K nečekanému osudovému setkání obou aktérů došlo asi 1,5 kilometru za Studánkami směrem ke státní hranici. Automobil srazil zvíře v sobotu ve chvíli, kdy přecházelo vozovku.

„Policii to bylo oznámeno v sobotu kolem 23. hodiny,“ informoval včera mluvčí jihočeské policie Miroslav Doubek.
Podle sdělení lesníka, který byl na místě, se jednalo o dvouletou losici. Během nehody žádná osoba neutrpěla zranění. Samice losa však zahynula.

„Nás k případu vyslalo operační středisko v 00.51 hodin,“ vyprávěl velitel zásahové jednotky vyšebrodských hasičů Richard Hurda junior.

VETERINÁŘI V AKCI. Byť jen cvičně, přesto vážně přistupují odborníci k prevenci šíření nákaz v chovech.
Když se vznáší nad farmou smrt, přicházejí tajemné postavy v bílém

V té chvíli už na místě nehody havarované auto nebylo. „Pracovníci celní správy nám ukázali, kde se zvíře nachází,“ pokračoval Richard Hurda. „Los ležel mimo vozovku, v příkopu asi tři metry od cesty. Pomohli jsme ho s pomocí navijáku naložit na káru vyšebrodské lesní správy. Tím tam naše úloha skončila.“ O losa se pak postarala již zmiňovaná lesní správa Lesy ČR, s. p., ve spolupráci s mysliveckým sdružením.

„Škoda na autě byla odhadnuta na sto tisíc korun,“ doplnil Miroslav Doubek.

To je již druhý letošní případ srážky auta s losem. Také 17. března byla na Lipensku sražena losí samice. Tehdy se to stalo před šestou hodinou ráno. V ČR patří los mezi zvláště chráněné a kriticky ohrožené druhy. Na Českokrumlovsku se losi vyskytují především v oblasti kolem Svatého Tomáše a občas také na Kaplicku.