Motorem projektu je deggendorfský oční lékař Detlev Gück, který každoročně cestuje do Himaláje, aby tam lidem poskytoval medicínskou a humanitární pomoc. „Cesty si financuje sám. Projekty – od stavby studen po financování pobytu sirotků – žijí z darů mnoha občanů Deggendorfu a Dolního Bavorska," pokračuje list.

Odlehlé místo v Himaláji ve výšce 3500 metrů bylo v roce 2010 zaplaveno. Tamní klášter byl zničen, většina domů také, mnoho lidí zahynulo. „Při obnově byly dalajlámovi, jehož letní rezidence je snad jen 20 kilometrů odtud, děti důležitější než klášter. Nejprve měly být postaveny sirotčinec a škola. Poskytl také mnichy, kteří tam pomáhali.!

Dalajláma v dobrém rozměru.Zdroj: Deník/repro PNP„Teď měla hlava buddistů konečně čas navštívit komplex budov a tamní obyvatele," uvádí PNP. Domy v Saboo se mu tak líbily, že si nechal vyprávět i o dalších projektech Malé pomoci z Deggendorfu a slíbil podpořit je finančně. „Detlev Gück mohl dalajlámův pobyt prožít jen po telefonu a na fotografiích ve WhatsAppu – časově nestihl tam spontánně odletět. Přitom prý by se s dalajlámou jednou velmi rád osobně sešel a tak půhodinku si s ním popovídal," dodává deník. Podrobnosti na www.kleine-hilfe-deggendorf.de.

Policista líbající sprejera…

Taková situace se v reálném životě sotva stane, ale ve světě satiry je docela normální, píší OÖN k nejnovějšímu přírůstku v Mural Harbor, linecké přístavní galerii graffiti. Autorem karikatury nevídaných rozměrů, 40 metrů čtverečních, je slavný kreslíř Gerhard Haderer.

Kreslíř Haderer s galeristou Willnerem.Zdroj: Deník/reproMalovanými a sprejovanými díly se na fasády hal v přístavu „podepsali" už tvůrci ze tří desítek národů. Více než sto děl obdivují tisíce lidí a pro přístav se podle ředitele Haralda Kronsteinera galerie stala faktorem pozitivní image.

Touto „výstavní síní" pod širým nebem je nadšen i Haderer, a proto se dlouho nerozmýšlel, když ho Erich Willner alias Shed, spolu s Leonhardem Gruberem pět let hnací motor galerie, požádal o něco, čím by „popíchl" sprejerskou scénu. Willnerovi prý trvalo skoro rok, než se s nápadem odvážil Mistra oslovit, a ten přivolil: „Chtěl jsem zvěčnit respekt ke scéně graffiti, která má mezinárodní třídu," řekl. Willner jeho originál během deseti odpolední detailně věrně a perfektně přenesl na sedm metrů vysokou fasádu. Autor mu pak vyslovil poklonu, že to vypadá opravdu dobře…

„Líbací scénu", na níž je sprejer „ne náhodou" podobný Willnerovi, Haderer označil za mírumilovný, harmonický obrázek. „Sprejeři nebyli etablováni, opakovaně měli konflikty s exekutivou, ale i díky této linecké aktivitě jsou nyní vtaženi do establishmentu," řekl při prezentaci díla. „Je to svým způsobem poselství hippie," dodal.

Po „pravém Hadererovi" dostane přístavní galerie zakrátko ještě obrovskou nástěnnou malbu od mezinárodně uznávaného rakouského tvůrce streetartu a graffiti Nychose. Při provádění, které po přestávce začne 10. září, už by dílo mělo „viset"… (www.muralharbor.at)

Willi Hoffmann objel Rakousko skoro nonstop..Zdroj: Deník/reproObjeli Rakousko na kolech

Jako hrdinové byli o víkendu v St. Georgenu v Attergau vítáni všichni, kteří dokončili extrémní cyklistický "Race around Austria" (RAA), nonstop závod podél hranic republiky, tedy na trase 2200 kilometrů s převýšeními 30 000 metrů. Potřetí za sebou vyhrál Christoph Strasser ze Štýrska, tentokrát za tři dny, 12 hodin a 41 minut. Nejrychlejší ženou byla Italka Angela Perinová za 126:51:53 hodiny. Linecké OÖN zdůrazňují úspěch Hornorakušanů - Mario Bergmayr (37) ze Sipbachzellu byl pátý v čase 108:17:38 hodiny, Willi Hoffmann (41, na snímku), vedoucí obecního úřadu Prambachkirchen, sedmý za 110:25:46. Za prvních sedmdesát hodin si Hoffman dopřál jen 20 minut spánku, ale přiznává, že zbytek byl pro něho i pro desetičlenný doprovod včetně manželky a dvou dcer velmi těžký.

Trasa závodu RAA.Zdroj: Deník/repro„Šel jsem daleko za to, co by bylo rozumné, ale chtěl jsem bezpodmínečně dojet do cíle," řekl deníku OÖN v úterý v telefonátu z nemocnice, kde se podrobil operaci rozbitého „zadku". „Zatím co momentálně nechce kolo ani vidět, Mario Bergmayr už zase šlape – tráví cyklodovolenou v Zillertalu," dodává list. Nejlepší Hornorakušan začal s ultrazávody až loni, ale jinak je na kole většinu času – osm měsíců v roce dělá průvodce MTB na Mallorce. Při RAA spal dohromady asi půldruhé hodiny.

Uklízela důkladně

Sekretářka Böhmová před příliš umytou vitrinou.Zdroj: Deník/repro PNPTrochu příliš důkladně uklízela „putzfrau" VIP prostor na stadionu SW Weiden v Horní Falci. V klubovně je také znak klubu, pečlivě schraňovaný v prosklené skříňce. Uklízečka ji svědomitě vycídila, bez šmouhů a „dočista", popisuje PNP. „Problém byl jen v tom, že na skle byly autogramy fotbalových velikánů jako Pepa Quardioly, Manuela Neurera a Jürgena Kloppa…"
Když klubová sekretářka Susanne Böhmová (na snímku) přespříliš očistěný klubový klenot spatřila, pomyslela si prý nejprve, že ji „trefí šlak". Vysvětluje si, že uklízečka zřejmě měla zato, že podpisy jsou čmáranicemi nějakých mladíků…

„SV Weiden se už obrátil na FC Bayern a jak řekl tiskový mluvčí klubu Stefan Nöhrl, je si skoro jistý, že podpisy Kloppa a Neuera získá znovu. Pochybuje ale, že by to klaplo i u kouče Manchesteru City Guardioly. Mnohem lepší nápad, jak znovu přijít k takovým autogramům, má šéf klubu Kurt Haas: Musíme se holt snažit, abychom v Německém poháru znovu nastoupili proti Dortmundu nebo Bayernu," píše PNP.

Hraniční nádraží mizí

Nádraží v Železné Rudě se mění.Zdroj: Deník/repro PNPJeden z monumentů železné opony je definitivně historií – česká hraniční železniční stanice Železná Ruda byla zčásti stržena a je přestavována, píše PNP. Markantní dřevěné zastřešení už je na jedné straně sneseno, silnice do Čech je proto z poloviny uzavřena. „Majitelem stanice je obec Železná Ruda," vysvětluje list. „V minulosti se vždy uvažovalo o využití bývalé celnice pro nekomerční účely, například pro zřízení muzea příhraničí, centra setkávání a informačního střediska pro celé železnorudské údolí, ale plány vždy ztroskotaly na nedostatku financí."

PNP pokračuje, že podle starosty Michala Šnebergra má být v budově po přestavbě umístěn obchod řetězce "FreeOneShop". Firma se sídlem v Plzni už provozuje různé prodejny podél hranice s Německem. Kromě toho má být v objektu restaurace. Horní patro zůstane v držení obce, která v něm chce zřídit byty. S provozovatelem prodejny prý bylo dohodnuto, že kulturní spolek "Über d' Grenz'" tady může dál pořádat své bavorsko-české neděle.

Okrádají pojišťovnu?

Všeobecná nemocenská pojišťovna Bavorska (AOK) požaduje další možnosti v boji proti podvodům ve zdravotnictví, píše PNP. Od roku 2004 odhalila podvody a falešná účtování v objemu více než 60 milionů eur. V mnoha případech ale proti kriminální činnosti nemůže efektivně vystoupit, kritizuje předseda správní rady Matthias Jena.

Označuje za naprosto neúnosné, že se podvádějící personál může přesouvat do jiné spolkové země, aniž by tamní pojišťovny mohly dostat informaci o závadné minulosti dotyčných. Politka musí podle Jeny zřídit centrální registr, ve kterém bude zaznamenáno, kdo podváděl. Bavorská ministryně zdravotnictví Melanie Humlová (CSU) k požadavku uvedla, že její resort bude zkoumat, zda je důvod ke generálním závěrům a uzavírání případné mezery v zákoně.

Pověřenec AOK Dominik Schirmer uvedl příklad lékaře, který si nejen od pacientů, ale i od jejich příbuzných, nechal předložit karty jejich pojištění, aby do nich zapisoval vyšetření a terapie, které vůbec neprovedl. Poskytovatelé pečovatelských služeb zase účtovali cestovné ke každému poskytnutému úkonu, i když je odvedli všechny při jedné návštěvě. Sanitární firma dodala méněhodnotné levné podložky k prevenci kožních onemocnění, ale pojišťovně naúčtovala cenu drahých produktů. „V průměru AOK zpracovává denně sedm podezřelých případů," uvádí PNP. Podvodníci přitom pracují stále profesionálněji.

Za humny začínají Slavnosti dřeva

Obec Neuschönau v okrese Freyung-Grafenau pořádá společně s českou partnerskou Modravou, národním parkem Bavorský les a Zážitkovou akademií provozující například Stezku do korun stronů od pátku do neděle bavorsko-české slavnosti dřeva. V centru obce uzavřeném na tři dny pro dopravu budou vyhrávat kapely, na radnici bude bavorsko-česká výstava na téma „Domov a les", na starém hřišti budou firmy prezentovat novinky ve zpracování dřeva. V národním parku připravili mnoho poučného pro děti, houbařskou procházku a v Domě Hanse Eisenmanna se návštěvníci seznámí s prací těžařů. Své umění práce s motorovými pilami předvede na stezce do korun, na hřišti a na náměstí v Neuschönau také pět řezbářů z Čech kolem Martina Kučery. Jejich nejlepší díla ocení bavorských ministr zemědělství Helmut Brunner v sobotu, kdy v 18 hodin pronese patronátní řeč.

Páteční program začne v 17 hodin, v 18 h promluví starosta Alfons Schinabeck, zahraje místní dechovka a od 20 h u radnice Fritz & Friends. V sobotu bude program slavností pokračovat od 9 hodin, v 19 h bude procházka z centra obce k centru národního parku na Luzném s prémiováním nejlepších řezbářských děl. V neděli po hudebním budíčku v 10 h bude slavnost pokračovat až do 21 hodin. Speciální program čeká děti.

Vídeň, město k žití

Vídeň je podle londýnského institutu Economist Intelligence Unit stejně jako loni těsně druhá za Melbourne v žebříčku měst s nejvyšší kvalitou života. Třetí je kanadský Vancouver. Posuzováno bylo 140 měst.
„Důležitým kritériem byly veřejný pořádek a bezpečnost, tedy četnost kriminality a konfliktů, ale i subjektivní pocit obyvatel," píší OÖN. Kromě toho byly hodnoceny faktory jako zdravotní péče, životní prostředí, infrastruktura, kulturní a vzdělávací nabídka ve škále od „akceptovatelné" po „neúnosné".
Málo překvapivě je na poslední místě Damašek, před ním Tripolis a Lagos. Autoři podle svého vyjádření brali v úvahu jen města, v nichž lidé chtějí žít nebo je navštívit jako turisté. Afghánský Kábul nebo Bagdád v Iráku proto nebyly hodnoceny.
V Top Ten jsou tři australská města (ještě 5. Adelaide, 7. Perth) a tři kanadské metropole (hned za Vancouverem je čtvrté Toronto a Calgary je spolu s Adelaide na 5. místě). Osmý je novozélandský Auckland, deváté jsou Helsinky. Z německých měst je na tom nejlépe Hamburk (10.). Frankfurt je 20., Berlín 23.