Že se na Šumavu vrátili divocí vlci, napovídaly odborníkům ze správy národního parku už začátkem roku různé stopy. Jejich genetická analýza pak potvrdila, že v oblasti Šumavy a Bavorského lesa se pohybuje vlčí pár.

Zřejmě ten minulý týden řádil na šumavských Knížecích Pláních na Borovoladsku. Ze stáda 31 ovcí zůstaly bez zranění jen jedna jehnička a beran se zvoncem. Ty další útok vlků buď nepřežily, nebo byly zraněny, případně utekly.

Majitel stáda Tomáš Tomáš Rychecký poznamenal, že útok vlků zmařil jeho dlouhodobou práci, neboť se jednalo o speciálně šlechtěné ovce, jejichž chovu on i jeho spolupracovníci věnovali hodně času a peněz.

Podle náměstka ředitele Správy Národního parku Šumava Martina Starého je pohled na stádo ovcí, které napadl vlk, pro Šumaváky novou zkušeností. Déle než sto let tady totiž vlci nebyli. „I proto se snažíme místní zemědělce na tuto skutečnost připravovat – buď osobní komunikací, nebo odbornými semináři,“ řekl Martin Starý.

Ilustrační foto
Vlci zabili devatenáct ovcí

Při seminářích se chovatelé dozvědí, jak zabezpečit svá stáda nebo jak čerpat náhradu škody na chovných zvířatech, která podlehnou útoku velkých šelem. Proti vlkům prý pomůže nejen kvalitnější hrazení pastvin, ale i stálá přítomnost pasteveckých psů ve stádě. Na všechna opatření je možné získat dotaci.

Spatřit vlka – ovšem toho, který je zvyklý na soužití s lidmi – a dozvědět se víc o způsobu života těchto šelem mohou zájemci v sobotu od 13 hodin v Návštěvnickém centru Srní při akci Vlci s námi žijí.