Je to společná expozice dvou sousedících národních parků Bavorský les a Šumava. Vernisáže se zúčastnili ministři životního prostředí obou zemí Ulrike Scharfová a Richard Brabec, napsala PNP. „Chceme lidem ještě víc přiblížit pralesy v jejich bezprostřední blízkosti,“ řekla mj. Scharfová, a Brabec uvedl: „Kdo hledá místo k načerpání nových sil, nenajde lepší než v regionu Šumavy.“

V rámci programu vyznamenala Ulrike Scharfová ředitele Národního parku Šumava Pavla Hubeného Bavorskou státní medailí za mimořádné zásluhy o životní prostředí. „Pavel Hubený rozvinul vynikající spolupráci obou parků k permanentní výměně informací a vědeckých poznatků,“ řekla. Oceněný kromě jiného uvedl: „Ponechat přírodě volný běh je naším společným cílem – na obou stranách hranice na tom pracujeme s plným nasazením.“

Výstava v Praze bude otevřena od 23. října do začátku května příštího roku od pondělí do pátku vždy od 9 do 16 hodin (s výjimkou státních svátků některé z obou zemí), vstup je zdarma.

Na snímku jsou zleva Pavel Hubený, Ulrike Scharfová, Richard Brabec a Franz Leibl.

Přestěhují památku?

Chtějí jej stěhovat do skanzenu.Zdroj: Deník/repro PNP

O záměru demontovat historický dům Paula Friedla ve Spiegelau a postavit jej ve skanzenu Finsterau náš web informoval. Pasovský deník PNP v poslední době ve věci nezaznamenal žádný posun, ale zato kritické hlasy. Tak Wolfgang Eckert ze Zwieselu napsal, že nezná nikoho, kdo by záměr „rozebrat tuto boudu nákladem více než jednoho milionu eur a zase ji nechat postavit“ podporoval. Navíc zpochybnil cenu projektu. Peníze by podle něho měly být raději použity k sanaci nebo nové výstavbě horské chaty na Falkensteině.

„Jen málo ohrožených budov může být zachráněno ve skanzenu a mezi nimi má být i Friedlův rodný dům,“ řekl listu prezident okresního svazu obcí Olaf Heinrich. Rozhodnutí o tom přijal zájmový svaz dolnobavorských skanzenů společně s místními představiteli na radu památkáře Karl-Heinze Reimeiera, který o zachování nemovitosti zoufale bojuje už víc než 25 let.

PNP vyzvala čtenáře k vyjádření. 56 procent uvedlo, že dům za to stojí, 44 procenta, že ne, že je to moc drahé. Iniciátor kritiky to ale „schytal“ od kunsthistorika Rolanda Pongratze: „Samozřejmě je milion hromada peněz, samozřejmě jsou kritické hlasy, ale kde nejsou?! Trošku se jen divím, z jakého ,kouta´ kritika přichází v tomto případě. Očekával bych jednoduše větší rozhled a víc citu pro domov od regionálně zakořeněného bankéře, který sám s rodinou bydlí v rekonstruovaném starém horském domě, který podle vlastních tvrzení rád sleduje vysílání s tradiční lidovou hudbou, který se prý cítí zavázán regionem a jeho kulturou… Tady snad musí jít o nedorozumění!“

Mistři grilování

Jsou vicemistry světa v grilování.Zdroj: Deník/repro

Hornorakouský tým Austrian Barbecue Culture se šéfem Thomasem Schmidem z Reindlmühlu v Solné komoře získal titul vicemistra světa v kategorii „Ryba“ na soutěži v irském Limericku, pochlubil se deník OÖN. Startovalo 91 celků ze 26 zemí. Úspěch sousedů zvýraznily i třetí místo v kategorii Dessert a dvě další místa v elitních desítkách. (www.traunseegrillers.at)

V parku chytli vlčici

Odchycená vlčice ve výběhu.Zdroj: Deník/repro PNP

V sobotu ráno se chytla do sklapovací pasti v blízkosti centra Národního parku Bavorský les ve Falkensteinu vlčice, která s dalšími pěti zvířaty utekla z uzavřené obory. "Zvěrolékařka konstatovala, že samička je výrazně vyhublá. Proto byla přechodně převezena do separátního výběhu," napsala PNP. (Na snímku je "navrátilkyně" zatím v izolaci.)  "Jsem rád, že se vyplatilo enormní úsilí minulých týdnů," uvedl ředitel parku Franz Leibl. "Budeme i nadále sázet na náš koncept pastí a narkotizačních střel a doufáme v další odchyt v příštích dnech."
Úlevu vyjádřila i bavorská ministryně životního prostředí Ulrike Scharfová a poděkovala správě parku a bezpečnostním silám ze jejich „neúnavné nasazení v místě“. Nadále podle ní ale musí být jasné, že když to bude vyžadovat bezpečnost lidí, musí připadat v úvahu i případné odstřelení zbývajících šelem.

Předtím vedení parku oznámilo, že v centru ve Falkensteinu poblíž Hausu zur Wildnis byl opakovaně zahlédnut „přinejmenším jeden“ z uprchlých vlků. „Aby mohl být odchycen živý, chce vedení parku centrum uzavřít,“ napsala PNP. Návštěvníci nemají mít přístup ani k výběhu vlků a na turistické cesty k němu přiléhající.

Policisté s "vedlejšáky"

Kolem 6300 z celkově 42 000 policistů v Bavorsku má vedlejší zaměstnání, napsala PNP. „Především ve velkých městech si často něco přivydělávají, uvedlo ministerstvo vnitra na interpelaci sociálních demokratů. 1233 z nich přísluší k policejnímu prezídiu Mnichov, úvazek ,bokem´ tady má téměř každý pátý. To podle bezpečnostního experta klubu SPD v zemském sněmu Petera Paula Gantzera svědčí o tom, že platy policistů už v žádném případě neodpovídají životním nákladům v okolí velkoměst,“ uvedl list.

Podle ministerstva je praxe druhých zaměstnání nejčastější v kategoriích policistů s platem 2390-3251 eur hrubého měsíčně. Kromě toho v příměstských centrech dostávají příplatek 80 eur a na každé dítě 21 eur. Podle Gantzera je zvýšení těchto příplatků už léta nutné.

Zemský předseda svazu policejních odborů Peter Schall doplňuje, že kolegové rádi přijímají kurýrní zakázky či přepravy vozů, ale mnozí prý jsou i zruční a pracují v různých řemeslech. On sám zná dva kolegy, kteří při služební funkci jsou ještě domovníky.

„Nepovolovány jsou naproti tomu činnosti v bezpečnostních službách nebo v restauracích, protože by tu mohlo dojít ke střetu zájmů,“ pokračuje PNP. A Schall dodává, že zpravidla policistům není povolováno ani pořádání kursů sebeobrany.

„Holčičky“ do rakouského parlamentu

Ve 26 letech poslankyní.Zdroj: Deník/repro

Nejmladší poslankyní Národní rady v Rakousku je 22letá Claudia Plakolmová z Waldingu (okr. Urfahr-venkov, dolní snímek). Také další lidovečtí zástupci Horních Rakous v zákonodárném sboru jsou velmi mladí – v Mühlviertlu se o překvapení postarala 26letá právnička Johanna Jachsová z Freistadtu (foto nahoře), která stranickou konkurenci přeskákala 5365 preferenčními hlasy, z toho přes 4000 z domovského okresu, na postupové 2. místo. „K nyní všude diskutované možné vládní koalici řekla deníku OÖN: Podívejme se, co vyjedná Sebastian Kurz. To není moje ,pivo´…“

Nejmladší v rakouském parlamentu.Zdroj: Deník/repro

Dalším mladíkem v poslaneckém klubu ÖVP je Klaus Lindinger (29) z Fischlhamu v okrese Wels. Celkem tak věkový průměr hornorakouské gelegace lidovců v Národní radě poklesl z 54 na 42 let, dodávají OÖN.

Občané zaplatí chodník?

Zapltí chodník občané?Zdroj: Deník/repro PNP

Okres Deggendorf chce v příštím roce rekonstruovat okresní silnici vedoucí Oberauerbachem a tato obec tak dostává příležitost postavit kolem ní chodník s pouličním osvětlením. Obecní rada se pro něj rozhodla jednomyslně, přičemž 30 procent nákladů má být „překlopeno“ na zdejší občany. Původně uvažovala o 55 procentech, ale ustoupila stěžovatelům. Asi 20 majitelů dotčených pozemků o celkové rozloze kolem 50 000 metrů čtverečních má zaplatit 150 000 eur – od 200 do 35 000, píše PNP. Tedy něco přes tři eura za metr. Náklady na chodník a osvětlení jsou odhadovány na 637 366 eur.

Protestující proti této povinnosti nemají nic proti chodníku a jsou prý ochotni na něj přispět, pokud by se například všichni obyvatelé obce měli na akci podílet dejme tomu tisícovkou eur. Jestliže takto mají dotčení skládat až pětimístné částky, ohrozilo by to existenci mnohých. Za to chodník nestojí, míní.

Královna Dunaje k „olíznutí“

Deggendorf vydal vlastní známku.Zdroj: Deník/repro PNP

Ke shromáždění občanů Deggendorfu v neděli 29. října vydá město i letos vlastní zvláštní známku, informuje PNP. Má motiv „Kralovna Dunaje 2017-2019“ a obálku prvního dne s ní si budou účastníci shromáždění koupit na místě za tři eura. Známka byla vydána nákladem 300 kusů. Na snímku ji představují starosta Christian Moser, „královna“ Katrin I. a Karin Leiblová, organizátorka kulturního a mládežnického života v obci.