Zúčastnilo se jej 23 dětí a dospělých. Sledovali nejprve vodní ptáky na levém břehu Isaru, pak přešli na pravý břeh řeky a sbírali různé přírodní materiály. V Tauerově zahradě pak z nich vyráběli velikonoční věnce a vazby. Objevem výpravy byla další labuť okroužkovaná v Čechách – první nalezl Tauer už před třemi týdny, vyfotografoval kroužek na její noze s číslem „N. Museum Praha LB7261" a ohlásil nález na domovské stránce „ptačí hlídky Hiddensee", píší OÖN. Za tři dny mu přišel mail od Bird Ringing Centre – Národního muzea v Praze s informacemi k této labuti. Byl to vlastně labuťák, šest let starý a okroužkovaný 23. července 2011 v Hodoníně. Už třikrát byl pozorován ve Vídni, teď se ocitl v Dolním Bavorsku – 312 kilometrů od svého rodiště. Nynější nález jeho „sestřičky" Tauer oznámil stejnou cestou.
V sobotu bude další akce Vodní stráže Plattling k ochraně přírody. Od 9 hodin budou aktivisté budovat plot k ochraně obojživelníků.

Musí doplatit prodavači

Linecký prodejce automobilů musí svému prodavači doplatit 9200 eur mzdy, protože ho v rozporu s kolektivní smlouvou vyplácel částečně v „naturáliích". Argumentoval tím, že zaměstnanci přenechal firemní auto k privátnímu užívání. Prodavač se obrátil na Zaměstnaneckou komoru, a ta šéfa zažalovala. Nejvyšší soud rozhodl, že k naturálnímu odměňování může zaměstnavatel sáhnout jen v malém rozsahu. „Tak by třeba pekař nemohl své zaměstnance platit houskami – pracovníci potřebují peníze, aby mohli hradit životní náklady," řekl soud.

Útočí na azylanty

V Bavorsku byli běženci loni ve 447 případech uráženi, fyzicky napadáni nebo přepadeni, píše PNP. 91 dalších útoků mířilo proti ubytovnám azylantů. „Ve srovnání s ostatními spolkovými zeměmi je v Bavorsku těchto excesů nejvíc. Ve větším Severním Porýní-Vestfálsku bylo trestných činů proti uprchlíkům jen 241. Útoků na ubytovny tam ale bylo víc, 235," uvedl pasovský list.
V celé SRN došlo loni k více než 2500 napadení azylantů a k téměř tisícovce útoků na jejich ubytovny. Ve 217 případech byli oběťmi trestných činů dobrovolní pomocníci běženců či podpůrné organizace.

Na Smrčině přibude lanovka

Sezona na Hochfichtu ještě neskončila, ale společnost Horských drah už připravuje rozšíření obsluhy tohoto lyžařského areálu, píší OÖN. Chystá se vybudovat desetisedačkovou kabinkovou lanovku na Hraničník (1282 m) na hranici s ČR. Má mít mezistanici v tzv. Kinderlandu a vylepšit tak podmínky pro rodiny s dětmi. Bylo vypsáno poptávkové řízení na dodavatele díla v objemu 10,5 milionu eur.
Projekt představil v lineckém listě ředitel společnosti Gerald Paschinger. Dolní stanice lanovky bude v lyžařské aréně, odkud momentálně startuje tzv. holzschlag-vlek. Přes chatu „K přežití" v Klafferu bude pokračovat do sjezdařského areálu. „Měli jsme dosud nevýhodu, že jsme začátečníky nedopravovali do Kinderlandu," odůvodnil rozhodnutí zřídit lanovku Paschinger. „Dosud se začátečníci museli nahoru dopravovat vlekem ze šedesátých let, v horní části hodně příkrým, nejstarším zařízením na Smrčině, nebo kyvadlovými auobusy." Od prostřední stanice povede lanovka podél okraje sjezdovky na Reischlberg, který byl především pro děti jen těžko dosažitelný. „Nová kabinková lanovka na tento vrchol dopraví lyžaře či výletníky od stanice v údolí během čtyř minut," uvádí Paschinger.
S letním provozem lanovky se zatím neuvažuje, píše linecký list a dodává: „S velmi v minulosti diskutovaným napojením Reischlbergu z české strany nemá výstavba lanovky nic společného, navíc projekt v jižních Čechách byl tak jako tak uložen k ledu."
Podle ředitele Paschingera budou vleky na Hochfichtu v provozu do 2. dubna. „Nejpozději v dubnu ale musí začít práce na lanovce, abychom byli hotovi do nové sezony," říká. Připomíná, že stavba se obejde bez většího kácení, protože povede hlavně po okraji sjezdovky. Starý vlek bude odstrojen a trasa znovu zalesněna, uzavírají OÖN.

Horní Rakousy přitahují

Po Vídni zaznamenaly Horní Rakousy druhý největší přírůstek zimních hostů. Od listopadu 2016 do konce ledna jich přijelo 516 900, o 5,9 procenta víc (29 000 osob, z toho 19 200 zahraničních, což je +11,2 %) než za stejné období 2015/16, uvedl Volksblatt. Přibylo i návštěvníků z Česka (+0,1 %, ale z Maďarska dokonce +11 %). Jen do Vídně zamířilo turistů víc – meziročně o 102 200. Třetí jsou Dolní Rakousy s přírůstkem 27 700 návštěvníků. Typicky lyžařské země utrpěly výrazné ztráty: Korutany -17 900 hostů, Tyrolsko -93 200, Vorarlbersko -22 100.
V hornorakouských postelích strávili turisté 1,3 milionu nocí, proti minulé sezoně o 74 000 víc (+6 %).
V rámcovém plánu nové turistické strategie pro léta 2017-22 se Horní Rakousy zaměřují především na pět „kmenových" trhů (domácí, Německo, Česko, Slovensko a Polsko) a tři potenciální (Maďarsko, Čína, Jižní Korea). V prvních dvou měsících této zimní sezony přijelo o 19,3 % víc hostů z ČR, o 24,4 % z Polska a o 12,1 % víc Slováků.

Nehody Čechů za humny

V úterý kolem 13.40 h jel 23letý řidič audi z Haidmühle a z důvodu dopravního provozu v protisměru musel zabrzdit před odbočením ze silnice 2130 na Auersbergsreut. Za ním jedoucí 21letý Čech v seatu nestačil na kluzké vozovce zastavit a do audi narazil. Byl odražen do protisměru a srazil se s protijedoucí záchrankou Červeného kříže. Na audi byl podle policie z Waldkirchenu lehce poškozen kufr, čela dalších dvou aut byla poznamenána střednětěžce.
V Bavorské Železné Rudě jel ve stejný den kolem 16. hodiny český linkový autobus bez cestujících. Na zasněžené vozovce dostal při pokusu odbočit vpravo smyk a přerazil strom při levé straně silnice. Bus měl poškozený nárazník a blinkr, celková škoda je odhadnuta na 1250 eur.
Kolem 19. hodiny jel český řidič osobního auta po B 11 směrem na Bavorskou Železnou Rudu. V levotočivé zatáčce krátce před Regenhütte vyjel vpravo mimo vozovku, přičemž urazil plastový pilíř vyznačující krajnici. Provozuschopné vozidlo vytáhla odtahová firma zpět na silnici, škoda je 150 eur, píše PNP.

Oblíbená klasická jména

Loni se v Linci narodilo 2214 dětí. Nejčastěji dostaly křestní jména Anna (66) a David (77). Další pořadí v oblíbenosti – děvčata: Emma 65, Lena 49, Marie 45, Sophie 41, Emilia 39, Sophia a Mia 36, Johanna a Lara 33, chlapci: Maximilian 62, Paul a Alexander 56, Jakob 50, Sebastian a Leon 48, Lukas 47, Jonas 45, Felix 43.