Do úklidu bez rukavic a holinek se nepouštějte. Hrozí nebezpečí
Jižní Čechy – Zvlášť na pozoru by se nyní měli mít podle hygieniků všichni obyvatelé zatopených oblastí. Z jídla, pití, ale i při kontaktu se záplavovou vodou a vším, co se ocitlo v ní, nyní hrozí vážná zdravotní rizika.
Voda může být plná původců nepříjemných nemocí. Ani mírné příznaky bolení břicha, křečí, průjmu, zvracení, teploty či vyrážky proto není radno podceňovat.
„Vodou zasažené potraviny rozhodně nejsou vhodné ke konzumaci a v případě zasažení či ohrožení vodního zdroje je třeba využít náhradní zdroje pitné vody nebo vodu balenou," zdůrazňuje František Kotrba z krajské hygienické stanice.
Při úklidu pak doporučuje minimalizovat kontakt s kontaminovanou záplavovou vodou a bahnem, používat holinky, gumové nebo jednorázové rukavice a dezinfekční prostředky. Zapomínat by lidé rozhodně neměli na důkladné mytí, v případě práce s kontaminovaným materiálem i dezinfekci rukou a čištění oděvů.
Ze zaplavených potravin lze podle hygieniků bezpečně konzumovat pouze ty, které byly hermeticky uzavřeny ve skle nebo v plechových konzervách. I u nich je ale třeba zkontrolovat, zda nemají silně znečištěný uzávěr, pomačkaný či jinak poškozený obal. Před otevřením je nutné je umýt ve vodě a v dezinfekčním roztoku.
Ovoce na stromech a keřích, které nebylo zasaženo, lze po důkladném omytí jíst. Zemědělské plodiny, které nebyly zcela pod vodou a dál rostou, by nikdo neměl konzumovat dřív než za 3 týdny, doporučuje se ale kontrola hygieniků.
Povodňová voda může kontaminovat i půdu. Nejen že může připlavit nebezpečné bakterie, ale také toxické chemické látky. Jak uvedl Václav Pižl, ředitel Ústavu půdní biologie Biologického centra Akademie věd ČR v Č. Budějovicích, s cizími bakteriemi se půdní mikroorganismy vypořádají dobře. „S bakteriálním znečištěním si půda poradí velice rychle," uvedl Václav Pižl s tím, že odbourání těchto organismů je otázkou několika měsíců, podle toho, jak byla půda zasažena.
Horší je podle něj ale chemické znečištění. „Mohou to být zbytkové pesticidy, hnojiva, těžké kovy a toxické látky, které byly v hlubších vrstvách půdy a voda je vyplavila," vysvětluje Václav Pižl. Přirozená obnova takových půd může trvat několik let.
Nevhodné je jíst zeleninu a rostliny, které přímo zasáhla povodeň. Riziko může hrozit i při pozdějším pěstování rostlin v půdě, která byla znečištěná. „Čím déle voda v zaplaveném území stojí, tím hůř," řekl Václav Pižl a dodal, že riziko představují hnilobné procesy.
Jihočeští půdní biologové při výzkumu před několika lety zjišťovali například i vliv povodní na žížaly. Přišli na to, že při letní povodni ve zkoumaném území byly naprosto zničené populace žížal a k obnově došlo až za několik let.