařství Horsta Kolesche, že se dosud nenašel žádný klíč, který by do starých zámků „pasoval“. Před násilným otevřením varovali specialisté na takovéto staré mechanismy. V uplynulých dvou týdnech dostal Kolesch spoustu rad a skoro tucet klíčů, které vyzkoušeli a poslali odesilatelům zpátky, protože se nehodily.

Teď při vinobraní mají ve vinařství plno práce, ale jakmile budou hrozny ve sklepích, chtějí tajemnou truhlu pečlivěji zkoumat. Pasovský list míní, že by mohlo jít o takzvanou válečnou kasu z doby 1750-1800. Byla nalezena ve sklepě bývalé zbrojnice, která má být přestavěna na nový vinný sklep. Stála zakrytá fólií mezi starým úřednickým nábytkem a podle Kolesche nikdo neví, kde mohla být předtím.

Vinařství vyzvalo ke spolupráci veřejnost. Popsalo na svém webu parametry otvorů zámků a jako nálezné vypsalo značková francká vína. Jejich množství se má odvíjet od toho, co v truhle bude objeveno, pokračuje PNP. Nenajde-li se klíč, má Kolesch plán B – chce se dobrat konstrukce zámku zkoumáním moderní techniku, s pomocí šéflékaře endoskopie nemocnice.

Dražil roli bez vědomí televize

Dražil roli za volební příspěvek…Zdroj: Deník/repro PNP

Zakladatel magazínu Focus Helmut Markwort (81, na snímku), kandidát Liberálů (FDP) pro volby do bavorského sněmu 14. října, nechal při volební akci vydražit roli v komparsu pro podvečerní filmový seriál televize ARD „Hubert ohne Staller", aniž by o tom informoval zadávající stanici, píše PNP. Před několika dny oznámil na svém facebooku, že při večeři s podporovateli vydražil k vylepšení svého volebního rozpočtu tři ceny.

„Podle příslušného redaktora Bavorského rozhlasu Elmara Jaegera vyšel producent vysílání z toho, že role statujících budou jako v jiných případech vydražovány pro dobročinné účely. Když se ukázalo, že Markwort aukcí vylepšuje svůj volební rozpočet, byla akce producentem okamžitě zastavena,“ sdělil BR. Zmíněná role obsazena nebude.

„Podle listu SdZ, který o případu informoval první, Markwort nerozumí takému rozruchu kolem vydražení rolí,“ uvádí PNP. „Ujišťuje, že nemá žádný vliv na obsah vysílání a sám v něm také nevystupuje. V seriálu jde o pokračování úspěšné řady Hubert und Staller, po odstoupení jednoho z hlavních aktérů pod lehce obměněným názvem.“ List dodává, že Markwort byl dlouho hostitelem politického „Nedělního štamtyše“ v Bavorské televizi, ale po oznámení jeho kandidatury do sněmu pořad uvádí od dubna jiný moderátor.

Helmut Markwort událost podrobně popsal na facebooku 31. srpna v noci. Osvícený kruh příznivců FDP ho poctil účastí na setkání v pivnici Aumeister v Anglických zahradách. „Hosté museli zaplatit příspěvek na večeři a na jeho volební konto, mohli se ale také účastnit dražby tří neobvyklých cen. Byly těžce dobývány, vyvolávač, člen představenstva Burdy, hnal soutěžitele do aukce tak přesvědčivě, jako by byl profesionálním licitátorem. Na konci se moje volební kasa mohla těšit z dobrého výnosu,“ napsal.

Na facebooku se Markwort netají tím, že podle posledních průzkumů má FDP volební prognózu 6,5 procenta. Jestli ji „aféra“ s dražbou role statisty vylepšila, to se dá těžko říci…

Češi v nesnázích

49letý Čech a jeho syn potřebovali v sobotu horské záchranáře, když jedenáctiletý chlapec zpanikařil před lanovým mostem na lezecké cestě dlouhé 450 metrů na Dračí stěnu (1060 m) na Mondsee, napsaly OÖN.

„Když dvojice absolvovala asi dvě třetiny cesty, ocitla se před pětadvacet metrů dlouhým lanovým mostem visícím ve výšce asi 250 metrů, v oblasti takzvaného Francouzského skoku. Chlapec měl strach na můstek vstoupit. Podle otce setrvával asi třicet minut se zavřenýma očima schoulený na skalnatém výstupku. Přicházející horolezec odhadl situaci a kolem sedmnácté hodiny vyslal nouzový signál 140. Dva záchranáři z Mondsee se po lezecké cestě vydali k oběma Čechům, alarmovaný policejní vrtulník Libelle OÖ otce a syna rychle lokalizoval. Na úzkém skalním výběžku před mostem vysadil záchranáře, kteří znameními rukama upozorňovali lezce nahoře, aby prostor opustili a neohrozili lidi v krizové situaci uvolněnými kameny. Po odpovídajícím ošetření byli nezranění otec a syn přepraveni do údolí,“ napsal list.