Zdroj: Deník

Miroslav Kalousek hned v úvodu uvedl, že "zdravotnický personál je svými odměnami obětí zbabělosti politiků, kteří nepřiznají veřejnosti, že buď bude dostupná kvalitní veřejná péče, nebo bude zadarmo". Podle něj není možné, aby byla zdravotní péče zadarmo a zároveň aby byla dostupná a kvalitní. 

Pavel Bělobrádek připustil, že jednou z chyb KDU-ČSL bylo to, že se nechala koaličními partnery přesvědčit ke zrušení poplatků v nemocnicích. Bělobrádek uvedl, že tyto peníze teď ve zdravotnictví prostě chybí. 

Premiér Bohuslav Sobotka potvrdil, že se ČSSD podařilo udržet síť krajských nemocnic, ale to, co je v současné době potřeba, je narovnání plateb od pojišťoven. Stává se totiž, že nemocnice dostává za stejný výkon jinou sumu, než stejná nemocnice z druhého konce republiky.

Petr Gazdík zase uvedl, že kraj by měl lépe plnit koordinační úlohu mezi pojišťovnami. Kraje by se zároveň ke zdravotním zařízením měli chovat jako vlastníci. Připomněl případ zlínské nemocnice, která dnes dluží takřka miliardu korun a krajská reprezentace si s tím neví rady.

Vojtěch Filip se domnívá, že stát nemusí mít tolik pojišťoven. Menší počet pojišťoven by podle něj mohl přinést více peněz do zdravotnictví a tím i více peněz pro zdravotní úkony. A placení za zdravotní péči podle něj porušuje Ústavu.  

Celou debatu si můžete pustit ZDE.