Ladislav Štercl, výrobní ředitel Rybářství v Kardašově Řečici Deníku sdělil, že nedávný stav počasí nebyl přínosem v našich zeměpisných oblastech pro celou přírodu ryby nevyjímaje.

„Základním nepříznivým důsledkem doposud panujícího počasí byla vysoká teplota vody, kdy ryby místo běžné klidové fáze mají potřebu vyhledávat a přijímat potravu a poměrně intenzivně plavou. Přirozené potravy přitom není v rybnících dostatek a ryby tak velmi rychle a úplně zbytečně spalují tukové zásoby, které by jim měly vystačit až do poloviny dubna," vysvětlil Ladislav Štercl.

Tuk přitom rybám neslouží jen jako zdroj pro energetický výdej, ale jsou na něj fixovány protilátky proti celé řadě nemocí. Rybáři říkají, že ryby bez tuku jsou bez imunity. „Zcela určitě postihnou produkční rybáře díky doposud trvajícímu počasí ztráty a je také otázkou, v jakém stavu budou násady určené k nasazování v tomto roce. Kdo neměl na podzim ryby ve výborném kondičním a zdravotním stavu, může být v dubnu s velkou pravděpodobností zhrozen, bude-li však nad čím," uvedl Ladislav Štercl. 


Dodal, že společnost Rybářství Kardašova Řečice a její zaměstnanci se chovaným rybám v roce 2013 věnovali. „To se nám zúročí a možné ztráty, tak jak se o nich zmiňuji, budou minimální," řekl.

Výhodu mají ta rybářství, jejichž vodní plochy byly i při vyšších teplotách přece jen pod ledem. To je případ Rybářství Nové Hrady. „Na Novohradsku jsou rybníky zamrzlé, ať už částečně nebo slabou vrstvou průhledného ledu, a ryba je zatím v klidu. Takže pro nás zatím panovaly ideální podmínky – nemusí se provzdušňovat a řezat prohlubně, protože je dostatek kyslíku," uvedl ředitel společnosti Lubomír Zvonař.

Zatím jedinou starost dělá novohradským rybářům nedostatek vody. Suchý a poměrně teplý konec léta a podzim snížily přítoky do rybníků na minimum. A začátek zimy nebyl o nic lepší.

„Kondici a zásoby tuku mají naši kapři díky poctivému přikrmování v podzimních teplých dnech zatím dostatek, což potvrdily i dva mimořádné lednové výlovy, kdy jsme využili příhodného počasí a lovili tržní rybu na export," uvedl ředitel Lubomír Zvonař.