„Za techniku jsem rádi, protože nám usnadní práci a zrychlí cestu k zásahu," říká spokojeně pětadvacetiletý Jan Pour, velitel Sboru dobrovolných hasičů Týn nad Vltavou, který pracuje jako profesionální hasič na Temelíně. „Automobilovou vysílačku a tablet s navigací využijeme pro rychlejší a lepší lokalizaci," dodává velitel sboru, který má k dispozici jednotku s celkem 27 členy.

Novou techniku si pochvalovali i zástupci SDH Dolní Bukovsko. Přijeli si pro ni velitel SDH Stanislav Klika a jeho otec Stanislav Klika starší, starosta Dolního Bukovska.

„Za modernizaci spojení jsme rádi, protože v našich končinách síť hlavně za špatného počasí tak dobře nefunguje," říká šestatřicetiletý Stanislav Klika, který vede jednotku SDH osm let. „Digitální síť je pro nás proto při zásazích výhodou," dodává profesionální hasič z Týna nad Vltavou a zároveň velitel jednotky SDH Dolní Bukovsko, která má 27 členů.

Sbory z Týna nad Vltavou i Dolního Bukovska byly dva ze sto jedenácti z celého kraje, které včera získaly přes dvě stovky profesionálních vysílaček a čtyři desítky tabletů se speciální navigací. Díky speciální technice za 4,5 milionu korun zlepší komunikaci a jejich zásahy budou rychlejší.

Peníze získal kraj prostřednictvím tzv. rámcové smlouvy od Nadace ČEZ. „Dobrovolné hasiče podporujeme systémově, ale tohle je pro nás výjimečné, protože vysílačky jsme ještě nepředávali," říká Petr Šuleř, vedoucí úseku komunikace Jaderné elektrárny Temelín společnosti ČEZ. „Je potřeba, aby svoje schopnosti a kvalitní vybavení, které hasiči mají, naplno využili, stihli a zvládli včas přijet a události dokázali správně lokalizovat," dodává Petr Šuleř.

Nová komunikační technika umožní výměnu informací, instrukcí a požadavků mezi dobrovolnými hasiči a operačním střediskem vždy přímo. „To při zásazích pomůže operativnějšímu nasazování lidí i techniky," řekl jihočeský starosta SDH Jiří Žižka.

Obce na Českobudějovicku, kam putuje nová hasičská technikaHluboká nad Vltavou, Borovany, Dolní Bukovsko, Dubné, Horní Stropnice, Hrdějovice, Chrášťany, Jílovice, Kostelec, Ledenice, Lišov, Neplachov, Nové Hrady, Svatý Jan nad Malší, Ševětín, Trhové Sviny, Týn nad Vltavou, Zliv, Žabovřesky