VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Deník připravil kuchařskou soutěž Jaro na talíři

Jižní Čechy - Odborná porota vybrala deset autorů nejzajímavějších receptur. O tom, kdo bude reprezentovat jih Čech v národním finále, rozhodnete vy, svými hlasy.

20.2.2013
SDÍLEJ:

Kuchařská soutěž jaro na talíři.Foto: Deník

Hlasovat o receptu, který vás nejvíce zaujal, budete moci denně na kuponech otištěných v Deníku i zde na našem webu. Hlasovat do soutěže můžete 1x za 24 hodin. Jihočeské kolo soutěže Čech ukončíme 4. března a pošleme tak Jihočecha nebo Jihočešku do superfinále. Vámi vybraný jihočeský zástupce pojede hájit naše barvy do Prahy 15. a 16. března a svůj pokrm tam uvaří. Také letos čekají na vítěze skvělé ceny. Jako hlavní výhra je připravena parní trouba Miele v hodnotě 30 tisíc korun.

1. Špenátová roláda

200g mraženého špenátu, 100g polohr mouky, sůl, 3 stroužky česneku, 3 vejce. Na náplň: jarní Lučina 2 krabičky, 1 pomazánkové máslo

Do špenátu vmícháme 3 žloutky a polohrubou mouku, ochutíme lisovaným česnekem a osolíme. Z bílků ušleháme tuhý sníh a zapracujeme do špenátové směsi. Plech vyložíme pečícím papírem a na něj rozetřeme těsto. Pečeme 12 minut v troubě vyhřáté na 180 stupňů. Upečený plát necháme vychladnout, pak to překlopíme na potravinovou fólii a odstraníme papír, na kterém se pekla. Pak poklademe nakrájeným salámem, potřeme náplní a pevně zavineme. Roládu zabalíme do fólie a v chladu necháme ztuhnout. Krájíme na plátky. Ještě než roládu stočím, tak ji rozříznu v půli a stáčím. Od prostředku je roláda menší, lépe to vypadá a je moc dobrá.

2. Králík v županu

1 menší králík, 500 g bůčku, 4 cibule, 4 rajčata, 40g oleje, sůl pepř, tymián, majoránka

Králíka rozdělíme na porce tak, aby se nám dobře balily do bůčku. Jednotlivé kousky osolíme, opepříme, posypeme trochou majoránky a tymiánu. Každý zatočíme do tenkého osoleného plátku bůčku a převážeme. Do pekáčku dáme drobně nakrájenou cibuli, na ni porce králíka, na čtvrtky rozkrájená rajčata, pokrm pokapeme olejem a za mírného podlévání pečeme v troubě. Podáváme s brambory nebo bramborovými knedlíky.

3. Plněné pečené kuře s kopřivovou nádivkou

1 větší kuře, 3 rohlíky nejlépe z předešlého dne, 2 vejce, trochu mléka, muškátový oříšek, 3 hrsti mladých kopřiv, česnek, grilovací koření, sůl, máslo na vymazání pekáče

Kopřivové listy vypereme, spaříme vroucí vodou, nakrájíme nadrobno a odložíme do misky. Rohlíky nakrájíme na kostky a vložíme do mísy a trochu pokropíme mlékem. Žloutky oddělíme od bílků, přidáme k rohlíkům a řádně promícháme. Přidáme nakrájené kopřivové listy, strouhneme muškátový oříšek a přidáme stroužek drceného česneku. Nakonec jemně vmícháme sníh z bílků.
Kuře vykostíme, osolíme, naplníme nádivkou a převážeme provázkem nebo spíchneme jehlami. Posypeme grilovacím kořením a lisovaným česnekem. Vložíme do máslem vymazaného pekáče a pečeme přibližně 90 minut při 200 stupních. Podáváme s bramborovou kaší nebo se šťouchanými brambory s cibulkou a zeleninovým salátem. Kuře můžeme upéci i vcelku s tím, že nádivku vložíme dovnitř kuřete.

4. Divoká panenka ze Šumavy

1 panenka ze selete divočáka, kulatozrnná rýže 200g, bazalkové pesto, mangoldové lupení 400g, houby směs na kostičky 400g, sezam pražený 50g, paprika zelená 1?ks, česnek 1 palice, 2 vejce, zázvor strouhaný 1 lžíce. Koření: tymián, jalovec 4 kuličky, sůl. Rýžový papír na obalení panenky. 1 kysaná smetana 150g. Jarní cibulka a hoblinky sýru Grand Moravia na ozdobu

Nejprve uvaříme rýži v osolené vodě a před úplným vychladnutím z ní připravíme nádivku: přidáním 2 vajec, poloviny česneku, papriky nakrájené na hranolky a lžíce bazalkového pesta. Opatrně nařízneme panenku a nádivku do ní vložíme, zašijeme nebo omotáme provázkem. Obalíme v osoleném mletém sezamu a zabalíme do rýžového papíru (ten stačí ponořit do horké vody) . Celé dáme na 10 min odležet do lednice. Do pekáče dáme houby smíchané s kořením a zázvorem a na druhou stranu mangold s česnekem a vše přelijeme kysanou smetanou. Vložíme panenku a pečeme 30-35 minut na 220 stupňů přiklopené. Poté opatrně vyjmeme panenku, a ze šťávy s magoldem uděláme pyré. Houby jsou hotové. Podáváme tak, že z houbového ragů uděláme lože pro 2-3 silnější špalíčky panenky, ze které jsme po rozkrájení odstranili rýžový papír a provázky. Doplníme naším pyré z magoldu. Jako ozdoba poslouží hoblinky sýru s jarní cibulkou.

5. Holoubata s jarní nádivkou

4 holoubata, očištěná, vykuchaná, 4 den staré rohlíky, 120g anglické slaniny v celku, 4 vejce, 2 hrsti lístků z mladých kopřiv, zelená petrželka, sůl, pepř, muškátový květ, vývar na podlití

Rohlíky nakrájejte na kostičky a smíchejte ve větší míse se žloutky. Přidejte nadrobno nakrájenou slaninu, pokrájené lístky kopřiv i petrželku. Osolte a opepřete, přidejte špetku květu. Důkladně promíchejte. Z bílků vyšlehejte sníh a pomalu vmíchejte do připravené směsi. Připravte holoubata: krk vtáhněte do břišní dutiny, naplňte ji nádivkou a případně otvor spíchněte párátky nebo zašijte nití. Naskládejte je do nevelkého pekáčku, případnou zbylou nádivku přidejte do rohu a pečte ve vyhřáté troubě cca hodinu. Často přelévejte tekutinou v pekáčku, aby se nevysušila, v půlce pečení holoubata otočte. Podávejte s vařenými brambory, čerstvým zeleninovým salátem a vychlazeným pivem, pochopitelně.

6. Kůzlečí jarní roláda

600g kůzlečí kýty, sůl, pepř, olej, 2 vejce, 4 lžíce strouhaného parmezánu (nebo goudy), listový špenát, česnek, vlašské ořechy, 4 lžíce smetany na vaření, 20 dkg anglické slaniny, 2 cibule, 2 lžíce jarních nasekaných bylinek

Kýtu podélně nařízneme a přes fólii naklepeme, osolíme a opepříme, plát necháme aspoň den proležet. Další den si rožšleháme vejce, osolíme a na rozpáleném oleji osmažíme omeletu. Listový špenát opláchneme, na pánvi podusíme se smetanou, osolíme, přidáme prolisovaný česnek a posekané vlašské ořechy. Vaječnou omeletu položíme na plát masa, rozetřeme špenátovou směs a posypeme parmezánem. Maso stočíme do rolády, převážeme provázkem. V pekáčku rozpálíme olej, roládu opečeme ze všech stran. Přidáme pokrájenou cibuli na větší kousky a slaninu na kostičky, podlijeme vodou a vše pečeme do měkka. Vzniklý výpek je možno zahustit i moukou! Nakonec do výpeku vhodíme nasekané bylinky a ještě 10 min necháme spojit chutě v již vypnuté troubě. Plátky rolády rozdělíme na talíře, přelijeme výpekem a ozdobíme bylinkami. Jako přílohu doma podáváme brambory s česnekovým lehkým domácím dipem.

7. Jarní zeleninový tatarský biftek

1 PL jemně strouhané mrkve, 1 PL jemně strouhaného celeru, 4 stroužky utřeného česneku, 4 PL umletých vlašských ořechů, 1 menší drobně nasekaná cibule, 1 PL čerstvých bylinek – oregano a bazalka – nadrobno nasekat,4 PL strouhaného sýra - Niva nebo Eidam, olivový olej na zakapání, ostrý kečup - podle chuti, 2 PL sladké papriky, 1 PL hořčice, 1 PL Worcesteru, 1 PL sojové omáčky, na ozdobu petrželka nebo pažitka

Suroviny smícháme, zakapeme olejem, promícháme, necháme krátce odpočinout a mažeme na opečený toastový chléb nebo topinky a ozdobíme nakrájenou petrželkou nebo pažitkou.

8. Polévka z jarních bylinek

Různé bylinky-mladé listy pampelišek, kopřivy, lístečky sedmikrásek, fialek, petrklíčů, popence , petrželky , šalvěje. Mladou cibulku. Lžičku cukru nebo medu. Sůl, případně polévkovou kostku, 1l vody, lžíci mouky. Několik zrnek pepře, nového koření a bobkového listu. Lžíci másla a 2 lžíce oleje. 1-2 mrkve, 1 petržel, celer

Cibulku nakrájíme na drobné kostičky a osmažíme na másle, oleji a cukru, přidáme nakrájenou zeleninu a necháme osmažit, zaprášíme moukou, přidáme dobře vyprané a nasekané bylinky, zalijeme vodou, vhodíme koření a sůl, případně můžeme zaměnit kostkou, přivedeme k varu a necháme na mírném ohni vařit asi 15-20minut. Můžeme podávat s osmaženými kostičkami chleba nebo rohlíků.

9. Krůtí řízky v těstíčku

4 krůtí řízky. Vejce, trochu mléka a hladké mouky na těstíčko. 100g sýra feta, nebo lučiny. Zelené bylinky-petržel, rozmarýn,tymián, pažitka, saturejka, popenec. Olej na smažení. sůl, pepř

V řízcích prořízneme kapsu, kterou naplníme sýrem, v němž jsme rozmíchali nasekané bylinky, sepneme špejlí, osolíme opepříme a obalíme v těstíčku a dorůžova osmažíme v oleji.

10. Jihočeský kapr na bylinkách

1 kapr, sůl, pepř, 3 lžíce oleje, zelené bylinky (petrželka, celerová nať, rozmarýn, pažitka, bazalka), 1kg brambor, 1 menší cibule, šťáva z půl citrónu

Kapra vykuchejte a očistěte. Nakrájejte porce - podkovy. Osolte a opečte na obou stranách na pánvi v polovině oleje. Pak jej vložte do pekáče, posypte polovinou nasekaných zelených bylinek (zelená petrželka, rozmarýn, zelené listy celeru, pažitka a jitrocel), mírně podlijte vodou a dejte péct do vyhřáté trouby (170 stupňů) asi na 20 minut (ne déle, aby se maso nerozpadlo). Brambory uvařte ve slupce, nechte vychladnout, oloupejte, nakrájejte na kolečka a opečte ve zbylém rozehřátém oleji. Pak nakrájejte na kolečka cibuli a v témže oleji ji do zlatova opečte. Porce kapra pokapte citrónovou šťávou, posypte zbylými zelenými bylinkami a podávejte s opečenými brambory a cibulí.

Autor: Redakce

Hlasujte pro nejzajímavější recept

1. Špenátová roláda

9 %

2. Králík v županu

2 %

3. Plněné pečené kuře s kopřivovou nádivkou

8 %

4. Divoká panenka ze Šumavy

4 %

5. Holoubata s jarní nádivkou

3 %

6. Kůzlečí jarní roláda

37 %

7. Jarní zeleninový tatarský biftek

1 %

8. Polévka z jarnich bylinek

1 %

9. Krůtí řízky v těstíčku

1 %

10. Jihočeský kapr na bylinkách

34 %

Hlasovalo: 580

Anketa byla ukončena

20.2.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Za šíření dětské pornografie mu hrozí osm let

K těžké dopravní nehodě došlo na silnici 149, obchvat u Vodňan. Střetlo se tu osobní vozidlo s nákladním. Příčinu havárie se vyšetřuje.
AKTUALIZOVÁNO
7

Při nehodě se těžce zranil řidič

Odešel Bořivoj Lauda, emeritní ředitel Alšovy jihočeské galerie

České Budějovice - Ve čtvrtek 7. prosince zemřel akademický malíř, grafik a restaurátor Bořivoj Lauda, emeritní ředitel Alšovy jihočeské galerie (AJG), který působil ve vedení instituce v letech 1970 až 1986.

Policisté zjišťují, zda podnikatelé nepodvádějí

České Budějovice - Napilno mají českobudějovičtí policisté z oddělení hospodářské kriminality. Prověřují několik provozoven v regionu, které podezřívají z neoprávněného provozování nebo úmyslného zakrývání podnikatelské činnosti.

Videosouhrn SPECIÁL: Česko zpívalo koledy. Podívejte se

Ve stejnou chvíli zpívalo neuvěřitelných 125 tisíc lidí po celé zemi stejné vánoční koledy. Přinášíme vám speciální vydání videosouhrnu, díky kterému budete moci nasát vánoční atmosféru z mnoha míst najednou.

Hokejisté ČEZ Motoru odehrají pondělní duel s Prostějovem pro Arpidu

České Budějovice – Po krátké reprezentační pauze bude v pondělí pokračovat první hokejová WSM liga. ČEZ Motor přivítá na svém ledě v Budvar aréně Prostějov. Hrát se bude klasicky od 17.30, ale zápas to bude speciální.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT